Perihan Koca: Doğal alanlar ranta teslim ediliyor
TBMM’de görüşülen Milli Parklar Kanunu teklifine tepki gösteren Perihan Koca, düzenlemenin koruma alanlarını ticarileştirerek doğal varlıkları sermayeye açacağını savundu.
Fotoğraf: DEM Parti
Gözde Tüzer Korkmaz
[email protected]
TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen Milli Parklar Kanunu teklifine tepki gösteren DEM Parti Milletvekili Perihan Koca, düzenlemenin kamusal doğal alanları ticarileştirmeyi amaçladığını belirterek, “Bu bir talan ve ilhak yasasıdır” dedi.
İktidarın yıllardır doğayı sermayenin kâr ve rant politikalarına açtığını söyleyen Koca, teklifin milli parkları ve koruma alanlarını “kâr güden bir anlayışla yeniden dizayn etmeyi” hedeflediğini ifade etti. “Milli parklara kast etmek bu ülkeye ihanettir” diyen Koca, yasanın geçmesi halinde temel koruma statülerinin fiilen ortadan kalkacağını savundu.
Koca, teklifin yasalaşması durumunda milli park alanlarında ticari işletmeler kurulmasının, doğal gaz ve petrol çıkarılmasının, asfalt yollar ve beton yapıların önünün açılmasının mümkün hale geleceğini dile getirdi. Örnek olarak Abant Gölü Milli Parkı, Aladağlar Milli Parkı, Soğuksu Milli Parkı ve Munzur Vadisi Milli Parkı’nı gösteren Koca, bu alanların geri dönüşü olmayan tahribatlarla karşı karşıya kalacağını söyledi.
Teklifte yer alan ceza hükümlerinin kamuoyunu yanıltmaya dönük olduğunu savunan Koca, “En büyük tahribat bu yasa değişikliğiyle yapılacak. ‘Kamu yararı’ denilerek şirketlerin çıkarları korunuyor” dedi.
AKP iktidarının kamu yararı kavramını sermaye lehine kullandığını belirten Koca, “Kamu yararı; yurttaşların, doğanın ve tüm canlıların yaşam hakkını korumaktır. Bu teklif ise doğaya karşı açık bir cinayet teşebbüsüdür” ifadelerini kullandı.
Koca, doğal alanların korunması için teklifin derhal geri çekilmesi çağrısında bulundu.
Dayanışmaya çağrı!
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et