13 Haziran 2013 09:41

Kendi halkına 'işgal gücü' diyen Başbakan

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kapatılan belde belediyelerinin AKP'li başkanlarıyla düzenlenen toplantıda konuştu.Konuşmasında Gezi Parkı eylemlerine değinen Erdoğan, "İki haftayı aşın bir süredir Taksim'de başlayıp ülkenin başka yerlerinde devam eden gösteriler biliyorum sizleri de rahatsız ediyor. Yarın partimizin Genişletilmiş İl

Kendi halkına 'işgal gücü' diyen Başbakan
Paylaş

Konuşmasında Gezi Parkı eylemlerine değinen Erdoğan, "İki haftayı aşın bir süredir Taksim'de başlayıp ülkenin başka yerlerinde devam eden gösteriler biliyorum sizleri de rahatsız ediyor. Yarın partimizin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda bu gösterilerle Türkiye'de nasıl bir oyun oynanmak istediğini toplumumuzla paylaşacağız.

YİNE TEHDİT ETTİ

Ben, o samimi, çevreci dürüst olan kardeşlerime diyorum ki, bizi daha fazla üzmeyin. Siz, oradan (Gezi Parkı) çekilin ve bizi o uç terör örgütleriyle iç içe olanlarla karşı karşıya bırakın. Biz o Gezi Parkı'nı temizleyelim ve bunu sahiplerine teslim edelim. Çünkü oranın sahibi tüm İstanbul'dur. İstanbul halkıdır, oraya gelen turistlerdir. Cumartesi-Pazar miting yapacağız. Bu mitingler sessiz yığınların sesini hem Türkiye'ye hem dünyaya ulaştırmayı amaçlıyor. Mitingler bir kitlenin karşısına başka bir kitleyi çıkarmayı hedeflemiyor.

'AB PARLAMENTOSU KARARINI TANIMIYORUM'

Dün AB Parlamentosu'nda birileri bir şeyler söylemiş. Avrupa Birliği Parlamentosu'nun bizlerle ilgili alacağı kararı ben tanımıyorum. Bu kararı alanlar önce Yunanistan'a baksınlar. Yunanistan'da halkla polis karşı karşıya geldiğinde acaba AB yetkilileri, hatta 'eurozone' onlara para vermekten başka ne yaptı?

'PLEBİSİT ÖNERDİM, BİR KISMI SICAK BAKMADI'

Ben dün akşam gelenlere dedim ki, 'Bu konuda bu kadar hassas mısınız?' Peki plebisit yapalım. Referandum sadece Anayasa değişikliklerinde uygulanabilir yasalarımıza göre ama plebisit o ildeki belediyenin yapabileceği bir uygulamadır. Bunlar Yüksek Seçim Kurulu ile olan bir iş değil. Öyle bir durum da yok. Yerel Yönetimler Yasası ile alakalı olarak 15'inci maddede belirlenmiş bir şey. Yani halka sorulabilir. Gelen arkadaşların bir kısmı buna sevindi. Bir kısmı ise buna sıcak bakmadı fakat tabi ya buna 'evet' diyeceksiniz ya da uygulamamıza 'evet' diyeceksiniz.

'SİDİK KOKUSUNDAN GEÇİLMİYOR'MUŞ

"Gezi Parkı'nın sidik kokusundan geçilmediği", "Gezi Parkı'ndakilerin büyük abdestlerini parka yaptığı" gibi iddialar öne süren Erdoğan şöyle konuştu:

"Samimi olanları kastetmiyorum. Bazı otellere gidip ihtiyaçlarını gideriyorlar. Orada her şey ücretsiz biliyorsunuz. Kaynağı enteresan. Her durum orada meşru. Bunu da güya çevrecilik adına yapıyorlar. Diyorlar ki biber gazı, biber gazı, biber gazı. Bir başbakan olarak ve hukuk devletinde, herkesin bu hukuk devletinde, hukuk kurallarına uygun olarak hareket etme mecburiyeti var. Biber gazını güvenlik güçleri kullanabilir mi? Evet. Bu suydu, hatta boyalı suydu. Ardından aynı şekilde biber gazını yeri geldiğinde güvenlik gücü kullanır. Bu onun en doğal en tabi hukuku bir hakkıdır. Bunu kimse saptırmasın. Yatıyorsunuz kalkıyorsunuz. Polis de polis. Açıklama yapıyorlar. Gözaltına alınanlar bırakılsın. Emriniz olur, hemen bırakacağız zaten."

YARGIYA TALİMAT

"Ben yargıdan da üzerine düşeni yapmasını bekliyorum. Bu mesajın nereye gittiği bellidir. Çünkü molotof kokteyli kullanmak suçtur. Yakıp yıkmak suçtur. Bunların hemen hemen tamamı kamu düzenini bozmaya yönelik girişimlerdir. Gezi Parkı'ndaki kardeşlerime, genç yavrularımıza sesleniyorum; bakınız burada sizler samimi olarak talebinizi ortaya koydunuz. Artık lütfen çevre ile ilgili, yeşille ilgili bu samimiyetin dışında orada illegal örgütlerin uzantıları var, samimiyetsiz olanlar var. Onların oyununa gelmeyin ve bu işgale siz aracı olmayın. Siz oradan çekilin ve bizi bu illegal örgütlerle karşı karşıya bırakın. Onların hakkından biz geliriz. Çünkü bu Gezi Parkı milletindir, tüm İstanbullularındır, gelen giden turistlerindir. Buna kimse orada işgalde bulunamaz.

Dolayısıyla artık biz bu sabrımızı şu ana kadar devam ettirdik. Ama artık sabrın sonuna geldik. Ben bu uyarımı son bir defa daha yapıyorum ve diyorum ki, anneler, babalar lütfen yavrularınıza sahip çıkın. Bu yavrular artık oradan çekilsinler.

Biz bir taraftan zaten yargı sürecini bekliyoruz, öbür taraftan plebisit noktasında bir adım atarız. Ve bu plebisit ile İstanbul halkı neye karar veriyorsa biz de bu karara uyarız diyorum. Ama lütfen yavrularınıza sahip çıkın, çekin, alın aksi takdirde daha fazla bekleyemeyiz. Çünkü Gezi Parkı işgal güçlerinin değildir. Gezi Parkı İstanbullunundur, tüm milletindir. Bunu özellikle hatırlatmak istiyorum.'' (HABER MERKEZİ)


ÖNCEKİ HABER

Afrin'de tehlikeli çatışma

SONRAKİ HABER

Yiğit Bulut'tan küstah açıklama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...