Erdoğan deprem anmasında muhalefete yüklendi: Deprem turistlerinin atmadıkları iftira kalmadı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 6 Şubat depremlerinin üçüncü yıl dönümünde Osmaniye’de düzenlenen anma töreninde konuştu. Rakamlar paylaşan Erdoğan, ana muhalefeti siyasi rant devşirmekle suçladı: “Bunların ‘bitmez’ dediği evler burada.”
Fotoğraf: AA
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Osmaniye’de düzenlenen “Küllerinden Doğdu Yine, Türkiye’min Gücüne Bak” 6 Şubat Depremleri Anma Programı ve Yapımı Tamamlanan Yatırımların Toplu Açılış Töreninde konuştu. Erdoğan, konuşmasına depremde yaşamını yitirenler için rahmet dileyerek başladı.
Depremin yarattığı kaybın büyüklüğüne dikkat çeken Erdoğan, bazı acıların zamanla bile hafiflemediğini söyledi: “Bizler beşer olarak elbette geçmişe dönemez, zamanı durduramaz, kaybettiğimiz canları ne yazık ki geri getiremeyiz. Zaman pek çok şeyin ilacıdır, şifasıdır. Ama şurası da bir gerçek ki bazı acıları dindirmeye zaman bile yetmez.”
“14 milyon insan doğrudan etkilendi”
6 Şubat 2023’te 11 ilin büyük yıkıma uğradığını belirten Erdoğan, 14 milyon kişinin doğrudan etkilendiğini, 107 bin 213 kişinin yaralandığını, 3,5 milyon kişinin tahliye edildiğini aktardı. Yaklaşık 40 bin binanın yıkıldığını, 199 binin üzerinde binanın ağır hasar aldığını söyledi.
Depremlerin ekonomiye doğrudan maliyetinin 104 milyar dolar, dolaylı maliyetinin ise 150 milyar dolar olduğunu belirten Erdoğan, “Bu tutar, ülkemiz tarihinde doğal afetlerden kaynaklanan en ağır ekonomik kayıptır” ifadelerini kullandı.
“Umutsuzluk girdabına düşmediniz”
Depremzedelere seslenen Erdoğan, “dirayet ve sabır” vurgusu yaparak, “Eğilmediğiniz için, yıkılmadığınız için, umutsuzluk girdabına düşmediğiniz için her birinizi ayrı ayrı tebrik ediyorum” dedi.
Muhalefeti hedef aldı
Konuşmasının geniş bir bölümünde ana muhalefeti hedef alan Erdoğan, bazı çevrelerin deprem üzerinden “siyasi rant” elde etmeye çalıştığını savundu: “Biz vatandaşlarımızın hayatını kurtarmaya, onlara yepyeni bir gelecek sunmaya çalışırken ana muhalefetin başını çektiği bazı çevreler bu depremden siyasi rant devşirmenin hesabını yapıyordu. Deprem turistlerinin atmadıkları iftira, söylemedikleri yalan kalmadı.”
Muhalefetin “devlet vatandaşını yalnız bıraktı” sözlerini hatırlatan Erdoğan, “Bunların ‘bitmez’ dediği evler burada” sözleriyle yanıt verdi.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel’i doğrudan hedef alan Erdoğan, “Oysa bir siyasetçi eserleriyle konuşur. Ama eserin yoksa CHP Genel Başkanı gibi sadece polemik yaparsın” dedi. Erdoğan ayrıca, “Bari bugün 455 bin konutu teslim eden devletine bir teşekkür et” ifadelerini kullandı.
“455 bin 357 bağımsız bölüm tamamlandı”
Erdoğan, deprem sonrası konut üretimine ilişkin şu verileri paylaştı: “Bugüne kadar 433 bin 667’si konut, 21 bin 690’ı iş yeri olmak üzere tam 455 bin 357 bağımsız bölümü tamamladık. Geçtiğimiz 27 Aralık’ta Hatay’da 455 bininci afet konutumuzun anahtarlarını hak sahiplerine teslim ettik.”
Erdoğan, üç yılda şehirlerin “yeniden imar ve ihya edildiğini” savunarak, iktidarın deprem bölgesine verdiği sözleri tuttuğunu öne sürdü.
