17.03.2026 12:56

Karakaya köyüne 180 metre mesafedeki taş ocağına tepki: 'Talancı şirket, köyümüzü terk et'

Çorum’un Sungurlu ilçesine bağlı Karakaya Köyü’ne 180 metre uzaklıkta kurulmak istenen taş ocağına karşı açılan davanın duruşması öncesinde açıklama yapan köylüler, “ÇED olumlu kararının iptali ve yürütmesinin durdurulmasını” talep etti.

Karakaya köyüne 180 metre mesafedeki taş ocağına tepki: “Talancı şirket, köyümüzü terk et”

Fotoğraf; Evrensel

Çorum - Sungurlu ilçesine bağlı Karakaya Köyü’nde açılmak istenen taş ocağı ve kırma-eleme tesisine karşı mücadele eden köylüler, ÇED olumlu kararının iptali için açılan davanın duruşması öncesinde basın açıklaması yaptı.

Karakaya Köyü sakinleri, köylerinde açılmak istenen taş ocağı ve kırma-eleme tesisine karşı başlattıkları hukuki ve toplumsal mücadeleyi sürdürüyor. Köylüler tarafından, projeye ilişkin verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararının iptali için açılan davanın duruşması Çorum İdare Mahkemesi’nde görülmeye başlandı.

Duruşma öncesinde köylüler, köyün doğal yaşam alanlarını korumak amacıyla Çorum İdare Mahkemesi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

CHP, DEM Parti, EMEP, SOL Parti, Eğitim-Sen, SES, DİSK/Emekli-Sen, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Munzur Çevre Derneği, Hitit Dernekler Federasyonu, Malatya Çevre Platformu ve Munzur Koruma Kurulu’nun da destek verdiği basın açıklamasında “Talancı şirket, köyümüzü terk et”, “Hak-hukuk-adalet köylülerle gelecek” sloganları atıldı.

“Bilirkişi raporu köyün gerçeklerini yansıtmıyor”

Karakaya köylüleri adına basın açıklamasını okuyan Çorum Sungurlu Karakaya Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Servet Demirkaya, projeye ilişkin hazırlanan bilirkişi raporunun köyün gerçeklerini yansıtmadığını söyledi. Raporda köy çevresinde meyve üretimi olmadığı yönündeki tespitin gerçeği yansıtmadığını belirten Demirkaya, faaliyet alanına yalnızca 250 metre mesafede 21 bin metrekareyi aşkın organik armut bahçesi bulunduğunu ifade etti.

Su kaynaklarına ilişkin değerlendirmelerin de hatalı olduğunu vurgulayan Demirkaya, köyün mevcut içme suyu debisinin ihtiyacı karşılamadığını, bölgedeki diğer su kaynaklarında ise yüksek oranda arsenik tespit edildiğini dile getirdi. Buna rağmen raporda su sorununun sondajla çözülebileceğinin öne sürüldüğünü söyledi.

Hayvancılık verilerinin de gerçeği yansıtmadığını belirten Demirkaya, raporda 60 büyükbaş hayvan bulunduğunun yazıldığını, oysa köyde yaklaşık 200 büyükbaş ve 400 küçükbaş hayvan olduğunu ifade etti.

“Taş ocağının köy merkezine mesafesi 180 metre”

Taş ocağı sahasının köy merkezine uzaklığının da yanlış aktarıldığını kaydeden Demirkaya, raporda 300 metre olarak belirtilen mesafenin gerçekte 180 metre olduğunu söyledi.

Projeyle birlikte yılda 3 milyon 500 bin ton taş çıkarılmasının planlandığını belirten Demirkaya, bunun yaklaşık 140 bin kamyon seferi anlamına geldiğine dikkat çekerek, yoğun trafik yükünün hem köy yolunu hem de D-190 devlet karayolunu olumsuz etkileyeceği ifade etti.

