07 Haziran 2013 09:27

Nakış işçileri kazandı

Uzun çalışma sürelerine, sigortasız çalışmaya, düşük ücrete ve sağlıksız koşullara isyan ederek greve çıkan Merter, Güneşli ve Yenibosna’daki nakış işçileri kazandı. İstanbul Nakış Sanayicileri Derneği (İNSAD) nakış işçilerinin taleplerini kabul ettiğini belirtti. İşçiler Güneşli’de b

Nakış işçileri kazandı
Paylaş
Can Denizci

Nakış işçileri talepleri için 1 Haziranda iş bırakmış fakat patronlar talepleri karşılamayınca greve çıkmıştı.
Gazetemize konuşan İNSAD Başkanı Ahmet Oktay dernek yönetimi olarak bir araya geldiklerini belirterek toplantı sonucunda Merter, Güneşli ve Yenibosna’da nakış işçileriyle görüşecek olan bir komisyonu kurduklarını belirtti. İşçilerle yapılan toplantılar sonucunda nakış işçilerinin bütün taleplerini kabul etme kararı çıktığını belirten Oktay işçilere, “Herhangi bir atölyede taleplerin kabul edilmemesi yönünde bir sorunla karşılaşırsanız bana haber verin ben çözeceğim” dedi.
İNSAD işçilerin taleplerini karşıladığını açıklamadan önce de 30 civarındaki nakış atölyesi talepleri kabul ettiğini belirtip sözleşme imzalamıştı.

EBRU NAKIŞ KABUL ETMEDİ

Ebru Nakış ise İNSAD’ın kabul ettiği talepleri kabul etmediğini belirterek anlaşmanın dışında kaldı. Ebru Nakış çalışma saatlerinin sabah 08:00 akşam 18:30 arası ve Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cuma günleri olarak belirlenmesinde ayak diretiyor. İşçiler bu durumu, gece vardiyasının kaldırılması ve işçilerin işten atılması anlamına geldiği için kabul etmiyor.

Bugün Yenibosna, Merter ve Güneşli’de çalışan nakış işçileri Ebru Nakış’ın önünde toplanıp davul zurna eşliğinde halay çekerek grevi sonlandırdı. İstanbul Milletvekili Levent Tüzel’le birlikte Ebru Nakış’ın önünde bir açıklama yapan nakış işçileri grevi kazandıklarını ve haklarının kabul edildiğini ilan etti. İşçiler Ebru Nakış’ın da İNSAD’ın kabul ettiği talepleri kabul etmesini istedi.

Nakış işçilerine seslenen İstanbul Milletvekili Levent Tüzel nakış işçilerinin kararlı mücadelesi sonucunda nakış patronları derneğine taleplerini kabul ettirdiğini belirterek işçileri tebrik etti. Türkiye’de işçi sınıfının böylesi çalışma şartlarına maruz bırakıldığını belirten Tüzel, şöyle konuştu; “Bunu aşmanın tek yolu birleşip mücadele etmektir. Sizler birleştiniz. Temsilcileriniz aracılığıyla talepleriniz ilettiniz, işçi ücretlerini beleşe getirmek isteyen aç gözlü patronları dize getirerek taleplerinizi kabul ettirdiniz. Ebru Nakış’taki kardeşlerimiz için hem hukuki hem meşru mücadele sürdürülecek. Bugün ‘Taleplerinizi kabul ettik’ diyen patronlar çeşitli bahanelerle sözlerinden cayabilirler. Nasıl ki Başbakan ülkeyi iki dudağı arasından yönetmek istiyorsa patronlar da böyle yönetmek istiyor. Bunu bileceğiz ve buna karşı örgütlenerek mücadele edeceğiz. Nakış İşçileri Derneğini kurmaya adım atıyorsunuz. Daha iyi koşullarda çalışmak için yapacağınız çok şey var. Örgütlü mücadele bunu size sağlayacaktır.”


* Cumartesi günleri gece vardiyasının olmaması; saat 13:00’te hafta sonu tatilinin başlaması. İşçinin yevmiyesinden herhangi bir kesintiye gidilmemesi
* Sigortasız işçi çalıştırılmaması.
* Resmi (milli ve dini bayram) tatillerde çalışma olmaması; çalışma olması durumunda mesai ücretlerinin yüzde 100 zamlı ödenmesi. Resmi tatiller dışındaki fazla mesailerin yüzde 50 zamlı, pazar günü çalışmalarının ise yüzde 100 zamlı ödenmesi.
* 5 yıldır zam almayan işçilerin, her yılbaşında, zammı işverenle birlikte belirlemeleri (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

TGS İstanbul Şubesi’nde görev dağılımı

SONRAKİ HABER

Aspendos ayakta alkışlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa