11.03.2026 16:57

DEM Partili Eren’den Devlet Tiyatroları için soru önergesi

DEM Parti Milletvekili Serhat Eren, Devlet Tiyatrolarında çalışan sanatçılar arasındaki statü farkları, güvencesizlik ve özlük haklarına ilişkin Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy’sa soru önergesi verdi.

DEM Partili Eren’den Devlet Tiyatroları için soru önergesi

Şeyma Akcan
[email protected]


DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, Devlet Tiyatrolarında görev yapan sanat emekçilerinin çalışma koşulları ve istihdam biçimlerine ilişkin Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle Meclis’e soru önergesi verdi. Eren, aynı kurumda benzer işleri yapan sanatçılar arasında farklı statülerin bulunmasının “çalışma hakkı, sosyal güvence ve eşitlik ilkeleri bakımından tartışma yarattığını” belirtti.

Önergede Devlet Tiyatrolarının, “sahne sanatlarının gelişmesi, tiyatro sanatının geniş kitlelere ulaştırılması ve kültürel üretimin kamusal nitelik taşıması bakımından önemli bir kamu kurumu” olduğu vurgulandı. Kurum bünyesinde çalışan sanat emekçilerinin yalnızca sahnede rol alan oyunculardan oluşmadığını belirten Eren, prova süreçleri, sezon boyunca yürütülen çalışmalar, turneler ve farklı yapımlardaki görevlerle kamusal kültür üretiminin sürekliliğinin sağlandığını ifade etti.

“Aynı sahnede çalışan sanatçılar arasında önemli farklılıklar var”

Serhat Eren, Devlet Tiyatrolarında çalışan sanatçılar arasında istihdam biçimleri bakımından önemli farklılıklar bulunduğunu belirtti. Önergede, “Aynı kurumda, aynı sahnelerde ve benzer sorumluluklarla görev yapan bazı sanatçılar kadrolu veya sözleşmeli statüde çalışırken, bazı sanat emekçilerinin günlük ücret karşılığı çalıştırıldığı ve gelirlerinin temsil sayısına bağlı olduğu belirtilmektedir” denildi.

Eren, özellikle temsil sayısının düştüğü ya da oyun sahnelenmeyen dönemlerde günlük ücretli çalışan sanatçıların ciddi gelir kaybı yaşadığını ve bunun çalışma yaşamında güvencesizliğe yol açtığını kaydetti.

2019 ve 2022 düzenlemelerini hatırlattı

Önergede, 2019 yılında yapılan düzenleme ile Devlet Tiyatrolarında görev yapan bazı sanatçıların 4/B sözleşmeli statüsüne geçirildiği, 2022 yılında yapılan başka bir düzenleme ile ise bu sanatçılar için kadro ihdası gerçekleştirilerek “yıllık sözleşmeli sanatkâr memur” statüsünün oluşturulduğu hatırlatıldı.

Eren, buna karşın “aynı kurumda benzer görevleri yerine getiren bazı sanat emekçilerinin bu düzenlemelerin dışında kaldığı ve günlük ücret karşılığı çalışmaya devam ettiği” ifade edildi.

“Kamusal kültür kurumlarında eşitlik ilkesi tartışma yaratıyor”

Serhat Eren, kamusal kültür kurumlarında aynı işi yapan emekçiler arasında farklı statülerin bulunmasının çeşitli sorunlara yol açtığını belirterek, “Kamusal kültür kurumlarında aynı işi yapan emekçiler arasında farklı statülerin bulunması, çalışma hakkı, sosyal güvence ve eşitlik ilkeleri bakımından tartışma yaratmaktadır” dedi.

Eren, kültür ve sanat alanında sürdürülebilir bir kamusal üretimin sağlanabilmesi için sanat emekçilerinin güvenceli çalışma koşullarına sahip olmasının büyük önem taşıdığını vurguladı. Bu nedenle Devlet Tiyatrolarında görev yapan sanat emekçilerinin çalışma koşulları ile istihdam biçimlerinin kamuoyu nezdinde açıklığa kavuşturulması gerektiğini ifade etti. DEM Partili Eren, önergesinde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a şu soruları yöneltti:

