05.03.2026 10:03 / Güncelleme: 10:41

Soma Termik Santrali'nin özelleştirme ihalesi tarihi uzatıldı

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Elektrik Üretim AŞ’ye ait Soma A Termik Santrali için satış yöntemiyle açtığı özelleştirme ihalesinin süresini uzattı.

Soma Termik Santrali'nin özelleştirme ihalesi tarihi uzatıldı

Soma Termik

Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Elektrik Üretim AŞ’ye ait Soma A Termik Santrali için satış yöntemiyle başlattığı özelleştirme ihalesi sürecini uzattı.

Resmi Gazete’de yayımlanan ilana göre, 20 milyon lira geçici teminat bedelli ihaleye teklifler 2 Nisan’a kadar verilebilecek.

Soma'da 70 yıllık kamusal miras "verimsiz" ilan edildi. Soma A Termik Santralini de kapsayan 91 dönümlük kamu arazisi satış yöntemiyle özelleştirilecek.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı 24 Aralık 2025 tarihinde yaptığı duyuruda termik santrali bütün halinde satışa çıkardığını açıklamış, ihaleye 10 Şubat 2026 tarihine kadar teklif verilmesi istenmişti. 

Manisa’nın Soma ilçesindeki Soma B Termik Santralı’nda üretimin kademeli olarak azaltılmasına ve işçilerin ücretsiz izne çıkarılmasına karşı eylemler sürerken Hazine Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı Soma A Termik Santralı’nın özelleştirilmesi için ihale sürecini başlattı. Soma’da 2015 yılında özelleştirilen ve bünyesinde Torku markasını da barındıran Konya Şeker tarafından işletilen Soma B Termik Santralı’nda 17 Şubat’ta altı üniteden dördünde faaliyetler durdurulmuş, 87 işçi işçi ücretsiz izne çıkarılmıştı.

Hazine Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ise Cumhurbaşkanı Kararı ile 9 Ekim 2024’te özelleştirme kapsamına alınan Soma A Termik Santralı’nın özelleştirme ihalesine çıkarıldığını duyurdu. Taşınmazlar ve üzerindeki tesisler ile santral, satış yöntemiyle özelleştirilecek.

Soma’da çıkarılan linyit kömürü ile çalışacak şekilde tasarlanan santral, 2010 yılından bu yana üretim yapmıyor ve Elektrik Üretim AŞ bünyesinde eğitim ünitesi olarak kullanılıyor.

Öte yandan santralın elektrik üretim lisansı ise 13 Mart 2052 tarihine kadar geçerli bulunuyor.

Soma A Termik Santralı, 9 Ekim 2024’te 9031 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile özelleştirme kapsam ve programına alınmıştı.

(Ekonomi Servisi)
05.03.2026 02:02

Trump, eğer kendileri önce saldırmazsa İran'ın İsrail ve ABD'ye saldıracağını savundu

ABD Başkanı Donald Trump, İran’a yönelik ilk saldırıyı gerçekleştirmelerini, "Eğer biz ilk adımı atmasaydık, onlar İsrail'e aynı şeyi yapacaklardı ve mümkün olsaydı bize de aynı şeyi yaparlardı." sözleriyle savundu.

Trump, eğer kendileri önce saldırmazsa İran'ın İsrail ve ABD'ye saldıracağını savundu

Fotoğraf: AA

05.03.2026 08:40

ABD ve İsrail’in saldırıları sürerken Tahran’da patlama sesleri duyuldu

İran’ın başkenti Tahran’da hava savunma sistemlerinin devreye girdiği ve patlama seslerinin duyulduğu bildirildi. ABD ve İsrail’in 28 Şubat’ta başlattığı saldırılarda İran’a göre en az 926 kişi hayatını kaybetti.

ABD ve İsrail’in saldırıları sürerken Tahran’da patlama sesleri duyuldu

Fotoğraf: AA

05.03.2026 00:01 / Güncelleme: 06:25

Diyarbakır’da iftar kuyruğu: Burada et yiyebiliyoruz

Diyarbakır’da iftar çadırları, derinleşen yoksulluğun en çıplak aynası haline geldi. Geçen yıl “Çocuklar merak ediyor” diyerek sıraya girenlerin yerini, bu yıl “Evde tencere kaynamıyor, mecburuz” diyenler aldı.

Diyarbakır’da iftar kuyruğu: Burada et yiyebiliyoruz

Fotoğraf: Evrensel

05.03.2026 00:51 / Güncelleme: 09:35

İran Savaşı sonrası akaryakıta yeni vergi mekanizması: Akaryakıt fiyatları nasıl belirlenecek?

İran savaşı sonrası akaryakıtta eşel mobil sistemi devreye girdi. Zamların yüzde 75’i ÖTV’den karşılanacak, yüzde 25’i pompaya yansıyacak. İndirimlerin ne kadarının yansıtılacağı ise iktidarın kararına bağlı olacak.

İran Savaşı sonrası akaryakıta yeni vergi mekanizması: Akaryakıt fiyatları nasıl belirlenecek?

Fotoğraf: AA, Kolaj: Evrensel

04.03.2026 23:30

Akın Gürlek: Cezasızlık algısının kırılması için adım atacağız

TBMM Adalet Komisyonu üyeleriyle iftarda bir araya gelen Adalet Bakanı Akın Gürlek, "Çocukların karıştığı suçlar ve toplumdaki cezasızlık algısının kırılması için adımlar atacağız" dedi.

Akın Gürlek: Cezasızlık algısının kırılması için adım atacağız

Fotoğraf: Adalet Bakanlığı

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!