Trump: İran'da yeni lider seçiminde yer almalıyım, tıpkı Venezuela gibi
ABD Başkanı Trump, öldürülen Ali Hamaney'in oğlu Mücteba Hamaney'in İran'ın yeni lideri olması ihtimali için "Kabul edilemez" dedi ve "Venezuela’da yaptığımız gibi bu atamaya benim de dahil olmam gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Fotoğraf: Beyaz Saray
ABD Başkanı Donald Trump, ABD ve İsrail'in düzenlediği saldırıda öldürülen Ayetullah Ali Hamaney'in oğlu Mücteba Hamaney'in İran'ın yeni dini lideri olacağına dair iddialar üzerine Axios'a değerlendirmelerde bulundu.
Bunun "kabul edilemez" olduğunu söyleyen Trump, İran'daki yeni lider seçiminde kendisinin de yer alması gerektiğini savundu.
Axios'a telefonda röportaj veren Trump, "Zamanlarını boşa harcıyorlar. Hamaney’in oğlu zayıf biri. Venezuela’da Delcy (Rodriguez) ile yaptığımız gibi bu atamaya benim de dahil olmam gerekiyor" dedi.
İran’da Hamaney’in politikalarını sürdürecek bir lideri kabul etmeyeceğini vurgulayan Trump, "Hamaney’in oğlu benim için kabul edilemez. İran’a uyum ve barış getirecek birini istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Trump ayrıca böyle bir senaryonun ABD’yi "beş yıl içinde yeniden savaşa sürükleyebileceğini" belirtti.
Venezuela modelini örnek gösterdi
İran’daki durumu Venezuela’da yaşanan gelişmelerle karşılaştıran Trump, ABD güçlerinin Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu kaçırmasının ardından ülkede başkan yardımcısı Delcy Rodriguez’in yönetimi devraldığını hatırlattı.
Venezuela’yı "ABD’nin yeni dostu ve ortağı" olarak nitelendiren Trump, bu sayede ABD'nin 80 milyon varil petrol aldığını vurgulamayı ihmal etmedi.
"Kürt gruplarla temas halindeyiz"
Öte yandan Trump, Kürt grupların İran’a karşı olası bir saldırısı konusunda, "Bunu yapmak istemelerinin harika olduğunu düşünüyorum. Ben tamamen desteklerim" dedi. İran sınırındaki bazı Kürt grupların ABD yetkilileriyle temas halinde olduğunu ve İran’a yönelik olası operasyonlara ilişkin görüşmeler yürüttüğünü söyleyen Trump, ABD’nin bu tür bir operasyona hava desteği sağlayıp sağlamayacağı sorusuna ise "Bunu size söyleyemem" yanıtını verdi.
Starmer'in Diego Garcia'yı kullandırması faydalı oldu
Trump, İngiltere Başbakanı Keir Starmer için ise "Başlangıçta İngiliz üslerinin İran’a yönelik saldırılarda kullanılmasına izin vermemesinden dolayı çok hayal kırıklığına uğradığını" söyledi. Ancak daha sonra Starmer’in tutum değiştirdiğini söyleyen Trump, ABD’nin İngiltere’deki üsleri ve Hint Okyanusu’ndaki Diego Garcia üssünü bazı İran hedeflerine yönelik saldırılarda kullanılmasına izin vermesini “faydalı” bulduğunu ifade etti.
(Dış Haberler)Evrensel seninle güçlü!
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et