13.12.2025 19:45

Şırnak’ta yaban hayatı katliamı: Koruma altındaki 36 dağ keçisi için soruşturma çağrısı

Şırnak Ekoloji Derneği, Silopi ile Uludere arasındaki bölgede koruma altındaki 36 dağ keçisinin uzun namlulu silahlarla öldürüldüğünü öne sürdü. DEM Partili Aslan iddiayı TBMM’ye taşıdı.

Şırnak’ta yaban hayatı katliamı: Koruma altındaki 36 dağ keçisi için soruşturma çağrısı

Yaban keçisi | Fotoğraf: DHA

Şırnak’ta nesli tükenme tehlikesi altında bulunan dağ keçilerinin öldürüldüğüne ilişkin iddialar kamuoyunda tepki topladı. Şırnak Ekoloji Derneği, Silopi ile Uludere ilçeleri arasındaki bölgede 36 dağ keçisinin korucular tarafından uzun namlulu silahlarla vurularak öldürüldüğünü öne sürdü.

Dernek tarafından yapılan açıklamada, dağ keçilerinin çiftleşme ve üreme döneminde olduğu, hayvanların keleşnikof tipi silahlarla hedef alındığı belirtildi. Açıklamada, olayın yaban hayatı açısından ciddi sonuçlar doğuracağı vurgulandı.

İddialar Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine de taşındı. DEM Parti Şırnak Milletvekili Newroz Uysal Aslan, Meclis’te yaptığı açıklamada, olayın Cudi Dağı eteklerinde, Silopi’nin Balıkkaya (Biliga) ile Cevizli mevkiinde yaşandığını belirtti.

Aslan, dağ keçilerinin koruma altında bir tür olduğunu hatırlatarak, yaşananların avlanma faaliyeti olarak değerlendirilemeyeceğini söyledi. Açıklamasında, dağ keçisinin bölge ekolojisi açısından kilit türlerden biri olduğuna dikkat çeken Aslan, olayın doğaya yönelik ağır bir ihlal olduğunu ifade etti.

Dağ keçilerinin Kürt halkının kültürel hafızasında önemli bir yere sahip olduğunu belirten Aslan, bu hayvanların halk anlatılarında, dengbejlerde ve kültürel motiflerde yer aldığını dile getirdi. Aslan, Dersim başta olmak üzere Kürdistan coğrafyasının farklı bölgelerinde de benzer vakaların yaşandığını hatırlattı.

Aslan, Şırnak Valiliği, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere ilgili kurumlara çağrıda bulunarak, iddialara ilişkin şeffaf ve bağımsız bir soruşturma yürütülmesini, sorumlular hakkında işlem başlatılmasını istedi. Cudi Dağı’nın son yıllarda orman kesimleri, yangınlar, askeri tatbikatlar ve maden faaliyetleriyle yoğun müdahalelere maruz kaldığını ifade eden Aslan, yaban hayatının korunması için kalıcı önlemler alınması gerektiğini söyledi.

(Haber Merkezi)
31.01.2026 14:56

ABD'de ICE karşıtı eylemler devam ediyor: ‘Minnesota eyaletini terk edin’

Minnesota’nın Minneapolis kentinde, ICE karşıtı eylemler devam ediyor. Yüzlerce kişi, ICE’ın eyaleti terk etmesini talep etti. Eylemler North Carolina’nın Charlotte kentinde de düzenlendi.

ABD'de ICE karşıtı eylemler devam ediyor: ‘Minnesota eyaletini terk edin’

Fotoğraf: AA

02.02.2026 15:42

Esenyurt'ta yasak, Şekerpınar'da engel: Migros işçilerinden saldırılar karşısında kararlılık mesajı

Direnişin 11. gününe giren Migros işçileri, "Yağmur çamur bilmeyiz, bu yoldan dönmeyiz" diyerek kararlılık mesajı verdi. Patron tarafından kamusal alanın işgal edilmesine tepki gösteren işçiler, kamuoyunu dayanışmaya çağırdı.

Esenyurt'ta yasak, Şekerpınar'da engel: Migros işçilerinden saldırılar karşısında kararlılık mesajı

İçerik yükleniyor...

(İşçi Sendika Servisi)
02.02.2026 15:02

Nur Sitesi davası: AKP’li belediye başkanları hakkında soruşturmaya izni verilmedi

Antep’te Nur Sitesi’ne ilişkin dosyada, aralarında AKP’li Nurdağı belediye başkanlarının da bulunduğu 12 kamu görevlisi hakkında İçişleri Bakanlığı soruşturma izni vermedi; yalnızca eski Fen İşleri Müdürü Vekili için izin çıktı.

Nur Sitesi davası: AKP’li belediye başkanları hakkında soruşturmaya izni verilmedi

Fotoğraf: DHA

02.02.2026 14:08

Urfa’da ‘tefeci’ operasyonu: 12 şirkete kayyım atandı, 23 kişi tutuklandı

Urfa’da tefeci organize suç örgütüne yönelik operasyonda 23 kişi tutuklanırken, 804 milyon TL’lik mal varlığına el konuldu; 12 şirkete TMSF tarafından kayyım atandı.

Urfa’da ‘tefeci’ operasyonu: 12 şirkete kayyım atandı, 23 kişi tutuklandı

Fotoğraf: AA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!