07.11.2025 20:32

Erdoğan’ın Başdanışmanı: ‘İmralı’ya gidilmesin’ demek, süreç başarısız olsun demektir

Komisyonun Öcalan’la görüşmesine dair tartışmalara Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başdanışmanı Ayhan Oğan da dahil oldu, “‘İmralı’ya gidilmesin’ demek, sürecin başarısız olmasını istemektir” dedi.

Erdoğan’ın Başdanışmanı: ‘İmralı’ya gidilmesin’ demek, süreç başarısız olsun demektir

Görsel, Tarafsız Bölge programından alınmıştır. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başdanışmanı Ayhan Oğan, “İmralı’ya gidilmesin demek, terörsüz Türkiye süreci başarısız olsun demektir. İmralı’ya gidiş için Devlet Başkanı’nın talimat vermesini beklemek ise zavallılıktır” diye yazdı.

Sürece geçişin ilk aşaması ve hedefinin “örgütün ve destek yapılarının tasfiyesi, silahların imha edilmesi, müntesip ve üyelerinin entegrasyonu için gerekli yasal tedbirlerin alınması” olarak tanımlayan Oğan “İlk aşamanın tamamlanması için tek muhatap örgüt ve kurucusu ve lideri Öcalan’dır.  İlk aşamayı geçebilmek için elbette örgütün lideri dinlenecektir. Bu örgüt liderini meşrulaştırmak veya Kürtlerin temsilcisi olarak kabul etmek anlamına gelmez” ifadelerine yer verdi.

‘Devlet Başkanı’nın talimat vermesini beklemek ise zavallılıktır’

Meclis’te kurulan süreç komisyonuna dair “İlgili her kesimin görüşlerini almışken, örgütü fesheden silahları imha talimatı veren liderinin görüşlerinin alınması son derece doğal ve doğru bir hareket olur” diyen Erdoğan’ın Başdanışmanı şöyle devam etti:

“İmralı’ya gidilmesin demek terörsüz Türkiye’ye geçiş süreci başarısız olsun anlamına gelir. Bu süreci yöneten devlet kurumları ve yöneticileri başarısız olsun anlamına gelir. Bu sürece destek veren sayın Devlet Bahçeli ve Cumhurbaşkanı Erdoğan başarısız olsun anlamına gelir. Birileri ‘bu süreç çöksün biz de buradan kendi siyasi ajandamızı yürütelim’ diye düşünüyorsa; bu apaçık Türkiye karşıtı bir pozisyon almak anlamına gelir.”

Oğan ayrıca “İmralı’ya gidiş için Devlet Başkanı’nın talimat vermesini beklemek ise zavallılıktır. Cumhuriyet tarihinin en büyük ve o derece önemli bu girişiminin başarısı için herkes elini ve gövdesini taşın altına koymalı” diyerek Erdoğan’dan gelecek “talimatın” beklenmemesi gerektiğini ima etti.

‘İç cephe vurgusu ile başladı’

Sosyal medya üzerinden “Terörsüz Türkiye üzerine” başlıklı bir açıklama yayımlayan Oğan, 1 Ekim’de Erdoğan’ın Meclis açılışında “iç cephe” vurgusu ile yaptığı konuşma, MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin “Öcalan gelsin Mecliste konuşsun” açıklaması ve Öcalan’ın yayınladığı deklarasyonla sürecin başladığını belirterek “Öcalan’ın çağrısı neticesinde PKK terör örgütü kongresini toplayarak kendisini feshettiğini açıkladı. Silahlı mücadele yöntemini terk ederek, silahları imha sürecini başlattı. Örgüt ve kurucu lideri, statü ve ayrılık taleplerinin olmadığını; Türkiye Cumhuriyeti Devletine entegrasyon için hazır olduklarını ettiler” dedi.

Ne olmuştu?

5 Kasım’da Yeni Şafak gazetesi “Komisyon İmralı'ya gitmesin” manşeti ile bayilerdeydi. Gazete komisyonun İmralı’ya gitmesi önerisinin “toplumun pek çok kesiminden eleştiri aldığını” yazmış ve Areda Survey tarafından yapılan bir çalışmaya yer vermişti.

6 Kasım’da ise Türkgün gazetesi Yeni Şafak’a cevap niteliği taşıyan Tolga Polat imzalı bir haber yayımladı. Sürmanşetten görülen haberde “Yeni Şafak, ‘terörsüz Türkiye’ye darbe vurmak istedi, arşivlerle rezil oldu! Derdiniz ne sizin?​” denildi.

7 Kasım’da yani bugün ise MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin basın danışmanı ve Türkgün gazetesi yazarlarından Yıldıray Çiçek “Yayın çizgisindeki algı radara yakalandı” başlığıyla Yeni Şafak gazetesindeki değişimi yazdı ve “İktidara ve hükümete yakın görünmelerine rağmen, Cumhur İttifakı birlikteliğinden ve MHP’nin varlığından rahatsız oldukları açık biçimde deşifre olmuştur” dedi. Yeni Şafak gazetesinin, öteden beri mevcut iktidara, hükümete ve onun siyasal çizgisine yakın bir yayın politikasıyla tanındığını, bu konumunu da uzun yıllardır farklı alanlarda etkin biçimde kullandığını ve bu sayede kendine güçlenme alanları açtığını belirten Çiçek; “zaman zaman hükümetin politikalarını da olduğundan farklı biçimde yansıtmaya çalıştığını” yazdı ve “Ekonomi, yargı ve başka konularında hükümeti nasıl tartışma konusu yaptırdığı arşivlerdedir” ifadelerini kullandı.

(Politika Servisi)

Dayanışmaya çağrı!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!