05.03.2026 02:30

CHP'li Orhan Sarıbal: Çiftçilere vadeli gübre satışı dayatılıyor

CHP’li Orhan Sarıbal, çiftçilere stokçuluk yapıldığı gerekçesiyle vadeli gübre satışı dayatıldığını belirterek, “Gübre stoklarının yeterli olduğu söylenirken, çiftçiye peşin satış yapılmıyorsa bu stokçuluk değil midir?” diye sordu.

CHP'li Orhan Sarıbal: Çiftçilere vadeli gübre satışı dayatılıyor

Fotoğraf: DHA

Duygu Ayber Gültekin
[email protected]


CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Tarım Kredi Kooperatifleri’nin gübre satışlarını zorlaştırmasının çiftçiyi üretim sürecinin en kritik döneminde mağdur ettiğini söyledi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın “gübre stokları yeterli, arz güvenliğini tehdit eden bir durum yok” açıklamasını hatırlatan Sarıbal, sahadaki uygulamanın farklı olduğunu belirtti. Sarıbal, gübre stoklarının yeterli olduğuna ilişkin açıklamalara rağmen çiftçilerin peşin ödeme yapmak istese bile gübre alamadığını söyledi.

Sarıbal’ın aktardığına göre çiftçi Hüseyin Kaya, peşin parayla gübre almak için Gürsu Tarım Kredi Kooperatifi’ne gitti. Ancak kooperatif yetkilileri kendisine “Peşin gübre satmıyoruz, vadeli satıyoruz” yanıtını verdi. Buna göre çiftçi peşin ödeme yapmak istediğinde gübre verilmezken, vadeli satış kabul edildiğinde gübre temin edilebiliyor.

Milletvekili Sarıbal, çiftçilere vadeli satış dayatıldığını belirterek, “Çiftçiler neden peşin gübre alamadığını sorduğunda ise stokçuluk yapıldığı yanıtını veriyorlar. Gübre stoklarının yeterli olduğu söylenirken, çiftçiye peşin satış yapılmıyorsa bu stokçuluk değil midir? Tarım Kredi Kooperatifleri çiftçinin kurumu mudur, yoksa çiftçiyi borçlandırmanın aracı mı?” sorularını sordu.

Tarım girdilerindeki yüksek maliyetlerin üreticiyi zorladığını belirten Sarıbal, “Gıda enflasyonu yıllık yüzde 36,44, aylık yüzde 6,89. Sofranın tamamı zamlı. Meyvesi yenen sebzeler yüzde 33, baklagil yüzde 21,6, süt ürünleri yüzde 16, sebze, yoğurt, turunçgil yüzde 14. Yani kahvaltı da zamlı, akşam yemeği de zamlı, çocuğun beslenme çantası da zamlı. Enflasyon liginde listenin zirvesinde Güney Sudan ve İran’dan sonra üçüncüyüz. Ekonomi politikasının röntgeni bu. Çünkü gıda enflasyonu; faizin, girdi bağımlılığının, tarım desteklerinin yetersizliğinin ve ithalata dayalı üretim modelinin sonucudur. Eğer mazot ithalse, gübre ithalse, yem hammaddesi ithalse, kur arttığında maliyetin artması fizik kanunu gibidir. Zincirin tamamı yanlış kurulmuşsa, sorun halkalarında değil, zinciri kuran akıldadır. Gıda enflasyonu bu seviyedeyse, ekonomi yönetimi en temel sınavdan kalmış demektir” ifadelerini kullandı.

Evrensel seninle güçlü!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
04.03.2026 23:51 / Güncelleme: 05.03.2026 00:50

Türkiye Kupası C Grubu 4. hafta maçı: Gaziantepspor'u farklı yenen Fenerbahçe, ikinci olarak çeyrek finale çıktı

Türkiye Kupası C Grubu 4. hafta maçında deplasmanda Gaziantepspor’u farklı yenen Fenerbahçe, grupta ikinci olarak çeyrek finale adını yazdırdı.

Türkiye Kupası C Grubu 4. hafta maçı: Gaziantepspor'u farklı yenen Fenerbahçe, ikinci olarak çeyrek finale çıktı

Fotoğraf: AA

04.03.2026 17:53

Trakya için Çernobil uyarısı: 13 bin dönümlük alanda nükleer planı

Edirne İl Genel Meclisi’nde konuşan Çığla, projenin 13 bin dönümlük alanda planlandığını ve fizibilite çalışmalarının başladığını belirtti.

Trakya için Çernobil uyarısı: 13 bin dönümlük alanda nükleer planı

Fotoğraf: Lukáš Lehotský/Unsplash

04.03.2026 17:30

Fatma Nur Çelik için Genel-İş 3 No’lu Şube’den açıklama: ‘Eğitim emekçileri yalnız değildir’

Genel-İş 3 No’lu Şube, öldürülen öğretmen Fatma Nur Çelik için Neşet Ertaş Kültür Merkezi’nde anaokulu ve kreş çalışanlarıyla birlikte açıklama yaptı.

Fatma Nur Çelik için Genel-İş 3 No’lu Şube’den açıklama: ‘Eğitim emekçileri yalnız değildir’

Fotoğraf: Evrensel

04.03.2026 20:25 / Güncelleme: 22:02

Özgür Özel, Eyüpsultan-Kağıthane mitinginde konuştu: 'Kahrolsun Amerikan emperyalizmi'

CHP Lideri Özgür Özel, "Biz Erdoğan'dan farklı olarak gücümüzü Trump'tan almadığımız, 'Netanyahu'ya kızarsak Trump kızar' demediğimiz için, ABD'nin de İsrail'in de karşısında duruyoruz" dedi.

04.03.2026 15:41

CHP’den Şubat ayı Basın Özgürlüğü Raporu: Gazeteciler en az 50 kez hakim karşısına çıktı, 5 gazeteci tutuklandı

CHP’li Utku Çakırözer’in açıkladığı Şubat ayı Basın Özgürlüğü Raporu’na göre gazeteciler en az 50 kez hakim karşısına çıktı. 8 gazeteci gözaltına alındı, 5 gazeteci tutuklandı.

CHP’den Şubat ayı Basın Özgürlüğü Raporu: Gazeteciler en az 50 kez hakim karşısına çıktı, 5 gazeteci tutuklandı

Fotoğraf; MA

04.03.2026 20:39 / Güncelleme: 21:18

50 yayınevinden ABD ve İsrail saldırganlığına karşı ortak açıklama

ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırılarına karşı ortak açıklama yayımlayan yayıncılar, İran halkının yanında ve emperyalist saldırganların karşısında olduklarını ilan etti.

50 yayınevinden ABD ve İsrail saldırganlığına karşı ortak açıklama

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!