Yaşanmamış hayatların hikâyesi: Sanki Yaşamışız Gibi prömiyere çıkıyor
İki kadının bir nalbur dükkânında kesişen hikâyesini anlatan oyun, yaşanmamış hayatları ve kadınların toplumsal sıkışmışlığını kara komedi diliyle sahneye taşıyor.
Şeyma Akcan
[email protected]
Fulden Aytaç’ın yazıp yönettiği Sanki Yaşamışız Gibi, 19 Ocak 2026 Pazartesi akşamı Baba Sahne’de prömiyer yapmaya hazırlanıyor. Oyun, yaşanmamış hayatların, bastırılmış arzuların ve toplumsal sıkışmışlığın izini sürüyor.
Alacakaranlıkta bir nalbur dükkânında geçen oyunda, iki farklı kuşaktan kadının kesişen hikâyesi anlatılıyor. Otuz yılını dükkânın rafları arasında adeta bir demirbaş gibi geçiren Melahat karakterine Şirin Öten, hayata tutunabilmek için her kapıyı zorlayan Ferda’ya ise Pelin Fahracı hayat veriyor.
Tek mekânda geçen Sanki Yaşamışız Gibi, erkek–devlet–mafya düzeninin gündelik hayatta kadınlar üzerindeki etkisini bir nalbur dükkânı üzerinden sahneye taşıyor. Oyun, iki kadının çatışması ve dönüşümü üzerinden güç ilişkilerinin nasıl kurulduğunu ve nasıl değiştirilebileceğini sorguluyor.
Başlangıçta karşıt kutuplarda yer alan Melahat ve Ferda, zamanla hem kendi geçmişleriyle hem de içinde bulundukları sistemle yüzleşmeye başlıyor. Düşmanlıktan doğan bu ilişki, erkek egemen şiddetin nasıl içselleştirildiğini ve dayanışmanın imkânını tartışmaya açıyor. Karakterler arasındaki değişen güç dengesi, sahne tasarımına da yansıyor.
Melahat’ın “Yaşamanın en zor kısmı ne biliyor musun? Hep yaşamak zorundasın” sözleriyle Ferda’nın hayata karşı aceleci mücadelesi, gitmekle kalmak, yaşamakla yitip gitmek arasındaki ince çizgiyi kara komedi diliyle görünür kılıyor.
Sanki Yaşamışız Gibi, 19 Ocak’ta saat 20.30’da Baba Sahne’de tiyatroseverlerle buluşacak.
Dayanışmaya çağrı!
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et