CHP’li Meriç: 30 yaş üstü öğrencilere yurt yasağı eğitim hakkının ihlalidir
CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç, KYK yurtlarında uygulanan 30 yaş sınırının kaldırılmasını isteyerek, “Bu uygulama Anayasa’daki eğitim hakkına açıkça aykırı" diye belirtti.
Fotoğraf: Evrensel
Şeyma Akcan
[email protected]
CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç, 30 yaş üstü öğrencilerin KYK yurtlarından yararlanamamasını Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı. Meriç, söz konusu uygulamanın Anayasa’nın 42. maddesine aykırı olduğunu belirterek, “Kimse eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz. Ancak mevcut düzenleme, 30 yaş üstü öğrencileri ekonomik olarak dezavantajlı hale getiriyor” dedi.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı kapsamında 34 yaş ve üzeri öğrenciler için ek kontenjan getirildiğini hatırlatan Meriç, buna karşın KYK yurtlarında 30 yaş sınırının sürmesinin büyük bir çelişki olduğunu vurguladı. “Bu öğrenciler şehir değiştirdiklerinde barınma hakkından mahrum kalıyor, yüksek kiralarla karşı karşıya bırakılıyorlar” diyen Meriç, ekonomik krizin derinleştiği bir dönemde bu uygulamanın binlerce öğrenciyi mağdur ettiğini söyledi.
Meriç, “Kamu hizmetlerinde eşitlik ve erişilebilirlik ilkesi gereği bu çelişkinin acilen giderilmesi gerekmektedir. Gençlik ve Spor Bakanlığı bu adaletsizliği derhal gözden geçirmelidir” ifadelerini kullandı.
CHP’li Meriç, konuya ilişkin olarak Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’ın yanıtlaması istemiyle Meclis’e soru önergesi verdi. Meriç önergesinde şu soruları yöneltti:
- 34 yaş ve üzeri öğrenciler için yükseköğretimde kontenjan açılmasına rağmen, KYK yurtları için 30 yaş sınırı devam etmektedir. Bu iki politika arasındaki uyumsuzluk ve yaş sınırının devam etme gerekçesi nedir?
- KYK yurtlarındaki 30 yaş sınırının, en azından 34 yaş ve üzeri öğrencileri de kapsayacak şekilde kaldırılması yönünde Bakanlığınızca herhangi bir çalışma/planlama bulunmakta mıdır?
- 34 yaş ve üzeri barınma ihtiyacı karşılanmayan kaç öğrenci bulunmaktadır. Bu konuda Bakanlığınıza ulaşan şikâyet ve başvuru sayısı nedir?
- 34 yaş üstü öğrencilerin barınma sorununa geçici bir çözüm olarak, kira desteği veya benzeri bir sosyal yardım yapmayı planlıyor musunuz?
Evrensel'i Takip Et