04.03.2026 11:24

CHP'li Gürer'den AKP'ye çağrı: ‘Emekli bayram ikramiyesini artıralım’

TÜİK’in 2025 büyüme verilerine rağmen emeklinin geçim sıkıntısının arttığını belirten CHP’li Gürer, “Büyüme varsa emekliye de yansıtılmalı” dedi.

CHP'li Gürer'den AKP'ye çağrı: ‘Emekli bayram ikramiyesini artıralım’

Fotoğraf: KAXAL/Unsplash

Duygu Ayber Gültekin
[email protected]


CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TÜİK’in açıkladığı 2025 yılı Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) verileri üzerinden iktidarın ekonomi politikalarını eleştirdi. Açıklanan büyüme rakamları ile vatandaşın yaşadığı gerçekler arasında derin bir çelişki bulunduğunu ifade eden Gürer, özellikle emeklilerin ve dar gelirli kesimlerin ağırlaşan geçim sıkıntısına ve emekliye reva görülen ikramiye tutarına dikkat çekti.

TÜİK 2025 yılına ilişkin verilerine göre Türkiye ekonomisi geçen yıl yüzde 3,6 büyürken, 2025’in son çeyreğinde de yüzde 3,4’lük büyüme kaydedildi. Gürer, bu tabloya karşın tarım sektöründe yüzde 8,8’lik bir gerileme yaşandığını vurguladı. Gürer, “Tarımda her şeyin iyi olduğu yönündeki açıklamalar, resmi verilerle çökmüştür” dedi. İthalata dayalı tarım anlayışının sürdürülebilir olmadığını ifade eden Gürer, gıda fiyatlarındaki artışın en çok emeklileri ve asgari ücretlileri vurduğunu söyledi.

‘Emekliye artış yok’

Hazine ve Maliye Bakanı’nın kişi başına gelirin 18.440 dolara yükseldiği ve Türkiye’nin yüksek gelirli ülkeler grubuna dahil olduğu yönündeki açıklamalarına da değinen Gürer, büyüme söylemi ile emeklinin yaşadığı hayat arasındaki çelişkiye işaret ederek, “Büyüyen bir ülkede emekli maaşına cüzi miktarda dahi artış yapılamıyorsa burada ciddi bir tutarsızlık vardır” dedi.

Bayram ikramiyesinin 2018 yılında başlatıldığını hatırlatan Gürer, o dönem verilen 1.000 liralık ikramiye ile bir koyun alınabildiğini, bugün ise 4.000 liralık ikramiyenin alım gücünün o günün çok gerisinde kaldığını söyledi.

İktidar cephesinden bayram ikramiyesinde artış olmayacağı yönünde yapılan açıklamaların emekliler için yeni bir hüsran yarattığını belirten Gürer, “Bayram ikramiyesi en azından asgari ücret düzeyine çıkarılmalıydı. Asgari ücret talebinden vazgeçtik; mevcut 4.000 lira üzerine dahi artış yapılmayacağı açıklanmıştır. Bu büyük bir haksızlıktır” dedi.

‘Karar gözden geçirilmeli’

Bayram ikramiyesi kararının mutlaka gözden geçirilmesi gerektiğini söyleyen Gürer, seyyanen zam ve ikramiye artışının artık bir ihtiyaç değil, zorunluluk haline geldiğini dile getirdi. Gürer, emekli ve dar gelirli yurttaşların alım gücünü artıracak adımların ivedilikle atılması çağrısında bulundu.

04.03.2026 00:44 / Güncelleme: 01:42

'İran'ın yeni dini lideri' Mücteba Hamaney kimdir?

Ali Hamaney’in oğlu olan Mücteba Hamaney’in siyasi etkisi, Devrim Muhafızları ile ilişkileri ve hakkında ortaya atılan iddialar dikkat çekiyor.

'İran'ın yeni dini lideri' Mücteba Hamaney kimdir?

Fotoğraf: Hossein Velayati/Wikimedia Commons CC BY 4.0

04.03.2026 00:17

BES-AR şubat ayı enflasyon verilerini açıkladı: Kamu emekçilerine yoksulluk zammı dayatılıyor

BES-AR’ın 2026 yılı Şubat ayı enflasyon verilerine göre kamu emekçilerin 2026 Ocak ayında almış oldukları yüzde 11’lik maaş zammının yüzde 8,88’i şimdiden eridi. BES, “iktidarın hak ettiğimiz maaş zammını gerçekleştirmesi gereklidir” dedi

BES-AR şubat ayı enflasyon verilerini açıkladı: Kamu emekçilerine yoksulluk zammı dayatılıyor

Amblem: BESAR

04.03.2026 01:59 / Güncelleme: 09:52

TBMM Genel Kurulu: DEM Parti'nin kadın cinayetlerine yönelik araştırma önerisi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi

TBMM Genel Kurulu'nda DEM Parti'nin kadın cinayetlerinde yaşanan yargı pratiğinin araştırılması amacıyla verilen grup önerisi AKP-MHP oylarıyla reddedildi.

TBMM Genel Kurulu: DEM Parti'nin kadın cinayetlerine yönelik araştırma önerisi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi

Fotoğraf: ANKA

04.03.2026 09:40 / Güncelleme: 11:19

Trump’tan İspanya’ya tepki: 'Tüm ticari ilişkileri keseceğiz'

ABD Başkanı Trump, İspanya’nın üslerin kullanımı konusundaki tutumuna tepki gösterdi. Trump, Hazine Bakanı Bessent’e İspanya ile tüm ticari ilişkilerin kesilmesi için talimat verdiğini açıkladı.

Trump’tan İspanya’ya tepki: “Tüm ticari ilişkileri keseceğiz”

Fotoğraf: Ali Shaker/VOA/Wikimedia Commons Public domain

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!