Ayrıca patlatmalar sonucu taş savrulma mesafesinin 74 metreye ulaşabileceğini söyleyen Demirkaya, gürültü seviyesinin ise yasal sınırların üzerine çıkacağının bilirkişi raporunda yer aldığını bildirdi.

“Kültürel alanlar da etkilenecek”

Proje alanı çevresinde “Yorgun Baba” inanç yeri, bir tümülüs ve Vahid Efendi Türbesi gibi önemli kültürel alanların bulunduğunu kaydeden Demirkaya, ancak bunların raporda yeterince dikkate alınmadığını vurguladı.

Açıklamada, projenin tarım alanları, su kaynakları, hayvancılık, köy yaşamı ve kültürel değerler üzerinde geri dönülmez zararlar yaratacağını ifade eden Demirkaya, Çorum Valiliği tarafından verilen ÇED olumlu kararının iptali ve yürütmesinin durdurulmasını talep etti.

Taş ocağını işletecek olan Çelikler firmasına yönelik tepkilerin dile getirildiği basın açıklamasında DEM Parti İzmir Milletvekili İbrahim Akın, Karakaya Köyü Muhtarı Tayfun Tunç, SOL Parti Sözcüsü İlknur Başer, EMEP İl Başkanı Muharrem Özünel, CHP İl Başkanı Dinçer Solmaz, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Cuma Erçe, Munzur Çevre Derneği Başkanı Hatun Esen de birer konuşma yaparak, taş ocağına karşı mücadele eden köylülerin yanında olduklarını dile getirdi.

(Evrensel)

Evrensel seninle güçlü!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
17.03.2026 07:22 / Güncelleme: 08:40

Meteoroloji’den yağış ve çığ uyarısı (17.03.26)

Meteoroloji’nin raporuna göre birçok ilde sağanak yağış bekleniyor. Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu’nun yüksek kesimleri için ise çığ ve kar erimesi riskine karşı uyarı yapıldı.

Meteoroloji’den yağış ve çığ uyarısı (17.03.26)

Fotoğraf: Fred Moon/Unsplash

17.03.2026 08:40

Bağdat’ta ABD Büyükelçiliği hedef alındı: Bir İHA yerleşke içine düştü

ABD Bağdat Büyükelçiliği, füze ve İHA saldırılarının hedefi oldu. Hava savunma sisteminin tehditlerin çoğunu etkisiz hale getirdiği, ancak en az bir İHA’nın yerleşkeye isabet ettiği bildirildi.

Bağdat’ta ABD Büyükelçiliği hedef alındı: Bir İHA yerleşke içine düştü

Fotoğraf: AA

17.03.2026 01:09

AYM'den Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle kadro ihdasına kısmi iptal

Anayasa Mahkemesi, bazı kamu kurum ve kuruluşlarına kadro ihdas edilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin bir bölümünü Anayasa'ya aykırı bularak iptal etti.

AYM'den Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle kadro ihdasına kısmi iptal
17.03.2026 09:51

Almanya Başbakanı Merz’den İran açıklaması: 'Bu savaş en kısa sürede sona erdirilmeli'

Almanya Başbakanı Merz, ABD ve İsrail’in İran’a saldırılarına ilişkin savaşın kısa sürede net bir planla sona ermesi gerektiğini söyledi. Merz, Almanya’nın çatışmaya askeri olarak katılmayacağını ifade etti.

Almanya Başbakanı Merz’den İran açıklaması: “Bu savaş en kısa sürede sona erdirilmeli”

Fotoğraf: AA

17.03.2026 11:00 / Güncelleme: 12:48

BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen: Bölgedeki emek mücadelesine baskı arttı

Kürt sorununun çözümüne ilişkin başlatılan sürece işçi ve emekçiler temkinli yaklaşıyor. BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen’e göre barış talebi güçlü, ancak iktidara duyulan güvensizlik sürüyor ve emek mücadelesine yönelik baskılar azalmıyor.

BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen: Bölgedeki emek mücadelesine baskı arttı

Fotoğraf: Evrensel

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!