19.02.2026 10:31

Tüketici güven endeksi 85,7 oldu ama ekonomiye güven hâlâ kötümser

TÜİK'in verilerine göre tüketicinin ekonomiye güveni 85,7 oldu. Endeks, ocak ayında 83,7 seviyesindeydi. Yani sınırlı bir artış kaydedilmiş olsa da halkın ekonomiye güveni bir kez daha kritik sınır olan 100'ün altında kaldı.

Tüketici güven endeksi 85,7 oldu ama ekonomiye güven hâlâ kötümser

Fotoğraf: Bruno BD/Unsplash

Duygu Ayber Gültekin
[email protected]


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) iş birliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi açıklandı. Verilere göre endeks, ocak ayında 83,7 iken şubat ayında yüzde 2,3 oranında sınırlı bir artışla 85,7 oldu. Artışa rağmen hane halklarının ekonomiye ilişkin "kötümser" olan algısı sürmeye devam etti.

TÜİK, 2026 yılı şubat ayına ilişkin tüketici güven endeksi verilerini açıkladı. Verilere göre tüketici güven endeksi, şubatta 85,7 seviyesine yükseldi. Mevcut dönemde hane halkının maddi durumuna ilişkin alt endeks ocakta 68,2 seviyesindeyken şubatta 71,3’e çıktı. Söz konusu alt endeks aylık bazda yüzde 4,6 artış kaydetti. Gelecek 12 aylık dönemde hane halkının maddi durum beklentisi endeksi ise ocakta 83,3 iken şubatta 86,8’e yükseldi. Bu kalemde aylık artış oranı yüzde 4,2 oldu.

Gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisi endeksi ocakta 81,5 iken şubatta 81,4’e geriledi. Bu alt endekste aylık bazda yüzde 0,1’lik düşüş kaydedildi.

Gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesini ölçen endeks ise ocakta 101,9 seviyesindeyken şubatta 103,2’ye çıktı. Bu kalemde aylık artış yüzde 1,3 olarak gerçekleşti.

100'ün altında olması ne anlama geliyor?

Tüketici güven endeksi, 0-200 aralığında değer alıyor. Endeksin 100’ün üzerinde olması tüketici güveninde iyimser tabloya, 100’ün altında kalması ise kötümser duruma işaret ediyor. Şubat ayında açıklanan 85,7’lik seviye, tüketici güveninin kötümser bölgede kalmaya devam ettiğini gösteriyor.

{{558153}}

Evrensel'e Abone Ol

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
19.02.2026 09:39

Klaebo Olimpiyat tarihini yeniden yazdı: 10. altınla zirveye çıktı

2026 Milano-Cortina Kış Olimpiyatları’nın 12. gününde 6 branşta 9 madalya dağıtıldı. Johannes Klaebo olimpiyat tarihine geçerken, Mikaela Shiffrin kariyerine bir altın daha ekledi.

Klaebo Olimpiyat tarihini yeniden yazdı: 10. altınla zirveye çıktı

Fotoğraf: AA

18.02.2026 13:52

İstanbul’da 2026 yılı silahlı saldırı bilançosu: Gözaltına alınan 202 kişiden 128’i tutuklandı

İstanbul’da iş yeri ve evlere yönelik silahlı saldırılara ilişkin 1 Ocak-18 Şubat'ta tarihleri arasında düzenlenen operasyonlarda gözaltına alınan toplam 202 kişiden 128’i tutuklandı, 42’si hakkında adli kontrol uygulandı.

İstanbul’da 2026 yılı silahlı saldırı bilançosu: Gözaltına alınan 202 kişiden 128’i tutuklandı

Fotoğraf: DHA

19.02.2026 09:13

Kamu işçileri ve emekçilerine ek zam önergesine Bakan Şimşek'ten olumsuz yanıt: Bütçe disiplini gözetiliyor

Bakan Mehmet Şimşek, kamu işçileri ve emekçileri arasındaki ücret dengesizliğine ilişkin soru önergesine verdiği yanıtta, mali hakların bütçe disiplini ve mevcut ücret dengeleri gözetilerek belirlendiğini savunarak ek zam beklentilerine kapıyı kapattı.

Kamu işçileri ve emekçilerine ek zam önergesine Bakan Şimşek'ten olumsuz yanıt: Bütçe disiplini gözetiliyor

Fotoğraf: Metin Aktaş/AA

18.02.2026 16:24

Ana dilinde eğitim Meclis gündeminde: 'Yasal engeller kaldırılsın, anayasal güvence sağlansın'

DEM Parti’li Öznur Bartin, ana dilinde eğitimin önündeki yasal engellerin kaldırılması ve tehlike altındaki diller için Meclis araştırması açılması talebiyle dört bakanlığa soru önergeleri, TBMM’ye araştırma önergesi sundu.

Ana dilinde eğitim Meclis gündeminde: 'Yasal engeller kaldırılsın, anayasal güvence sağlansın' DEM Parti Milletvekili Öznur Bartin
18.02.2026 22:25

Yandaş isim önce yazdı sonra sildi: Akın Gürlek’in yerine kim atanacak?

İktidara yakınlığıyla bilinen Sabah Gazetesi yazarı Mahmut Övür, Akın Gürlek’in yerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı olarak atanacak kişiye ilişkin bir paylaşım yaptı. Övür’ün saat 15.07’de yaptığı paylaşımı daha sonra silmesi dikkat çekti.

Yandaş isim önce yazdı sonra sildi: Akın Gürlek’in yerine kim atanacak?

Fotoğraf: AA

18.02.2026 13:38

'Sahibinden JTM plakalı Beyaz Toros' ilanı

‘90’lı yıllarda faili meçhul cinayetler, kaçırılmalar ve kaybedilme vakaları ile anılan “Beyaz Toros” bir satış ilanıyla gündeme geldi. Aracın plakasında “JTM” yazması da dikkat çekti.

“Sahibinden JTM plakalı Beyaz Toros” ilanı

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!