10.02.2026 16:10

Van'da emeklilerden aylık tepkisi: '500 bin lirayla yetinmeyen, bizi 20 bin liraya mahkum ediyor'

Van’da emekliler, artan yaşam maliyetleri karşısında aylıklarının yetersizliğine tepki gösterdi. Emekliler, “500 bin lirayla yetinmeyenler 20 bin lirayı bize yeterli görüyor” diyerek yaşadıkları yoksulluğu anlattı.

Van'da emeklilerden aylık tepkisi: "500 bin lirayla yetinmeyen, bizi 20 bin liraya mahkum ediyor”

Fotoğraf: ANKA

Van — Artan hayat pahalılığı karşısında emekli aylıklarının hızla eridiği Van’da emekliler, geçinemediklerini dile getirdi. Aylıkların temel ihtiyaçları dahi karşılamadığını söyleyen emekliler, “500 bin lirayla yetinmeyenler, 20 bin lirayı emekliye yeterli görüyor” diyerek iktidara tepki gösterdi. Vanlı emekliler, yaşadıkları yoksulluğun artık “alay konusu” haline getirildiğini ifade etti.

Enver Özkaçmaz, emeklilerin temel ihtiyaçlarını dahi karşılamadığını belirterek, şunları söyledi; "Emeklilerimiz mağdur durumda. Bazı arkadaşlarımız halen 18 bin lirayla geçinmeye çalışıyorlar. Ramazan var üzerimizde. Ne bir fatura ödeyebiliyorlar ne kendilerine bakabiliyorlar. Bunları bu hale getirenler düşünsünler. Emeklinin durumu çok kötü. Kirada olan emeklimiz var.

Bu kış mevsiminde yani, 20 bin lira sanki bir sadaka vermiş gibi kendilerini övüyorlar. Bu doğru bir şey değildir. Kendileri saraylarda lüks bir hayat yaşarken 20 bin lirayı emekliye veren sistem doğru bir şey yapmıyor. Bu sistemin gelecek olan gençleri de veya memurları da bu halde bırakması utanç verici. 500 bin lirayla yetinmeyen bir vatandaş gelip 20 bin liraya diyor ki 'Yeterlidir benim emeklime, ben bin lira bir fark yazdım'. Yani bunlar emekli ile alay ediyorlar."

“İnsanlar sabahın dördünde 1 kilo et için kuyruğu giriyor”

Emekli Hasan Bakır ise şu ifadelerle emeklilerin yaşadığı duruma dikkati çekti; "Son zamanlarda emeklilerle dalga geçilmesi bizlerin çok zoruna gidiyor. 17 milyona yakın emekli kitlesi var. Bunlar zamanında sana eğitim vermiş, eli öpülesi öğretmenlerdir. Sağlığın için mücadele veren sağlık emekçileridir. Kamuda görev yapmış yetkililerdir. Yerin derinliklerine inen madencilerdir. Fabrikada, tarlada çalışan emekçilerdir. Yani siz bunları bir anda yok sayamazsınız. Bütün bunlardan da vazgeçtik. Bir de bunların, bu insanların yaşam şekilleriyle dalga geçmeye başladılar. Ben bir emekli olarak televizyon izlemeye utanıyorum. En çok acı olan tarihi geçmiş ürünleri emeklilere layık görmenizdir.

Sabahın 04.00'ünde, 05.00'inde vatandaşlar çıkmış, gitmiş orada 1 kilo et kuyruğuna girmişler. İnsan bunları gördüğü zaman utanır. Yani mecbur mu burada kuyruklara gidip buradan karını duyurmaya? Emeklileri gördüğün zaman insanın vicdanı sızlıyor. Cebinde bir çay parası yok. Biz de eskiden çıkardık, yanımızda mutlaka 3-5 kişi de alıp lokantada yemek yerdik. Şimdi kimse görmesin diye bir bardak çay da içmiyoruz. Çok sıkıntılı bir süreçteyiz. Milletvekili dedi ya, biz maaşımızı ona versek o da maaşını bize verse. Bir ay o yaşasın bir ay da biz yaşayalım. Emeklilerle dalga geçiyorlar. Olmaması gereken şeyler bunlar. O yüzden bizler de kararımızı aldık. Emekliler olarak 17 milyon az bir kitle değil. Bizim tek bir gayemiz var, sandık gelecek bu sefer değişecek. Sandıktan başka bir şey demiyorum."

Emekli Niyazi Başak ise, "Emeklilerin durumu kritik. İşte bir onlara marhamet etsinler. Ben 25 sene kasamdan para çıkarmışım yatırmışım 25 sene o parayı başka yere yatırsam şu an 3 misli geri alırdım. Bugün bana veriyor 20 bin lira para, asgari ücreti bile vermiyor. Biraz merhamet etsinler. Nedir bin lira? Emeklilerin bedduasını almasınlar" dedi.

(ANKA)
10.02.2026 12:21

Bahar Taş'ın şüpheli ölümü: 'Kalp krizi olarak yansıtılması kabul edilemez'

Bahar Taş ailesinin avukatları yaptığı açıklamada, “Herhangi bir resmî tebligat, rapor bildirimi veya kesin tıbbi değerlendirme yok. Ölüm nedeninin ‘kalp krizi’ olarak lanse edilmesi, hukuken ve fiilen kabul edilemezdir” dedi.

Bahar Taş'ın şüpheli ölümü: 'Kalp krizi olarak yansıtılması kabul edilemez'

Fotoğraf: Bahar Taş'ın kişisel arşivi

10.02.2026 14:35

Münih Konferansı öncesi mesaj verdi: Macron’dan Avrupa’ya, hem Çin hem ABD’ye karşı birlik çağrısı

Görev süresi önümüzdeki yıl dolacak Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, cuma günü Münih’te yapılacak Güvenlik Zirvesi öncesinde dört Avrupa gazetesine ortak röportaj verdi. Macron, önlem alınmazsa "Avrupa’nın beş yıl içinde yok olacağını" savundu.

Münih Konferansı öncesi mesaj verdi: Macron’dan Avrupa’ya, hem Çin hem ABD’ye karşı birlik çağrısı

Fotoğraf: AA

10.02.2026 10:42

Üsküdar Devlet Hastanesinde rüşvet iddiası: 2 doktor gözaltında

Üsküdar Devlet Hastanesinde görevli iki doktor, hastalardan ameliyat için usulsüz ek ücret talep ettikleri iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alındı.

Üsküdar Devlet Hastanesinde rüşvet iddiası: 2 doktor gözaltında
10.02.2026 14:12

Numan Kurtulmuş'tan süreç raporu açıklaması: Taslak metnini olgunlaştırarak beş parti temsilcisine gönderdik

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, komisyonun ortak raporu için hazırlanan taslak metnin Mecliste grubu bulunan beş partiye gönderildiğini, müzakere ve oylamanın ardından raporun TBMM Başkanlığına sunulacağını açıkladı.

Numan Kurtulmuş'tan süreç raporu açıklaması: Taslak metnini olgunlaştırarak beş parti temsilcisine gönderdik

Fotoğraf: ANKA

10.02.2026 11:28

Yavaş ve CHP'li ilçe başkanları: Yetkiyi milletten alırız, hesabı yine millete veririz

Mansur Yavaş ve CHP'li ilçe belediye başkanları Mesut Özarslan'ın istifasına dair ortak açıklama yayımladı, "Yetkiyi milletten alırız, hesabı yine millete veririz" dedi.

Yavaş ve CHP'li ilçe başkanları: Yetkiyi milletten alırız, hesabı yine millete veririz

Fotoğraf: ANKA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!