Duruşma 8'nci gününde: Aziz İhsan Aktaş ilk kez savunma yapacak
"Aziz İhsan Aktaş Suç Örgütü Davası" davasında CHP'li belediye başkanlarının da aralarında bulunduğu 33’ü tutuklu 200 kişinin yargılandığı davanın duruşması 8’inci gününde devam ediyor.
Fotoğraf: ANKA
Belediye başkanlarına rüşvet vererek ihale süreçlerini organize ettiği iddia edilen ve liderliğini Aziz İhsan Aktaş’ın yaptığı öne sürülen "suç örgütüne" ilişkin davada, duruşma 8’inci gününde devam ediyor. Aktaş’ın da aralarında yer aldığı 167 tutuksuz sanığın savunmaları alınıyor.
Kamuoyunda "Aziz İhsan Aktaş Suç Örgütü Davası" olarak bilinen, 7 CHP’li belediye başkanının da aralarında bulunduğu 33'ü tutuklu 200 sanığın yargılamasına 8’inci günde devam ediliyor. Dava Marmara Kapalı Ceza İnfaz Kurumu karşısındaki 1 No’lu duruşma salonunda gerçekleştiriliyor.
Tutuklu sanıkların savunmasının tamamlanmasıyla birlikte bugün tutuksuz sanıkların savunması alınmaya başlandı. Bu kapsamda Aktaş da ilk kez savunma yapacak.
5 Şubat’ta aralarında görevden uzaklaştırılan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın da bulunduğu 9 kişi hakkında geçtiğimiz celse tahliye kararı verilmişti. Yargılamanın ilk haftasında Oya Tekin, Zeydan Karalar ve Utku Caner Çaykara’nın da aralarında yer aldığı bazı isimlerin savunmaları alınmıştı.
Aralarında tutuklandıktan sonra görevlerinden uzaklaştırılan Avcılar Belediye Başkanı Utku Caner Çaykara, Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin, Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ile Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat’ın da bulunduğu tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları duruşmada hazır bulundu. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, mahkemenin cuma günü yaptığı ara tutukluluk değerlendirmesi ile tahliye edilmesinin ardından bugün duruşmayı takip etmek üzere Silivri’ye geldi.
Aktaş ilk kez savunma yapacak
"Örgüt lideri" olduğu iddia edilen ancak tutuksuz yargılanan Aziz İhsan Aktaş’ın ilk kez savunma yapması bekleniyor.
Etkin pişmanlık kapsamında 4 Haziran 2025’te tahliye edilen Aziz İhsan Aktaş duruşmaya yine korumalarıyla geldi.
Çetinkaya, Ceyhan Kayhan'ı suçladı
Davanın bugünkü celsesi "Rüşvet" iddiasıyla yargılanan tutuksuz sanık Savaş Çetinkaya’nın savunmasıyla başladı.
İlk olarak Adıyaman Belediyesi dosyası kapsamında rüşvete aracılık etme suçu iddiasıyla tutuksuz yargılanan Savaş Çetinkaya, tutuklu Belediye Başkan Yardımcısı Ceyhan Kayhan’ı suçladığı savunmasında, "Kendisi belediyede başkan yardımcısıydı. Görüşmelerimiz olmuştur ama iş görüşmeleridir. Arkadaşlık ilişkisine dayalı görüşmeler değildir. Böyle borç, para verme durumu yoktur. Tutuklandıktan 3 gün sonra eşi tarafından 200 bin TL gönderildi. Bu paranın geri gönderilmesinin sebebi, suçu örtbas etmek ve borç ilişkisi göstermeye çalışmaktadır. Rüşvet suçunu kabul etmiyorum. ‘Temizlik işlerine Ceyhan Kayhan bakıyor, onunla görüş’ dediler bana. Ceyhan Kayhan net bir şekilde para istedi ama Abdurrahman Tutdere istemedi" iddiasında bulundu.
Çetinkaya'nın ardından Ahmet Başdaş, Beltaş Muhasebe Uzmanı Ayben Yanardağ, Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı Esra Yenidünya ve Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı Ozan İş savunma yaptı.
Beltaş Muhasebe Uzmanı Yanardağ, "Beltaş’ın belediyeye borcu olduğu biliniyordu, bundan dolayı satışı yapıldı. İhale sürecinde Rıza Akpolat tarafından baskı, talimat ya da telkin olmadı" dedi.
Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı Esra Yenidünya, "Örgütlü suçlar bürosu BELTAŞ'tan evrak isteyecek ben de bunu bileceğim, geriye dönük imza atacağım, savcılığın inceleyeceğini bile bile bir hukukçu olarak nasıl yapabilirim böyle bir şeyi" diyerek yöneltilen evrakta sahtecilik iddiasını kabul etmedi.
'Mali işlerle ben ilgilendiğim için benimle görüşürdü'
Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı Ozan İş, "Hastane ve petrol istasyonu satışı ihale süreçlerini yürüten kişi Mustafa Mutlu'dur. Yönetim kurulu başkanı olan Önder Gedik, hastane satış talimatının Rıza Akpolat’tan geldiğini belirtmiştir. Yönetim kurulu kararı, satıştan önce düzenlenmiştir. Ben savcılık aşamasında etkin pişmanlıktan faydalanmadım; bir suç işlemedim ki pişman olayım" diye konuştu.
Akpolat'ın avukatı İş'e "3 Haziran, 3 Temmuz, 24 Temmuz, 6 Ağustos olmak üzere 4 kez ifade verme ihtiyacı neden hissettiniz?" diye sorması üzerine "Özgür irademle süreçte yaşanan kamu zararları nedeniyle bildiğim gerçekleri, burada nasıl gerçekleri konuştuysam kimseye iftira atmadan anlattım." diye yanıt verdi. Avukat ardından "Emirhan Akçadağ’la birebir aynı ifadeyi nasıl verdiniz? Aynı gün, aynı savcıya, aynı zabıt katibine aynı ifadeyi vermişsiniz" demesi üzerine "Aynı anda vermemiz mümkün olamaz. Bu nasıl bir soru, nasıl bir isnat?" diye karşılık verdi.
Avukat daha sonra "Aziz İhsan Aktaş’la 56 dakika görüşmüşsünüz?" sorusunu yöneltti, Ozan İş, "Mali işlerle ben ilgilendiğim için Rıza Akpolat’la değil, benimle görüşürdü." dedi.
Tutdere savunmasını bulunduğu yerde yapacak
Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere için talimat yazıldığı ve bulunduğu yerde savunma yapacağı öğrenildi. Diğer tutuksuz belediye yöneticileri için de benzer bir kararın alındığı belirtildi. Bu kararın ardından SEGBİS ile bağlanması beklenen isimlerin savunmasının bulunduğu kentlerde alınacağı belirtildi.
(Haber Merkezi)Dayanışmaya çağrı!
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et