12.03.2026 15:39

Adana BB’de işçiler sefalet zammını reddetti

Adana Büyükşehir Belediyesi, yüzde 50 zam talep eden işçilere yüzde 15+10 teklif etti. İşçiler ise “Anlaşma olmazsa grev süreci başlatacağız” diyerek tepki gösterdi.

Adana BB’de işçiler sefalet zammını reddetti

Fotoğraf: Evrensel

Volkan Pekal
[email protected]


DİSK/Genel-İş Sendikası ile Adana Büyükşehir Belediyesi, ASKİ ve Adana Ulaşım AŞ Toplu İş sözleşmeleri 7 bin 700 işçiyi ilgilendiriyor. Arabulucu sürecinde TİS ile ilgili yapılan son toplantıda belediye yönetiminin sunduğu ücret artışı teklifi işçiler tarafından reddedildi. Belediye yönetimi ilk yılı için tüm sosyal haklar ve ücretlere ilk altı ay için yüzde 15, ikinci altı ay için yüzde 10 oranında zam teklif etti. Teklifte ikinci ve üçüncü yıl için ise ücret artışlarının Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon oranlarına göre belirlenmesi yer aldı.

İşçiler yüzde 50 istiyor, teklif yüzde 15

Yeni işe giren bir işçi ortalama 30 bin lira ücret alıyor. Teklife göre bir işçinin maaşı yüzde 15 zamla ancak 34 bin 500 lira olacak. İşçiler hazırladıkları TİS taslağında 1. yıl yüzde 50, 2. ve 3. yıl yıllık TÜFE + 15 puan refah payı talep ediyor.

Fotoğraf: Evrensel

Fotoğraf: Evrensel

“Bu teklif kabul edilebilir değil”

Genel-İş Sendikası Adana 2 No’lu Şube Başkanı Serdar Çapar, teklifin çalışanların beklentilerini karşılamaktan uzak olduğunu belirterek bu teklifi kabul etmediklerini ifade etti. Çapar, sendika yönetimi ve temsilciler kurulu ile yapılan değerlendirmelerin ardından teklifin oy birliğiyle reddedildiğini söyledi. İşçilerin ekonomik koşullar nedeniyle ciddi bir geçim sıkıntısı yaşadığını ifade eden Çapar, mevcut teklifin kabul edilebilir olmadığını dile getirdi.

Çapar, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı, “Birinci yıl için sosyal haklar da dahil olacak şekilde ilk altı ay yüzde 15, ikinci altı ay yüzde 10; ikinci yılın ilk altı ayı ve ikinci altı ayı için de TÜİK verilerine göre artış içeren bir teklif yapıldı. Temsilciler kurulumuz tüm işçilere ulaşarak değerlendirmelerini yaptı. Sendikada gerçekleştirdiğimiz toplantı sonucunda bu teklifi yüzde yüz şekilde reddediyoruz. Bu kabul edilebilir bir teklif değil.”

Türkiye’de artan yaşam maliyetlerine dikkat çeken Çapar, işçilerin temel ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir ücret talep ettiklerini belirtti. Açlık ve yoksulluk sınırlarına da değinen Çapar, “Açlık sınırının 30 bin liralarda, yoksulluk sınırının 100 bin liranın üzerinde olduğu bir yerde bu rakamların çok gerisinde kalan bir teklifi kabul etmemiz mümkün değil. Bu rakam işçilerin beklentisinin çok altında” dedi.

“İstediğimiz teklif gelmezse grev oylamasına gideceğiz”

Pazartesi günü arabulucu eşliğinde yeni bir toplantı yapılacağını söyleyen Çapar, görüşmede kabul edilebilir bir teklif sunulması halinde değerlendirme yapılacağını belirterek, aksi durumda sürecin işçilere götürüleceğini dile getirdi. Çapar, “Pazartesi günü saat 15.00’te arabulucu ile yeniden görüşeceğiz. Eğer kabul edilebilir bir teklif gelirse değerlendireceğiz. Gelmezse işçilerimize gidip grev oylaması yapacağız. Süreci demokratik bir şekilde yürütüleceğiz” dedi.

Kamuoyuna da mesaj veren Çapar, sendikanın belediyeyi zor durumda bırakacak bir talepte bulunmadığını belirterek “Biz ödenemeyecek paralar istemiyoruz. Sadece insanca yaşayabileceğimiz, çocuklarımıza rahatça bakabileceğimiz bir ücret istiyoruz. Kavga tarafı değiliz ama bu mücadeleyi de işçilerimizin geçinebileceği bir ücret sağlanana kadar sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.(Evrensel)

Evrensel 31 yaşında!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
12.03.2026 09:24

İran’dan Hürmüz Boğazı açıklaması: 'ABD ve ortaklarına geçiş yok'

İran Silahlı Kuvvetleri, Hürmüz Boğazı’nın kontrollerinde olduğunu belirterek ABD ve saldırının ortaklarına geçiş izni verilmeyeceğini yineledi.

İran’dan Hürmüz Boğazı açıklaması: “ABD ve ortaklarına geçiş yok”

Fotoğraf: NASA

12.03.2026 14:34

Kuşçayırı altın madeni için kritik ÇED toplantısı 16 Mart'ta

Çanakkale’de Kuşçayırı altın madeni için kritik ÇED toplantısı 16 Mart’ta yapılacak. Siyanürlü proje, kentin tek içme suyu kaynağı Atikhisar Barajı’na 4,5 kilometre mesafede planlanıyor.

Kuşçayırı altın madeni için kritik ÇED toplantısı 16 Mart'ta

Fotoğraf: Çanakkale Belediyesi

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!