20.03.2026 19:11

Uluslararası sendikalardan Adalet Bakanlığı'na çağrı: 'Mehmet Türkmen serbest bırakılmalı'

BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen’in tutuklanmasına uluslararası sendikalar tepki gösterdi. Sendikalar, işçi sağlığı ve güvenliğinin, işverenin hesap verebilirliğinin suç sayılmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Uluslararası sendikalardan Adalet Bakanlığı'na çağrı: “Mehmet Türkmen serbest bırakılmalı”

Fotoğraf: Evrensel

BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen’in tutuklanmasına yönelik uluslararası sendikal tepkiler büyüyor. İsviçre, Almanya ve İngiltere’den sendikalar açıklama yaparak Türkmen’in serbest bırakılmasını talep etti. İngiltere’den National Shop Stewards Network (NSSN), Türkiye’nin Londra Büyükelçiliği’ne resmi bir protesto mektubu gönderdi.

Unia: Türkiye yükümlülüklerini uygulasın

İsviçre’nin en büyük sendikalarından Unia, Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı’na ve Sırma Halı yönetimine gönderdiği mektupta Türkmen’in tutuklanmasını kınadı. Sendika, bu durumun sendikal faaliyetlerin açık biçimde kriminalize edilmesi anlamına geldiğini vurguladı.

Unia, sendikacıların işçilerin haklarını savunma, güvensiz çalışma koşullarını dile getirme ve hesap sorulmasını talep etme hakkının International Labour Organization (ILO) 87 ve 98 sayılı sözleşmeleriyle güvence altına alındığını hatırlatarak, Türkiye’yi bu yükümlülüklere uymaya çağırdı.

Mektupta üç temel talep öne çıktı: Mehmet Türkmen’e yönelik şikâyetlerin geri çekilmesi ve derhal serbest bırakılması, işçilerin örgütlenme ve iş güvenliği konularında söz söyleme haklarının korunması ve işçilerle diyalog kurularak çalışma koşullarının iyileştirilmesi.

Ver.di Stuttgart: İşçi sağlığının dile getirilmesi suç sayılamaz

Almanya’dan da benzer bir tepki geldi. Ver.di Stuttgart, yayımladığı açıklamada tutuklamayı yalnızca bireysel bir dava değil, temel demokratik haklara yönelik ciddi bir müdahale olarak değerlendirdi. Sendika, işçi sağlığı ve güvenliği ile işverenlerin hesap verebilirliği gibi konuların dile getirilmesinin suç haline getirilmesini kabul edilemez buldu.

Açıklamada, “Bu tutuklama, ifade özgürlüğüne, sendikal örgütlenme hakkına ve çalışma koşullarındaki sorunları kamuoyuna duyurma hakkına yönelik ciddi bir saldırıdır” denilerek, Türkmen’in derhal serbest bırakılması çağrısı yapıldı.

İngiltere’de sendikalar diplomatik girişimde bulundu

İngiltere’de ise sendikalar bir adım ileri giderek diplomatik girişimde bulundu. NSSN’nin Türkiye’nin Londra Büyükelçiliği’ne gönderdiği protesto mektubu, tutuklamaya karşı doğrudan bir itiraz niteliği taşıyor. NSSN Başkanı Rob Williams, sürecin uluslararası sendikal hareket tarafından takip edileceğini ve konunun İngiltere’de de gündeme taşınacağını belirtti.

NSSN’nin ayrıca Solidarity with the People of Turkey (SPOT) kampanyasıyla bağlantılı olduğu ifade edilirken, sendika Türkiye’de işçi haklarının korunması için mücadeleyi sürdüreceğini açıkladı.

Türkmen’in, Gaziantep Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’nde işçi hakları ihlallerini ve iş güvenliği sorunlarını gündeme getirdiği için tutuklandığı hatırlatılırken, uluslararası sendikalar bu sürecin yalnızca bir sendika liderine değil, işçilerin örgütlenme hakkına yönelik bir müdahale olduğuna dikkat çekiyor.

(İşçi Sendika Servisi)

Dayanışmaya çağrı!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
20.03.2026 09:48 / Güncelleme: 10:03

CHP Genel Başkanı Özgür Özel: Ülkede paylaşım sorunu var, paylaşımda adaletsizlik var

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, bayram sabahı yaptığı konuşmada ülkede bir paylaşım sorunu olduğunu belirterek; “Hep birlikte kazanılan ama adil bölüşülen, hakça bölüşülen bir ülkeyi hak ediyoruz” dedi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel: Ülkede paylaşım sorunu var, paylaşımda adaletsizlik var

Fotoğraf: ANKA

20.03.2026 13:05

Emek Partisinden Newroz açıklaması: 'Bölgede barış, ülkede demokrasi!'

"Ülkedeki tüm emekçileri ve demokrasi güçlerini Saray rejiminin topyekûn saldırılarına, emperyalist-siyonist saldırganlığa karşı; bölgede barış, ülkede gerçek anlamda bir demokrasi sağlanabilmesi için mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz."

Emek Partisinden Newroz açıklaması: 'Bölgede barış, ülkede demokrasi!'

Fotoğraf: Evrensel

20.03.2026 09:16 / Güncelleme: 14:33

Antalya'da tarım işçilerinin kaldığı konteynerde yangın: Anne ve 5 çocuk hayatını kaybetti

Antalya’nın Kepez ilçesinde serada çalışan tarım işçilerinin kaldığı konteynerde çıkan yangında 5 çocuk ve hamile kadın hayatını kaybetti. Dumandan etkilenen 1'i ağır, 4 kişi ise hastanede tedaviye alındı. Olayla ilgili 3 kişi gözaltına alındı.

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!