İzocam kapanıyor: Üretim Kayseri’ye kayacak, işçilerin geleceği belirsiz
İzocam’ın 60 yıllık Dilovası tesisini kapatma kararı, üretimin Kayseri’ye taşınmasıyla 106 işçiyi belirsizlik içinde bıraktı.
İZOCAM
Nurullah Emektar
İzocam'ın, Kocaeli’nin Dilovası ilçesinde 1965 yılında kurulan ve Türkiye'deki ilk tesisi olan taşyünü fabrikasının 28 Aralık'ta kapatılacağı bildirildi. Fabrika yönetimi tarafından işçilere yapılan bildirimle üretimin sona ereceği duyuruldu. Fabrikada çalışan 106 işçinin geleceği ise belirsizliğini koruyor.
Yaklaşık 60 yıllık bir geçmişe sahip olan tesisin kapanma kararı, işçiler arasında tedirginlik ve kaygıyla karşılandı. İşçilerle yapılan görüşmelerde, fabrikanın Kayseri ve Eskişehir'deki tesislere kıyasla zarar ettiği gerekçesiyle kapatma kararı alındığı öne sürülürken, patron tarafının "fabrikanın çok eski olduğu ve yeni yatırımları kaldıramayacağı" gerekçesini öne çıkardığı öğrenildi.
‘5 yıl süre verilmişti, bir anda karar alındı’
İşçilerle yapılan görüşmelere göre, fabrikaya önceden 5 yıl süre verildiği, ancak bu sürenin sonunu beklemeden bir anda kapatma kararı alındı. Ayrıca, fabrikada bulunan ve ömrünün bittiği belirtilen bir ocağın yenilenmeyeceği, üretimin Kayseri'ye taşınacağı ifade edildi.
Tazminat ve haklar görüşülecek
Çalışanların tazminat, kıdem tazminatı ve diğer haklarına ilişkin belirsizlik sürüyor. Kristal-İş Sendikasının önümüzdeki günlerde firma yönetimiyle görüşmelere başlayarak konuyu masaya yatırması bekleniyor. Sendikanın bu görüşmeler neticesinde bir açıklama yapması planlanıyor.
Tarihi fabrika
İzocam, 1965'te Koç Holding bünyesinde Dilovası'nda kurulmuş, 2006 yılında ise Compagnie de Saint-Gobain S.A. ve Kuveytli iş insanı Kutayba Yusuf Ahmed Algham ortaklığına satılmıştı. Şirketin Dilovası'ndaki taşyünü tesisi, İzocam'ın ilk fabrikası olma özelliğini taşıyordu. Firmanın ayrıca Gebze'de 1982'de kurulmuş panel üretim tesisi bulunuyor.
Evrensel'i Takip Et