24.02.2026 15:46

IHD'den Marmara cezaevlerindeki ihlaller raporu: 5 bin 283 hak ihlali yaşandı

İHD İstanbul Şubesi’nin 2025 yılı "Marmara Bölgesi Hapishaneleri Hak İhlalleri Raporu"na göre hapishanelerde 5 bin 283 tane hak ihlalinin tespit edildiği vurgulandı.

IHD'den Marmara cezaevlerindeki ihlaller raporu: 5 bin 283 hak ihlali yaşandı

Fotoğraf: MA

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 2025 yılı "Marmara Bölgesi Hapishaneleri Hak İhlalleri Raporu"nu açıkladı. Raporu, dernek binasında yapılan toplantıda, İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu Üyesi Semiray Yılmaz ve İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Gülseren Yoleri açıkladı.

5 bin 283 hak ihlali tespit edildi

Raporda, 2025 yılı içerisinde toplamda 194 başvuru alındığı ve basın yolu taraması yapılarak oluşturulan raporda, 5 bin 283 tane hak ihlalinin tespit edildiği açıklandı. Raporda, tespit edilen ihlallerin yüzde 34'ünün işkence ve kötü muamele, yüzde 17'sinin iletişim hakkı ihlali / tecrit, sağlık hakkı, yüzde 14'ünün beslenme ve temel ihtiyaçlara erişim, yüzde 6'sının infazda eşitlik ilkesine aykırılık, yüzde 2'sinin adalete erişim, yüzde 1'nin yaşam hakkı ihlali alanında yaşandığı kaydedildi.

Hak ihlalleri verileri

Raporda bir yıl içinde 2'si Marmara Bölgesi olmak üzere toplamda en az 18 tutuklunun yaşamını yitirdiği belirtilirken, bu tespit edilen sayının gerçek sayının çok altında olduğu kaydedildi. Raporda, "Yaşam hakkına yönelik 30, sağlık hakkına yönelik 766, beslenme ve temel ihtiyaçlara erişime yönelik 631, işkence ve kötü muameleye ilişkin 1502, adalete erişime yönelik 99, infazda eşitlik ilkesine yönelik 255, iletişimin engellenmesi/tecrit'e ilişkin 1134 ihlal ve bu ihlallerin önlenmesi için mahpusların son çare olarak başvurduğu açlık grevlerine ilişkin 10 ihlal tabloyu tüm açıklığı ile ortaya koymaktadır" denildi.

“Mahpuslara, hasta mahpuslara, ailelerine ses olmaya çalışıyoruz”

Raporda, devamla şunlar kaydedildi: "Adli, politik, LBGT+, kadın ve çocuklardan başvuru alıyoruz. Bu topyekun saldırı hali topluma korku salarken, bir yandan dışarıda mağdur kaldığımız keyfiliğin içeride de mağduru oluyor. Dolayısıyla hukuksuzluk tehlikesini gösteren veriler var. Bu raporları sadece bilgi amaçlı paylaşmıyoruz. Biz mağdur durumda olan mahpusları ve mahpusların yakınlarının kendi haklarına sahip çıkmalarını ve toplumda duyarlılık oluşması için yapıyoruz. Bir süreç var ama cezaevine yansıması dünden daha kötü. Çünkü mahpuslara daha çok rencide edici fiiller uygulanıyor. Barış umutlarını kıran bir yaklaşım söz konusu. Talep olarak neyi toplumsallaştırmak gerekiyor sorusuna cezaevini de koymak oldukça önemlidir. Mahpuslara, hasta mahpuslara, ailelerine ses olmaya çalışıyoruz. Çünkü bütün bu hak ihlalleri dışarıda olduğu gibi o dört duvar arasında da yapılıyor." 

(MA)

Dayanışmaya çağrı!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
24.02.2026 14:34 / Güncelleme: 14:42

Uşak TOKİ kura sonuçları erişime açıldı: İsim listesi nereden sorgulanır?

500 bin sosyal konut projesi kapsamında Uşak’ta inşa edilecek 2 bin 558 konut için kura çekimi tamamlandı. 20 bin 400 başvuru yapılan projede hak sahipleri noter huzurunda belirlendi.

Uşak TOKİ kura sonuçları erişime açıldı: İsim listesi nereden sorgulanır?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı TOKİ konutları

24.02.2026 10:13

ABD, Karayipler’de uyuşturucu bahanesiyle bir tekneye daha saldırdı: 3 kişi hayatını kaybetti

ABD ordusunun Karayipler'de uyuşturucu taşıdığı bahanesiyle bir tekneye yönelik düzenlediği saldırıda 3 kişi hayatını kaybetti.

ABD, Karayipler’de uyuşturucu bahanesiyle bir tekneye daha saldırdı: 3 kişi hayatını kaybetti

Fotoğraf: DHA

24.02.2026 13:32 / Güncelleme: 15:34

'Diplomasız Erdoğan' davası | Özel: Erdoğan'ın avukatları diploma talebi üzerine reddi hakim istedi

Erdoğan'a kendisine açtığı dava üzerinden seslenen Özgür Özel, Erdoğan'ın diplomasının dosyaya sunulmasını isteyen hakim için "reddi hakim" kararı talep edildiğini söyledi. Özel, "Sayın Erdoğan; varsa diploman o mahkemeye sunacaksın" dedi.

24.02.2026 12:55 / Güncelleme: 13:44

İTO'dan tepki çeken 'çocuk raporu': Seks sektöründe 100 bin kadın ve kız çalışıyor

İTO yönetiminin meclis toplantısında sunduğu rapor, üyelerin tepkisini çekti. Söz konusu raporda kadın ve kız çocuklarına yönelik cinsel sömürü "Seks sektöründe 100 bin kadın ve kız çalışıyor" şeklinde yer aldı.

İTO'dan tepki çeken 'çocuk raporu': Seks sektöründe 100 bin kadın ve kız çalışıyor

(soldan sağa) Erhan Erken, Ali Yerlikaya ve Şekib Avdagiç | Fotoğraf: İTO'nun resmi sitesinden alınmıştır

24.02.2026 15:36

2026 BİLSEM ön değerlendirme sonuçları ne zaman açıklanacak? İşte MEB takvimi

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen 2026 BİLSEM ön değerlendirme süreci tamamlandı. Sonuçlar 27 Şubat 2026’da ilan edilecek.

2026 BİLSEM ön değerlendirme sonuçları ne zaman açıklanacak? İşte MEB takvimi

Fotoğraf: Ben Mullins/Unsplash

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!