ABD, Ortadoğu'ya 3 bin paraşütçü gönderiyor: İran'a kara saldırısı hazırlığı mı?
ABD, kara saldırılarında kullanılan 82. Hava İndirme Tümeni'ne bağlı 3 bin askeri Ortadoğu'ya gönderme kararı aldı. Bu birlik, daha önce Irak ve Afganistan işgallerinde yer almıştı.
Fotoğraf: ABD Ordusu
ABD ve İsrail'in İran'a yönelik saldırılarıyla 28 Şubat'ta başlayan savaş sürerken, ABD medyası, kara saldırısı olasılığını güçlendiren bir haberi gündeme taşıdı.
İran'ın Hürmüz Boğazı'nı kapatması nedeniyle zor durumda kalan ABD Başkanı Donald Trump'ın kara saldırısı ihtimali tartışılırken Fox News, 82. Hava İndirme Tümeni'ne Ortadoğu’ya intikal emri verildiğini aktardı.
Habere göre 82. Hava İndirme Tümeni Komutanı Tümgeneral Brandon Tegtmeier ve beraberindeki üst düzey karargah personeline Ortadoğu’ya intikal emri verildi.
The Wall Street Journal ise söz konusu tümene ait 3 bin askerin Ortadoğu'ya sevk edileceğini yazdı.
Pentagon'un 82. Hava İndirme Tümeni'ni bölgeye sevk etme hazırlığında olduğu bilgisini ilk olarak dün New York Times gündeme getirmişti.
Pentagon'un İran topraklarına sızma ve stratejik öneme sahip Hark Adası’nı ele geçirme planları üzerinde çalıştığı da daha önce basına yansımıştı.
Irak ve Afganistan işgallerinde de onlar vardı
Gazeteci Hüseyin Günay da sosyal medya platformu X hesabından yaptığı paylaşımda, söz konusu tümenin, kısa sürede paraşütle karaya indirilen hafif silahlı, hızlı hareket eden bir öncü birlik olduğuna ve özellikle kara operasyonlarında kullanıldıklarına dikkat çekti. "Amerika 82. Hava İndirme birliğini Ortadoğu’ya gönderme kararı aldı. Bu birlik 3 bin kişiden oluşacak" diyen Günay, tümenin daha önce Irak ve Afganistan'da da görev aldığını belirtti.
Amerika 82. hava indirme birliğini Ortadoğu’ya gönderme kararı aldı. Bu birlik 3 Bin kişiden oluşacak. Daha önce Irak ve Afganistan savaşlarında görev aldılar. Kısa sürede paraşütle karaya indirilen hafif silahlı, hızlı hareket eden bir öncü birliktir. Özellikle kara…
— Hüseyin Günay (@huseyingunayDC) March 24, 2026
İran'dan yanıt: "Yaklaşın"
İran Lideri Mücteba Hamaney’in Savunma Konseyindeki temsilcisi Ali Ekber Ahmediyan, konuya dair sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, uzun yıllar boyunca hazırlık yaptıklarını ve tatbikatlar gerçekleştirdiklerini belirtti. Ahmediyan, "Yıllardır ABD’lilerin buraya gelmesini bekliyoruz. ABD askerlerine ileteceğimiz yalnızca bir mesajımız var: Yaklaşın" dedi.
Trump: İran bize çok para eden bir hediye verdi
Bu hamle, tümenin tamamının bölgeye gönderilmesi öncesindeki "ilk hazırlık adımı" olarak değerlendiriliyor. Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump da İran'a dair açıklamalarda bulundu.
"İran bize çok para eden bir hediye verdi, ne olduğunu söyleyemem, petrol ve doğal gazla alakalı bir hediye" diyen Trump, "İran’dan gelen hediye doğru insanlarla müzakere ettiğimizi gösteriyor" ifadelerini kullandı.
İran'da rejimi değiştirdiklerini öne süren Trump, "İranlılar anlaşmak için can atıyor. Bu savaşı kazandık, sanırım yakında bitireceğiz" iddialarında bulundu.
(Dış Haberler)Evrensel 31 yaşında!
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et