  • Devlet Tiyatroları bünyesinde halen kadrolu, sözleşmeli ve günlük ücretli statüde çalışan sanatçı sayısı kaçtır? Bu sayıların bölge müdürlüklerine göre dağılımı nedir?
  • Devlet Tiyatrolarında günlük ücret karşılığı çalışan sanatçı sayısı kaçtır? Bu sanatçıların görev yaptıkları yapım ve görev alanlarına ilişkin dağılım nedir?
  • 2019 yılında yapılan düzenleme ile 4/B sözleşmeli statüsüne geçirilen sanatçı sayısı kaçtır?
  • 2022 yılında yapılan düzenleme ile “yıllık sözleşmeli sanatkâr memur” statüsüne geçirilen sanatçı sayısı kaçtır?
  • Aynı kurumda benzer görevleri yerine getiren sanatçılar arasında farklı istihdam biçimlerinin bulunmasının gerekçesi nedir?
  • Günlük ücret karşılığı çalışan sanatçıların temsil sayısına bağlı olarak gelir elde etmesi nedeniyle ortaya çıkan gelir güvencesi sorununa ilişkin Bakanlığınızın bir çalışması bulunmakta mıdır?
  • Günlük ücretli çalışan sanatçıların sözleşmeli veya kadrolu statüye geçirilmesine yönelik herhangi bir düzenleme yapılması planlanmakta mıdır?
  • Devlet Tiyatrolarında sanat emekçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve özlük haklarının güçlendirilmesine yönelik son beş yıl içerisinde Bakanlığınız tarafından hangi düzenlemeler yapılmıştır?
11.03.2026 16:28 / Güncelleme: 16:40

Hürmüz Boğazı yakınlarında Tayland gemisine füze saldırısı: 23 kişilik mürettebatın 3'ünden haber alınamıyor

Tayland Donanması, Hürmüz Boğazı yakınlarında Tayland bandıralı bir dökme yük gemisinin füze saldırısına uğradığını açıkladı. 23 kişilik mürettebattan 20’si Umman’a ulaşırken, 3 kişi için arama çalışması sürüyor.

Hürmüz Boğazı yakınlarında Tayland gemisine füze saldırısı: 23 kişilik mürettebatın 3'ünden haber alınamıyor

Fotoğraf: NASA

11.03.2026 08:48

Irak’ta ABD üslerine 31 saldırı iddiası

Irak’ta kendisini “İslami Direniş Örgütü” olarak tanıtan silahlı grup, Irak ve bölgedeki ABD üslerini son bir günde 31 kez hedef aldıklarını öne sürdü. Açıklamada, 12 gündeki toplam saldırı sayısının 291’e ulaştığı belirtildi.

Irak’ta ABD üslerine 31 saldırı iddiası

Fotoğraf: AA

11.03.2026 14:55

Euroleague’de 31. haftanın programı: Anadolu Efes Bayern’e, Fenerbahçe Kızılyıldız’a konuk olacak

Euroleague’de 31. hafta bugün Virtus Bologna-Partizan maçıyla başlayacak. Anadolu Efes perşembe Bayern Münih’le, Fenerbahçe ise cuma Kızılyıldız’la deplasmanda karşılaşacak.

Euroleague’de 31. haftanın programı: Anadolu Efes Bayern’e, Fenerbahçe Kızılyıldız’a konuk olacak

Fotoğraf: Fenerbahçe

11.03.2026 06:41

Suudi Arabistan, hava sahasında yedi balistik füze ve 22 İHA'yı imha ettiğini duyurdu

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı, ülke hava sahasında yedi balistik füze ve 22 insansız hava aracının (İHA) engellenerek imha edildiğini açıkladı.

Suudi Arabistan, hava sahasında yedi balistik füze ve 22 İHA'yı imha ettiğini duyurdu

Temsili görsel | Fotoğraf: Fırat Turgut/Midjourney

11.03.2026 07:33 / Güncelleme: 12:15

İsrail'in Lübnan'a düzenlediği hava saldırılarında 20 kişi hayatını kaybetti

İsrail'in Lübnan'ın güneyi ve doğusundaki bölgelere düzenlediği hava saldırılarında 20 kişi hayatını kaybetti, 26 kişi yaralandı.

İsrail'in Lübnan'a düzenlediği hava saldırılarında 20 kişi hayatını kaybetti

Gaziyye'ye hava saldırısı sonrası oluşan hasar | Fotoğraf: Ahmad Kaddoura/AA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!