Urfa’da kadın cinayetleri protesto edildi: Koruma ve önleme mekanizmaları etkin değil
Urfa İl Kadın Platformu 1 günde 6 kadının öldürülmesiyle ilgili yaptığı açıklamada; kadın katliamlarına karşı koruma ve önleme mekanizmalarının etkin olmadığı vurgulandı
Fotoğraf: MA
Urfa İl Kadın Platformu, kadın cinayetlerine dikkat çekmek için basın açıklaması yaptı. Novada Park AVM önünde yapılan açıklamaya çok sayıda kadın katıldı.
“Kadın cinayetleri politiktir” pankartının açıldığı açıklamada, basın metnini Urfa İl Kadın Platformu üyesi Sema Köroğlu okudu. Bir günde 6 kadının katledildiğini söyleyen Sema Köroğlu, “Bu bir istatistik değildir. Bu; altı ayrı yaşamın, altı ayrı hikâyenin, altı ayrı geleceğin yok edilmesidir. Kadınların yaşam hakkının ne kadar kırılgan hale getirildiğinin açık göstergesidir” dedi.
Kadın katliamlarına karşı koruma ve önleme mekanizmaların etkin olmadığını ifade eden Sema Köroğlu, “Kadınların yaşam hakkı anayasal ve uluslararası hukukun güvencesi altındadır. Devletin temel yükümlülüğü; şiddeti önlemek, riski ortadan kaldırmak, başvuran kadınları etkin ve zamanında korumaktır. Kadın cinayetlerinin sıradanlaşmasına, sayılara indirgenmesine, kısa süreli gündem başlıklarına dönüşmesine razı değiliz. Her bir kadın ölümü, kamu otoriteleri açısından dikkatle incelenmesi gereken bir alarmdır” diye konuştu.
6284 sayılı kanunun kadınları korumak için güçlü bir çerçeve sunduğunu kaydeden Sema Köroğlu, “Önemli olan bu düzenlemelerin istisnasız ve etkin biçimde uygulanmasıdır.Uzaklaştırma kararlarının ihlali karşısında hızlı ve caydırıcı tedbirler alınmalı, risk değerlendirmeleri sistematik şekilde yapılmalıdır. Ayrıca şüpheli kadın ölümleri konusunda etkin, tarafsız ve şeffaf soruşturma yürütülmesi hayati önemdedir” ifadelerini kullandı.
Kadınların talepleri
Urfa İl Kadın Platformu olarak çağrıda bulunan Sema Köroğlu, kadınların şu taleplerini sıraladı;
- Kadınların yaptığı başvurular ciddiyetle ele alınsın.
- Koruma kararları etkin ve denetlenebilir biçimde uygulansın.
- Uzaklaştırma kararlarının ihlali karşısında hızlı ve caydırıcı yaptırımlar uygulansın.
- Kadın cinayetleri ve şüpheli kadın ölümleri titizlikle ve şeffaf biçimde soruşturulsun.
- Şiddetle mücadele politikaları güçlendirilsin ve süreklilik kazansın.”
Açıklama, “Jin jiyan azadî” ve “Vardık, varız, var olacağız” sloganıyla son buldu.
(MA)Dayanışmaya çağrı!
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et