25.03.2026 13:48

Mehmet Türkmen’in tutukluluğu Meclis gündeminde: Hak ihlalleri soruldu

Antep Başpınar OSB’de işçi haklarını savunduğu için gözaltına alınıp tutuklanan BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen’in durumu Meclis gündemine taşındı. DEM Parti’li Çiçek, işçi hakları ve sendikal faaliyetlere yönelik ihlalleri sordu.

Mehmet Türkmen’in tutukluluğu Meclis gündeminde: Hak ihlalleri soruldu

Fotoğraf: Evrensel

Elif Ekin Saltık
[email protected]


DEM Parti İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek, BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen’in tutukluluğu ve Gaziantep’teki işçi hakları ihlallerini Meclis gündemine taşıdı. Çiçek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile Adalet Bakanı Akın Gürlek’e iki ayrı soru önergesi vererek, işçi haklarının korunması ve sendikal faaliyetlere yönelik ihlalleri sordu.

Gaziantep Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’nde Sırma Halı fabrikasında çalışan yaklaşık 400 işçi, iki yılı aşkın süredir ücretlerinin geç ödenmesi ve zam farklarının yatırılmaması nedeniyle 9 Mart 2026’da iş bırakma eylemi başlatmıştı. Bu eyleme destek veren BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, 14 Mart’ta yapılan basın açıklamasında işçilerin haklarını ve işçi sağlığı eksikliklerini dile getirdi. Ertesi gün evine düzenlenen baskınla gözaltına alınan Türkmen’in tüm elektronik eşyalarına el konuldu. Antep Sulh Ceza Hâkimliği, Türkmen hakkında 16 Mart’ta tutuklama kararı verdi.

Türkmen, aynı OSB’deki Çelikaslan Tekstil işçilerinin eylemine destek verdiği gerekçesiyle Şubat 2025’te de tutuklanmış; “suç işlemeye tahrik” ve “çalışma hürriyetinin ihlali” suçlamalarıyla 36 gün cezaevinde kalmıştı.

Konuya ilişkin önerge veren Çiçek, Bakan Işıkhan’a şunları sordu:

  • Mehmet Türkmen’in işçi ücretleri ve iş cinayetlerine ilişkin konuşması hangi somut hukuki gerekçeyle suç sayılmıştır?
  • Türkmen’in iki ayrı işçi eylemi sürecinde tutuklanması yargının sendikal faaliyetlere müdahalesi değil midir? Tutuklamanın “patron talimatıyla” yapıldığı iddiası doğru mudur?
  • Başpınar OSB’deki iş cinayetlerine ilişkin kaç işveren hakkında soruşturma açılmış, kaçı hakkında etkin yaptırım uygulanmıştır?
  • İşçilerin ücret gaspı ve iş cinayetlerine ilişkin açıklamaların suç sayılması ifade özgürlüğü ve sendikal faaliyet hakkıyla nasıl bağdaşmaktadır?
  • Bir sendika genel başkanının işçi haklarına ilişkin açıklamaları nedeniyle tutuklanması, sendikal faaliyetlerin suç sayıldığı anlamına gelmiyor mu? Bakanlığınız bu durumu nasıl açıklamaktadır? 

Çiçek Bakan Gürlek’ten de şu soruların yanıtını istedi:

  • Gaziantep Başpınar OSB’de yaşanan işçi hakları ihlalleri ve Mehmet Türkmen’in tutuklanması karşısında bakanlığınız sendikal hakları koruma yükümlülüğünü yerine getirmiş midir?
  • Sırma Halı fabrikasında iki yılı aşkın süredir ödenmeyen ücretler ve zam farkları için işveren hakkında herhangi bir işlem başlatılmış mıdır? Başlatılmamışsa gerekçesi nedir?
  • Son iki yılda bakanlığınızın bu fabrikada kaç denetim gerçekleştirdiği ve hangi yaptırımların uygulandığı bilgisi nedir?
  • İş kazalarının “bireysel kaza” olarak kayıt dışı bırakıldığı iddiaları doğru mudur? Bu iddialara karşı hangi önlemler alınmıştır?
  • Gaziantep’te iş cinayetlerinin yüksekliği ve denetimlerin yetersiz kalması bakanlığın sorumluluğunu yerine getirmediği anlamına gelmiyor mu?
  • Ücretlerini talep eden işçilerin baskıya maruz kalırken işverenler hakkında etkin işlem yapılmaması, fiilen korundukları anlamına gelmiyor mu?

Evrensel seninle güçlü!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
25.03.2026 06:08

Meteoroloji'den sarı kodlu uyarı: Doğuda kuvvetli yağış, Marmara ve Ege'de fırtına bekleniyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Hakkâri ve Şırnak çevreleri için sarı kodlu kuvvetli yağış ve hava durumu uyarısında bulundu. Batıda da şiddetli rüzgar etkili olacak.

Meteoroloji'den sarı kodlu uyarı: Doğuda kuvvetli yağış, Marmara ve Ege'de fırtına bekleniyor

Fotoğraf: Turuncu Sakal/Pexels

25.03.2026 11:39 / Güncelleme: 12:27

Pakistan: Trump yönetiminin 15 maddelik ateşkes önerisi İran’a iletildi

Pakistan, bir aylık ateşkes öngören 15 maddelik bir Amerikan planının İran’a iletildiğini açıkladı. Öte yandan İran yakınlarında konuşlandırılmak üzere yeni piyade birlikleri görevlendirildi.

Pakistan: Trump yönetiminin 15 maddelik ateşkes önerisi İran’a iletildi

Görsel: Evrensel

25.03.2026 12:04

Ankara’da borsa operasyonu: 65 gözaltı kararı

"Borsa yatırımı" ve "halka arz vaadiyle dolandırıcılık yaptıkları" iddia edilen şüphelilere yönelik operasyonda 65 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

Ankara’da borsa operasyonu: 65 gözaltı kararı

ARŞİV | Fotoğraf: ANKA

25.03.2026 12:29

ABD ve İsrail saldırılarına devam ediyor: İran'da sinemacı Abbas Kiyarüstemi’nin evi vuruldu

İran Dışişleri, ABD-İsrail saldırılarında yönetmen Abbas Kiyarüstemi’nin Tahran’daki evinin vurulduğunu açıkladı.

ABD ve İsrail saldırılarına devam ediyor: İran'da sinemacı Abbas Kiyarüstemi’nin evi vuruldu

Fotoğraf: Pedro J Pacheco/Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!