Emek Partisi Eskişehir İl Örgütünden ‘emperyalist saldırganlığa' karşı mücadeleye çağrısı
EMEP Eskişehir İl Örgütü, Ortadoğu’nun yeni bir savaşın eşiğine sürüklendiğini belirterek Türkiye’nin “açık ve net bir tutum” alması çağrısında bulundu; NATO ve ABD üslerinin kapatılmasını istedi.
Eskişehir- Emek Partisi Eskişehir İl Örgütü, ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırılarına ilişkin eski Kanatlı AVM önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. “Emperyalist barbarlığa ve işbirlikçi yönetimlere karşı mücadeleye” pankartının açıldığı eylemde basın metnini İl Başkanı Ceren Kökoğlu okudu.
Kökoğlu, ABD ve İsrail’in İran’a dönük saldırılarının nükleer görüşmeler sürerken başlatılmasının tesadüf olmadığını belirterek, “Bu durum, müzakere süreçlerinin savaş hazırlığı için kullanıldığını göstermektedir” dedi. Saldırıların yalnızca iki ülkeyi değil, tüm bölgeyi ve dünya halklarını etkileyebilecek sonuçlar doğuracağına dikkat çeken Kökoğlu, Ortadoğu’nun yeni ve daha yıkıcı bir savaşın eşiğine sürüklendiğini ifade etti.
Açıklamada, ABD’nin geçmişte “rejim değişikliği” iddiasıyla Irak, Libya ve Afganistan’da yürüttüğü askeri müdahalelerin sonuçları hatırlatıldı. Bu ülkelerde milyonlarca insanın yaşamını yitirdiği, toplumların parçalandığı ve siyasal istikrarsızlığın derinleştiği belirtilerek, emperyalist müdahalelerin demokrasi ve özgürlük getirmediği vurgulandı. “Rejimleri işçi sınıfı ve halklar değiştirir. Emperyalist güçlerin silah zoruyla gerçekleştirdiği müdahaleler, yalnızca yıkım ve bağımlılık üretmiştir” denildi.
ABD’nin İran yönetiminin gericiliğini gerekçe göstermesinin samimi olmadığı ifade edilen açıklamada, Washington yönetiminin dünyanın en gerici ve antidemokratik rejimleriyle çıkar ilişkileri kurduğu hatırlatıldı. Sorunun rejimlerin niteliği değil, ülkelerin ABD çıkarlarına uyum gösterip göstermemesi olduğu belirtilerek, asıl hedefin bölgenin enerji kaynakları ve jeopolitik hâkimiyet olduğu kaydedildi.
İsrail’in Filistin’de sürdürdüğü saldırılara da değinilen açıklamada, Gazze başta olmak üzere Filistin topraklarında yaşananların ABD desteği olmaksızın sürdürülemeyeceği ifade edildi. Bölgedeki saldırgan politikaların birbirinden bağımsız olmadığı, emperyalist paylaşım mücadelesinin bir parçası olduğu dile getirildi.
Emek Partisi Eskişehir İl Örgütü, Türkiye’de iktidarın saldırılar karşısındaki tutumunu da eleştirdi. Türkiye’nin emperyalist saldırganlığa karşı açık ve net bir tutum alması gerektiği belirtilen açıklamada, “Sessizlik, saldırganlara cesaret vermektedir” denildi. ABD ve İsrail’in Türkiye’deki askeri faaliyetlerinin sonlandırılması, NATO ve ABD üslerinin kapatılması talebi yinelendi.
Açıklamada ayrıca, savaş politikalarının faturasının emekçilere çıkarıldığına dikkat çekilerek, artan askeri harcamaların, ekonomik krizin ve yoksulluğun derinleşmesine yol açtığı ifade edildi. Emperyalist müdahalelerin yalnızca bombalarla değil; ambargolar, yaptırımlar ve siyasi baskılarla da halkları hedef aldığı belirtildi.
Son olarak dünya halklarına çağrıda bulunulan açıklamada, “Emperyalist saldırganlık durdurulmalıdır. Halkların kardeşliği ve barış için mücadele büyütülmelidir” denildi. Türkiye halklarının emperyalist ve Siyonist saldırganlığa karşı birleşmesi gerektiği vurgulanan açıklama, barış ve bağımsızlık mücadelesini yükseltme çağrısıyla sona erdi.
(Evrensel)
Evrensel'i Takip Et