14.02.2026 15:26

Yeşilyurt Demir Çelik işçileri sefalet dayatmasına karşı eylemler düzenliyor

Samsun’da Yeşilyurt Demir Çelik işçileri, kendilerine sorulmadan imzalanan ve yüzde 6 zam öngören TİS’e karşı yürüyüş ve protestolar düzenliyor, ek zam talep ediyor.

Yeşilyurt Demir Çelik işçileri sefalet dayatmasına karşı eylemler düzenliyor

Fotoğraf: Evrensel 

Samsun – Türkiye’nin ana metal sanayisi tekellerinden Yeşilyurt Demir Çelik’te 2025 yılında imzalanan toplu iş sözleşmesiyle birlikte 2026 yılı için ücret ve sosyal hak ödemelerinin belirlendiği toplu iş sözleşmesi (TİS) işçilere sorulmadan bağıtlandı.

Türk Metal Yöneticileri ve şirket arasında imzalanan TİS’ten 2026’nın ilk 6 ayı için ücret zammı yüzde 6 olarak belirlendi. Yılın ikinci 6 aylık bölümü için de aynı zamma anlaşma sağlandı. İşçiler sefalet zammının kendilerine sorulmadan imza altına alımasına fabrika önünde düzenledikleri yürüyüş ile tepki gösterirken insanca yaşanacak bir düzeyde ücret ve TİS’in onaylarına sorulmadan yapılmaması talepleriyle iş yeri eylemlerini sürdürmekte.

Yeşilyurt Demir Çelik, İstanbul Sanayi Odası tarafından hazırlanan Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesinde (İSO500) 73. sırada yer almakta. 2024 yılında 23.28 milyar TL (Güncel parasal değeri 32 bin 112 milyar TL) satış geliri elde eden şirket bir önceki yıla kıyasla gelirlerini yüzde 68.82 oranında arttırdı.

Resmi enflasyon olan yüzde 30.89’un yarısına bile denk gelmeyen yıllık zam karşısında Yaklaşık 300 işçi 3 gün boyunca iş çıkış saatlerinde düzenledikleri yürüyüşler ile ek zam talep ederken sendikacılar işçilere “En uygunu bu oldu yüzde 6’dan fazlasını alamayız” şeklinde açıklamada bulundu.

İşçiye zam yok yatırıma var

İş yerinde yemekhaneye gitmeme ve mesai bitişlerinde alkışlı eylemleri sürdüren işçiler ücretlerine insanca yaşanacak bir düzeyde zam yapılmadığı takdirde eylemlerine devam edeceklerini belirtiyor.

İşçilere sefalet zammı dayatan şirket yaptığı yazılı açıklama ile Türk Metal yöneticileri ile imzalanan sözleşmenin uygulandığını ve sözleşmenin bu yıl da geçerli olduğunu belirtirken ücret zammı eğilimlerinin olmadığının sinyalini verdi. Şirket sefalet ücreti dayatmasına devam ederken 2025 yılının aralık ayında güneş enerjisi üretimi için yatırım yapmayı sürdürdüğünü de duyurmuştu.

(Evrensel)

Evrensel seninle güçlü!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
14.02.2026 12:38

MHK, Trabzonspor-Fenerbahçe maçının VAR hakemlerini açıkladı

Süper Lig’in 22. haftasında oynanacak Gaziantep FK–Çaykur Rizespor, Alanyaspor–Konyaspor ve Trabzonspor–Fenerbahçe maçlarının VAR ve AVAR hakemleri Merkez Hakem Kurulu tarafından duyuruldu.

MHK, Trabzonspor-Fenerbahçe maçının VAR hakemlerini açıkladı

Fotoğraf: TFF

13.02.2026 22:54

Tuzluçayırlı kadınlardan bir forum tiyatro denemesi: 'Sonra' oyunu kadınların dayanışmasıyla sahnede

Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü öncesinde “Sonra” oyununu dayanışmayla sahneliyor. Dernek kadınları sahneye davet ediyor

Tuzluçayırlı kadınlardan bir forum tiyatro denemesi: “Sonra” oyunu kadınların dayanışmasıyla sahnede

Försel: Afiş

14.02.2026 14:21

Ankara Barosu'ndan Bakan Gürlek'e tepki: Avukat ile müvekkili arasındaki iletişim hakkı kısıtlanamaz

Ankara Barosu, Adalet Bakanı Akın Gürlek'in açıklamasına tepki göstererek; “Tutuklu ile avukatlar arasındaki görüşme hakkını sınırlandırmak, masumiyet karinesinin, savunma hakkının ve hukuk devleti ilkesinin ihlali sonucunu doğuracaktır" dedi.

Ankara Barosu'ndan Bakan Gürlek'e tepki: Avukat ile müvekkili arasındaki iletişim hakkı kısıtlanamaz

Görsel: Amblem

14.02.2026 09:24

Ankara'da 'suç örgütü' operasyonu: 23 tutuklama

Ankara’da ‘suç örgütüne’ yönelik operasyonda gözaltına alınan 23 kişi tutuklandı. Çok sayıda suçlamayla yürütülen soruşturmada ‘uyuşturucu, silah, mühimmat ve balistik yelek’ ele geçirildiği belirtildi.

Ankara'da 'suç örgütü' operasyonu: 23 tutuklama

Fotoğraf: DHA

14.02.2026 12:49

Sultanlar Ligi'nde 22. hafta programı

Sultanlar Ligi’nin 22. haftasında 14 Şubat Cumartesi günü Zeren Spor–Eczacıbaşı Dynavit, Fenerbahçe Medicana–İlbank ve THY–Galatasaray Daikin dahil 7 karşılaşma oynanacak.

Sultanlar Ligi'nde 22. hafta programı

Fotoğraf: AA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!