CHP'li Bekir Başevirgen: Halk Marmara Gölü'nün yeniden canlanması için destek bekliyor
Marmara Gölü’nün yeniden su tutmasını inceleyen CHP’li Başevirgen, gölün kurumasının Gölmarmara’da yaşayan yurttaşların sorun yaşadığını belirterek yurttaşların gölün yeniden canlanması için destek beklediğini söyledi.
Fotoğraf: Bekir Başevirgen
İsmail Cem Şimşek
[email protected]
Son 5-6 yıldır tamamen kuru halde olan Manisa’da yer alan Marmara Gölü’nün yeniden su tutmaya başlamasını yerinde inceleyen CHP Manisa Milletvekili, Bekir Başevirgen, “Gölün kurumasıyla en büyük sorunu Gölmarmara’da yaşayan ve geçimini balıkçılıkla sağlayan vatandaşlarımız yaşadı, yaşıyor. Gölün yeniden eski günlerine dönebilmesi için mutlaka Demirköprü ve Gördes barajları gibi yakın çevrelerdeki su kaynaklarından beslenmesi gerektiğini belirtiyor” dedi. Başevirgen, gölün yeniden eski günlerine dönebilmesi için ziraat odası başkanlarıyla ve bölge halkıyla görüş alışverişinde bulundu.
“Bölge halkı balıkçılığa yeniden dönmeyi hedefliyor”
Haritada göl olarak görünmesine rağmen uzun yıllardır tamamen kuru halde olan Marmara Gölü için vatandaşların yoğun yağışlar sonrasında yeniden umutlandığını ifade eden Başevirgen; “Son haftalarda Manisa genelinde etkili olan kuvvetli yağışlar sonrası toprağın suya doymasıyla birlikte göl yatağında yeniden su birikmeye başladı.. Gölün kurumasının ardından geçimini balıkçılıkla sağlayan vatandaşlar ya bölgeden göç etmişti ya da başka iş kollarına yönelmişti. Bazı vatandaşlar hayvancılık yaparken bazı vatandaşlar ise yevmiyeli işlerde çalışmaya devam ediyor. Ama bölge halkı Marmara Gölü’nün yeniden canlandırılması durumunda eski işleri olan balıkçılığa yeniden dönmeyi hedefliyor. Gölün eski haline gelmesi durumunda çevre illere, ilçelere göç eden vatandaşlarında yeniden bölgeye geleceği ifade ediliyor” dedi.
“Demirköprü ve Gördes barajlarından beslenmesi gerekiyor”
Uzmanlar Marmara Gölü’nün yeniden canlanması için Demirköprü ve Gördes barajları gibi yakın çevrelerdeki su kaynaklarından beslenmesi gerektiğini belirttiğini ifade eden Başevirgen şunları söyledi; “Suyun toprağa doymasından dolayı, 20 gün boyunca çevre su kaynaklarından beslenmesi halinde Marmara Gölü’nün eski günlerine dönebileceği ifade ediliyor. 1992 yılında da tamamen kuruyan ancak yoğun yağışlar sonrasında tekrar dolan gölün, bu kez yalnızca yağışlarla dolması ise pek olası görünmüyor.”
“400’ün üstünde kuş türü olan bu bölgenin ekosistemini değişiyor”
Gölün 5 yıldır kuru olduğunu hatırlatan Başevirgen ise Marmara Gölü’nün kurak olmasının Gediz Ovası’nı da etkilediğini belirterek; “Ancak en büyük sorunu Gölmarmara’da yaşayan ve geçimini balıkçılıkla sağlayan bölge halkı yaşıyor. Gölmarmara’yı yeniden yaşatmamızın en önemli amacı bu bölge. Marmara gölünün kurumuş olması 400’ün üstünde kuş türü olan bu bölgenin ekosistemini değiştiriyor. Gördes barajı yavaş yavaş büyüdükçe göl ufalıyor, 2020 yılında da göl komple kuruyor. Geçmişte bölgede yangın olduğunda gölden su alarak yangını söndürüyorlardı şimdi onu da yapamıyorlar” dedi.
Evrensel 31 yaşında!
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et