“Deprem bölgesi için 3,6 trilyon lira kaynak kullandık”
Erdoğan, bugüne kadar deprem bölgesi için kullanılan kaynağın büyüklüğünü şu sözlerle açıkladı: “Depremin yol açtığı kayıp ve zararların telafisi için bugüne kadar toplam 3,6 trilyon lira, yani 90 milyar dolar civarında kaynak kullandık. Hasarların onarılması ve şehirlerimizin depreme karşı daha dirençli hale getirilmesi için 2026 yılı bütçemizde 653 milyar lira ödenek ayırdık.”
Eğitim: “14 bin 310 derslik inşa ettik”
Deprem bölgesindeki eğitim altyapısına ilişkin rakamlar paylaşan Erdoğan, şunları söyledi: “Bölgedeki 119 bin 200 dersliğin 9 bin 800’ü kullanılamaz durumdaydı. 14 bin 310 derslik inşa ettik. 2 bin 965 dersliğin güçlendirme çalışmalarını tamamladık. Toplam derslik sayımızı 126 bin 675’e çıkardık.”
Erdoğan ayrıca gençlerin barınması için “14 bin 400 yatak kapasiteli 15 yeni yurt projesi yürütüyoruz” dedi.
Sağlık: “36 devlet hastanesi tamamlandı”
Sağlık altyapısına yönelik çalışmaları da aktaran Erdoğan: “Sağlık altyapısında meydana gelen hasarın telafisi için 123 milyar liralık yatırım gerçekleştirdik. Toplamda 5 bin 864 yatak kapasiteli 36 devlet hastanesini bitirdik.”
Adalet ve güvenlik binaları
Erdoğan, adalet ve güvenlik hizmetlerine ilişkin yatırımları şöyle sıraladı:
“Deprem bölgemizde 203 bin metrekare büyüklüğünde üç adalet binası ve bir ceza infaz kurumunu hizmete açtık. Toplam 224 bin metrekarelik dokuz adalet binası ile bir ceza infaz kurumunun yapımını da yakında tamamlıyoruz.”
“60 emniyet binamızın inşa ve onarımı ile jandarmamıza ait 29 hizmet binasının yapımını ve 143 binanın güçlendirilmesini tamamladık. 10 hizmet binasının yapımı sürüyor.”
Esnaf ve patronlara ilişkin düzenlemeler
Erdoğan, deprem bölgesindeki esnaf ve işletmeler için alınan kararları şöyle aktardı: “Mücbir sebep hallerini 2025 yılının sonuna kadar uzattık. Prim borçlarını erteledik ve bu borçların 31 Mart 2026’ya kadar yapılandırılmasının önünü açtık.”
Altyapı: “8 bin kilometre boru hattı”
Erdoğan, altyapı yatırımlarına ilişkin olarak: “11 deprem ilimizde 8 bin kilometre uzunluğunda içme suyu ve atık su boru hattı inşa ediyoruz. Su ve sulama alanında devam eden yatırımlarımız bittiğinde 110 milyar liralık bir rakama ulaşacağız.”
Ulaşım yatırımlarına dair ise: “Ulaşım yatırımları için harcadığımız tutar 80 milyar lirayı buluyor. Yeni yerleşim alanlarının ulaşımı için 294 kilometrelik bağlantı ve imar yolu yaptık.”
Haberleşme altyapısı
Erdoğan, haberleşme alanında da şu verileri paylaştı: “6 Şubat öncesinde 58 bin kilometre olan fiber uzunluğumuz bugün 80 bin kilometreye ulaştı. Yaklaşık 5 bin 300 kalıcı baz istasyonu kurduk.”
Osmaniye’ye özel rakamlar
Osmaniye’de tamamlanan yatırımlara dair Erdoğan: “Bugün konut, köy evi ve iş yeri olmak üzere 12 bin 557 bağımsız bölümün resmi açılışını gerçekleştiriyoruz. Toplam yatırım tutarı 74 milyar 961 milyon lira olan 116 kalem yatırımı hizmete alıyoruz.”
Sosyal konut projesine ilişkin ise: “500 bin sosyal konut projesi kapsamında Osmaniyemize 2 bin 990 konut tahsis ettik.”
(Politika Servisi)Evrensel'e Abone Ol
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et