Barış Kurulu, Gazze'yi 'riviera' yapmak isteyen Trump'ın ev sahipliğinde toplanıyor
Gazze'yi "Ortadoğu'nun rivierası"na dönüştürmek isteyen ABD Başkanı Trump'ın uluslararası ‘işgal kurulu’ işlevi görecek olan Barış Kurulu, ilk toplantısını Washington'da gerçekleştiriyor.
ABD Başkanı Donald Trump'ın Gazze’de uluslararası bir ‘işgal kurulu’ işlevi görecek olan Barış Kurulu, ilk resmi toplantısını bugün Washington'da gerçekleştirecek. Toplantının adresi, ABD Dışişleri Bakanlığının kısa süre önce 'Donald J. Trump' adını eklediği Barış Enstitüsü olacak.
Toplantıda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı Dışişleri Bakanı Hakan Fidan temsil edecek. Barış Kurulunun kurucu üyeleri arasında yer alan Türkiye, aynı zamanda Gazze Yürütme Kurulunda temsil ediliyor.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun katılması beklenmiyor. Kurulda İsrail adına Dışişleri Bakanı Gideon Saar yer alacak.
Kaç ülkenin katılacağı henüz net değil ancak Amerikan basınına göre, tüzüğe imza atan 20 ülkenin katılması öngörülüyor.
'Uluslararası İstikrar Gücü'ne (ISF) asker göndermeye hazırlanan Endonezya’nın Devlet Başkanı Prabowo Subianto da toplantıya katılmak üzere Washington’a geldi. AB, İtalya, Meksika ve Yunanistan gibi ülkeler gözlemci olarak katılacaklarını duyurdu. Vatikan da kurula katılmayacağını açıkladı.
Hamas da toplantıya dair gelişmeleri yakından izliyor. Hamas sözcüsü, kurulun üyelerini Gazze’de ateşkesi ihlal etmeyi sürdüren İsrail üzerinde baskı kurmaya çağırdı.
Öte yandan Trump’ın veto hakkına sahip olması, kurul üyeleri arasında asimetri yaratıyor.
5 milyar dolar bütçe
Trump, toplantıda Gazze’nin yeniden inşası için 5 milyar doların üzerinde bir bağış açıklayacağını belirtti.
Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, kurul üyesi ülkelerin vadettiği 5 milyar dolarlık bütçenin bölgenin yeniden inşası için kullanılacağını ve bütçe yönetiminin Barış Kurulunda olacağını belirtti.
Leavitt ayrıca 'Uluslararası İstikrar Gücü'nün bölgede göreve başlamasının öncelik olduğunu vurguladı. Trump, üye ülkelerin bölgeye binlerce asker göndereceğini belirtmiş ISF'nin Gazze'de kurulacak yerel polis teşkilatı ile koordineli bir şekilde çalışacağını ifade etmişti.
{{5970855}}
"Trump'ın Gazze'si"
2025 yılının ilk aylarında Filistinlileri sürgün edip "devralacağı" Gazze'yi "Ortadoğu'nun Rivierası'na" dönüştürmek istediğini söyleyen Trump, kendisine ait sosyal medya platformu Truth Social hesabından planına dair yapay zeka ile hazırlanmış bir video paylaşmıştı.
Gazze'yi "Ortadoğu'nun rivierası" yapmak isteyen ABD Başkanı Trump'ın 'Barış Kurulu' ilk toplantısını Washington'da gerçekleştiriyor. Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Hakan Fidan temsil ediyor
— Evrensel Gazetesi (@evrenselgzt) February 19, 2026
Trump, Gazze planını AI ile hazırlanmış video ile duyurmuştuhttps://t.co/AdoQbvyc4a pic.twitter.com/O9VKYb6Bjr
Trump videoda çocuk ve kadınlar dahil on binlerce insanın katledildiği, İsrail'in sayısız savaş suçu işlediği Gazze'yi turistik bir tatil kentine dönüşmüş şekilde gösterdi. Kendisini ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu burada tatil yaparken, teknoloji milyarderi Elon Musk'ı da etrafa para saçarken gösterdi.
{{544363}}
Videoda Gazze sahiline yatların yanaştığı, Trump'ın bir gece kulübünde bir dansözle karşılıklı dans ettiği, Musk'ın kumsalda havaya para saçarak dans ettiği görüldü. Lüks arabaların ve gökdelenlerin yer aldığı sokak görüntülerinde, "Trump Gazze" tabelası asılmış ve otel olduğu anlaşılan bir binanın yanı sıra Trump'ın altından bir heykelinin de Gazze'ye dikildiği görülüyor.
Videonun sonlarına doğru Trump, savaş suçları nedeniyle Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM) hakkında tutuklama kararı çıkardığı Netanyahu ile birlikte şezlongda uzanıyor. Trump ile Netanyahu'nun arasında ise yine "Trump'ın Gazze'si" ifadelerinin yer aldığı görülüyor.
(Dış Haberler)Evrensel'e Abone Ol
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et