03.02.2026 14:05

CHP'li Kara: Yıkılan sadece şehirlerimiz değil, ‘Türkiye Yüzyılı’ reklamıdır

CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, 6 Şubat depremlerinin üçüncü yılında yaptığı açıklamada, Hatay’da barınmadan sağlığa, altyapıdan ekonomiye kadar sorunların derinleşerek sürdüğünü vurguladı.

CHP'li Kara: Yıkılan sadece şehirlerimiz değil, ‘Türkiye Yüzyılı’ reklamıdır

Fotoğraf: Evrensel

Volkan Pekal
[email protected]


CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, 6 Şubat depremlerinin üçüncü yıl dönümü dolayısıyla Hatay’daki güncel duruma ilişkin yazılı bir basın açıklaması yaptı. Kara, depremin yalnızca yıkılan binalarla değil, AKP iktidarının yönetim anlayışıyla birlikte değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, “O gün sadece şehirlerimiz değil, ‘Türkiye Yüzyılı’ propagandası da yıkıldı” dedi.

“6 Şubat gecesi devlet yoktu” diyen Kara, AFAD başta olmak üzere afet müdahale kurumlarının yetersiz kaldığını, zamanında yapılmayan müdahaleler nedeniyle kurtarılabilecek binlerce kişinin hayatını kaybettiğini ifade etti. Afet Bakanlığı kurulması ve AFAD’ın bağımsızlığının güçlendirilmesine yönelik önerilerinin dikkate alınmadığını hatırlattı.

Hatay’da üç yıldır bir hayatta kalma mücadelesi verildiğini vurgulayan Kara, konteyner kentlerde güvenlik, uyuşturucu ve kadına yönelik şiddet sorunlarının arttığını; konut teslimlerinin sürekli ertelendiğini söyledi. ÇED raporu olmadan açılan taş ve maden ocakları ile beton santrallerinin çevre kirliliğine yol açtığını, rezerv alan ve kamulaştırma süreçlerinin yurttaşlarla çatışmalara neden olduğunu belirtti. Bazı konutlarda altyapı ve kalite sorunlarının sürdüğünü, yeşil alanların ve kültür varlıklarının hızla yok edildiğini ifade etti.

Kara, elektrik ve internet kesintilerinin Hatay’da yaşamı felç ettiğini, kentin yeni yıla karanlıkta girdiğini söyledi. Sağlık hizmetlerinde ciddi eksikler yaşandığını, yurttaşların tedavi için başka illere gitmek zorunda kaldığını; okulların ise şantiyeler arasında ve altyapı sorunlarıyla eğitimi sürdürmeye çalıştığını aktardı.

‘Bu bir ihmal değil, bilinçli bir tercihtir’

Ekonomik krizin Hatay’da depremle birlikte daha da ağırlaştığını belirten Kara, mücbir sebep halinin uzatılmamasını eleştirerek, “Van depreminde 5 yıl tanınan kolaylıklar Hatay’dan esirgendi. Esnaf ve çiftçiye ‘başınızın çaresine bakın’ denildi” ifadelerini kullandı. Narenciye üreticilerinin don, kuraklık ve artan maliyetlere rağmen destek görmediğini vurguladı.

Açıklamasının sonunda Kara, Hatay’ın yalnızca binalarla değil, hafızası, ekonomisi ve kültürüyle birlikte ayağa kaldırılması gerektiğini belirterek, “Hatay’ı bir yük gibi görmek kabul edilemez. Bu bir ihmal değil, bilinçli bir tercihtir” dedi.

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!