Kolay Gelsin kuryelerinin direnişi Mecliste | DEM Partili Koca: 'Talepler derhal karşılansın'
Kolay Gelsin kuryelerinin iş bırakma eylemini meclis gündemine taşıyan DEM Parti Milletvekili Koca, ağır koşullara ve sefalet ücretlerine karşı direnen kuryelerin taleplerinin derhal karşılanmasını istedi.
Fotoğraf: DEM Parti
Duygu Ayber Gültekin
[email protected]
Kolay Gelsin kuryelerinin iş bırakma eylemi Meclis gündemine taşındı. DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca, TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, iki gündür süren direnişin yalnızca ücret değil, aynı zamanda bir onur mücadelesi olduğunu vurguladı.
Koca, arabalı kuryelerin ağır çalışma koşulları altında, geçimlerini dahi karşılamayan ücretlerle çalışmaya zorlandığını belirterek, Kolay Gelsin yönetimini talepleri derhâl karşılamaya çağırdı. Kuryelerin sefalet ücretlerine, hak gasplarına ve işten atmalara karşı direndiğini ifade eden Koca, mücadelenin büyüdüğünü söyledi.
Genel Kurul’da konuşan Koca, şu ifadeleri kullandı; “Kolay Gelsin şirketinin sefalet dayatmasına karşı arabalı kuryelerin yaktığı direniş ateşi büyüyor. İşçiler; sefalet ücretlerine, hak gasplarına karşı ve işten atılan arkadaşlarının geri alınması için iki gündür kararlı bir şekilde direniyorlar.”
Kuryelerin talepleri Meclis tutanaklarında
Perihan Koca, sahada çalışan arabalı kuryelerin somut ve net taleplerinin olduğunu belirterek, bu taleplerin takipçisi olacaklarını söyledi. Kuryelerin dile getirdiği talepler şöyle sıralandı:
- Ücret düzenlemesi: Paket başına 35 TL + KDV ödeme yapılması,
- İyileştirme: Mevcut koşullarda en az yüzde 27 oranında ücret artışı,
- Gasbedilen haklar: Kıdem tazminatı, kalite primi ve yakıt desteğinin geri verilmesi,
- Depo çalışmaları: Ayrıştırma yapılan depolarda bu işin ayrıca ücretlendirilmesi,
- Sosyal haklar: Yıllık izin ücretinin 1.000 TL’ye çıkarılması,
- Yürürlük tarihi: Yapılacak zamların 1 Ocak’tan itibaren geçerli sayılması.
“Haklarını derhal verin”
Konuşmasının sonunda doğrudan şirket yönetimine seslenen Koca, kuryelerin taleplerinin meşru ve acil olduğunu vurgulayarak, “Kuryelerin haklı talepleri bizim de taleplerimizdir. Kuryelerin haklarını derhâl verin” çağrısında bulundu.
Kolay Gelsin kuryelerinin eylemi sürerken, emek örgütleri ve siyasi temsilcilerden gelen destek mesajlarının da artması dikkat çekiyor.
Evrensel'i Takip Et