28.10.2025 17:27

29 Ekim Dünya İnme Günü: 'Her 10 inmeden 9'u önlenebilir'

Türk Beyin Damar Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Semih Giray, inmenin kalıcı engellilik ve ölüm nedenleri arasında üst sıralarda yer aldığını belirterek, erken müdahalenin önemine dikkat çekti

29 Ekim Dünya İnme Günü: "Her 10 inmeden 9'u önlenebilir"

Fotoğraf: AA

Türk Beyin Damar Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Semih Giray, inmenin dünyada kalıcı engellilik ve ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer aldığını belirterek, her yıl yaklaşık 100 bin kişinin inme geçirdiğini söyledi. İnmenin önlenebilir olduğunu vurgulayan Giray, risk faktörlerine dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.

Prof. Dr. Semih Giray, 29 Ekim Dünya İnme Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, bu kapsamda yapılan etkinliklerle inme konusunda farkındalık yaratılmasının, risk faktörleri hakkında bilgilendirme yapılmasının ve inmenin önlenebilir olduğuna dikkati çekilmesinin amaçlandığını belirtti.

İnmenin, beynin bir bölgesinde kan akışının aniden kesilmesi, beynin içerisinde ya da zarları arasında oluşan kanama sonucunda geliştiği bilgisine yer veren Giray, zamanında müdahale edilmediği durumlarda kalıcı engellilik ve ölümle karşılaşılabildiğini vurguladı.

“Her yıl yaklaşık 100 bin kişi inme geçirmektedir”

Giray, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, inmenin dünyada en yaygın ikinci ölüm ve en başta gelen engellilik nedeni olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Türkiye'de ise her yıl yaklaşık 100 bin kişi inme geçirmektedir. 2024 yılında 32 bin 277 insanımızı inme nedeniyle kaybettik. Yüksek ölüm oranlarıyla birlikte sağ kalan kişilerin bir kısmında kalıcı engellilik gelişmesi, inmenin önemli bir halk sağlığı tehdidi oluşturduğuna işaret etmektedir. Her 10 inmeden 9'u önlenebilir. İnme riskini azaltmak için kan basıncınıza, kan şekerinize, kolesterolünüze dikkat edin. Sağlıklı ve dengeli beslenin, düzenli egzersiz yapın, sigarayı bırakın, alkol tüketimini sınırlandırın, kilonuza dikkat edin, sağlıklı uyku alın."

Erken müdahalenin öneminin altını çizen Giray, en sık görülen inme belirtilerinin yüzde kayma, kolda güç kaybı ve konuşma bozukluğu olduğuna işaret etti.

(AA)
02.02.2026 10:37

İzmir’de sağanak yaşamı olumsuz etkiledi

İzmir'de sabah saatlerinde etkisini artıran kuvvetli sağanak nedeniyle bazı sokak ve yollar göle dönerken, Alsancak'ta çok sayıda iş yerini su bastı; esnaf suyu tahliye etmeye çalıştı.

İzmir’de sağanak yaşamı olumsuz etkiledi

Fotoğraf: AA

02.02.2026 15:34

Kredi kartlarında takip oranı beş yılın zirvesinde

BDDK verilerine göre ihtiyaç kredileri ve kredi kartlarında takibe dönüşüm oranları, 2023–2024 dönemindeki düşük seviyelerin ardından yeniden artışa geçti. Bireysel kredi kartlarında oran yüzde 4,8’e ulaştı.

Kredi kartlarında takip oranı beş yılın zirvesinde

Fotoğraf: rupixen/Unsplash

02.02.2026 13:18

İskenderun’daki kaçak yurt Meclis gündeminde | Sevda Karaca: 16 yurttaşı ölüme gönderenler yargılanacak mı?

EMEP Milletvekili Sevda Karaca, İskenderun’da 16 kişinin yaşamını yitirdiği ve depremden 13 ay önce kapatma kararı bulunduğu ortaya çıkan özel öğrenci yurdunu Meclis gündemine taşıyarak, sorumluların yargılanıp yargılanmayacağını sordu.

İskenderun’daki kaçak yurt Meclis gündeminde | Sevda Karaca: 16 yurttaşı ölüme gönderenler yargılanacak mı?

Fotoğraf: EMEP

02.02.2026 14:15

ABD’li büyükelçi Barrack: Netanyahu–Erdoğan gerilimi söylem düzeyinde

ABD’nin Türkiye Büyükelçisi Tom Barrack, Türkiye–İsrail ilişkilerine dair açıklamasında iki ülke arasındaki sert söylemlerin siyasi olduğunu söyledi, "Ticaret ve refah, coğrafyadan daha belirleyici" dedi.

ABD’li büyükelçi Barrack: Netanyahu–Erdoğan gerilimi söylem düzeyinde

Fotoğraf: ANKA

02.02.2026 14:24

Arazi kavgası iki günde büyüdü: Komandolar müdahale etti, 11 yaralı

Urfa’nın Akçakale ilçesinde arazi anlaşmazlığı nedeniyle çıkan kavgada iki gün içinde 11 kişi yaralandı, olaylara jandarma komando birlikleri müdahale etti.

Arazi kavgası iki günde büyüdü: Komandolar müdahale etti, 11 yaralı

Fotoğraf: DHA

02.02.2026 15:00

Sigaraya büyük zam geliyor

Yeni yılla beraber zam beklenen sigarada yeni fiyatları şubat ayında belli olacak. Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Dündar, sigara fiyatlarına öngörülen zammı açıkladı.

Sigaraya büyük zam geliyor

Fotoğraf: Kristaps Solims/Unsplash

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!