Erdoğan: İsrail’in Somaliland’i tanımasının kimseye faydası yok
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed ile görüşmesinin ardından iki ülke arasındaki ticaret hacmini 1 milyar dolara çıkarma hedefini açıkladı. Erdoğan Ahmed’e Togg hediye etti.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada İsrail’in Somaliland’i tanıma kararını yeniden eleştirdi, "Kimseye faydası yok" dedi. İki ülke arasındaki ticaret hacmini 1 milyar dolara çıkarma hedefini açıklayan Erdoğan, görüşmesinde Etiyopya Başbakanı'na Türkiye'nin yerli elektrikli otomobili Togg'u hediye etti.
Erdoğan, Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed ile baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.
Erdoğan, konuşmasında şunları söyledi:
"11 yıl aradan sonra Abiy Ahmed'i ziyaret etmekten büyük bir memnuniyet duyduğumu özellikle belirterek konuşmama başlamak istiyorum. Etiyopya bizim için kardeş ülke olmanın yanı sıra önemli bir stratejik ortaktır."
"Sayın Başbakan ve heyetiyle gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde; ticaret, yatırımlar, enerji, madencilik, tarım, iletişim ve eğitim başta olmak üzere birçok alandaki ilişkilerimizi kapsamlı şekilde ele aldık. Mevcut potansiyeli nasıl daha etkin değerlendirebileceğimizi ve 1 milyar dolar ticaret hacmi hedefimize nasıl ulaşabileceğimizi istişare ettik."
"Etiyopya’daki en büyük ikinci yatırımcı ülke olmaktan memnuniyet duyuyoruz. 200’ü aşkın firmamızın toplam 2,5 milyar dolara ulaşan yatırımlarıyla yaklaşık 20 bin Etiyopyalı kardeşimize istihdam sağlanmaktadır. Türk firmaları; müteahhitlik, turistik tesisler ve enerji nakil hatları gibi alanlarda 2,6 milyar dolar değerinde 15 projeyi üstlenmiş bulunuyor."
"Maarif Vakfımızın eğitim alanındaki faaliyetlerinin yanı sıra TİKA ofisimiz aracılığıyla aramızda kültür köprüleri kurmaya devam edeceğiz."
"Tüm dünyanın gözleri Afrika Boynuzu’na çevrilmişken Etiyopya’nın köklü devlet yapısı ve örnek gösterilecek yönetiminin önemi daha da hissediliyor. Etiyopya’nın içinde bulunduğu coğrafyada devletlerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne kıymet veren tutumumuzun altını bilhassa çizmek istiyorum. Türkiye olarak bölgenin yeterince çektiği çatışma ve acılara yenilerinin eklenmesini asla istemiyoruz. Biz, bölgenin sorunlarına yine bölge ülkelerinin çözüm geliştirmesi gerektiğine ve Afrika Boynuzu’nun yabancı güçlerin mücadele alanına çevrilmemesi gerektiğine inanıyoruz."
"Bu minvalde İsrail’in Somaliland’i tanımasının ne Somali’ye ne de Afrika Boynuzu’na faydası olmadığını tekrar vurgulamak istiyorum. Bu vesileyle, yakın geçmişte Etiyopya ve Somali arasında arabuluculuğunu yürüttüğümüz Ankara sürecindeki yapıcı tutumları için her iki tarafa da tekrar teşekkür ediyorum. İstikrara kavuşmasıyla birlikte Afrika Boynuzu’nun ekonomik fırsatlarıyla dikkatleri üzerine çeken bir konuma erişmemesi için hiçbir engel görmüyoruz. Müspet neticelerini alacağımıza emin olduğum bu ziyaretimizin bölgenin barış ve istikrarına da katkı sunmasını temenni ediyorum."
Erdoğan, daha sonra Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed’e Togg hediye etti.
Enerji alanında mutabakat zaptı imzalandı
Öte yandan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Etiyopya Su ve Enerji Bakanı Habtamu Itefa ile Enerji Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı'nın imzalandığını bildirdi. Bayraktar, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı:
"Görüşmeler kapsamında Etiyopya Su ve Enerji Bakanı Sn. Habtamu Itefa ile Enerji Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı’nı imza altına aldık. Elektrik üretiminden şebeke altyapısına, yenilenebilir enerji yatırımlarından hidroelektrik altyapı çalışmalarına kadar geniş bir alanda tecrübe paylaşımını güçlendirerek somut projeler üretmeyi hedefliyoruz. Ayrıca Türkiye–Etiyopya Karma Ekonomik Komisyonu’nun 9. Dönem Toplantı Tutanağı’nı, Türk Tarafı Eşbaşkanı olarak Etiyopya Maliye Bakanı Sayın Ahmed Shide ile birlikte imzaladık. Enerji ve madencilikten eğitime, sağlıktan ulaştırma ve tarıma; çevre, şehircilik, kültür ve turizme kadar geniş bir yelpazede mevcut iş birliğimizi derinleştirecek, yeni ortaklık alanlarını somutlaştıracak kapsamlı bir yol haritası üzerinde mutabık kaldık."
Evrensel seninle güçlü!
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et