Menemen Belediyesi'nde, taşınmaz satışı hız kesmiyor: 2026 bütçe gelir kaynağı yine 'taşınmaz satışı' oldu
Belediyeye ait milyonlarca metrekarelik taşınmaz satışıyla "satış" rekoruna imza atan AKP'li Menemen Belediyesinin, 2026 yılı tahmini bütçe gelir kaynağı yine "taşınmaz satışı" oldu.
Fotoğraf: Ramis Sağlam/Evrensel
Ramis Sağlam
[email protected]
İzmir – AKP’li Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan göreve geldiği günden bu yana gerçekleştirdiği taşınmaz satışlarıyla gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Menemen Belediyesi'nin 2026 yılı tahmini bütçesi, CHP'li Belediye Meclis üyelerinin karşı çıkmasına rağmen AKP'li ve MHP'li meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi.
Belediyenin geliri "Taşınmaz satışı"
Menemen Belediyesi'nin 2026 yılı tahmini bütçesi 7 milyar 674 milyon lira olarak kabul edilirken, Meclis üyeleri bütçeyi "tutmayacak rekor bütçe" olarak değerlendirdi. 2026 yılı tahmini bütçesinde gelir kaynaklarının aslan payı "taşınmaz satışları" olacağı ortaya çıktı. CHP'li meclis üyeleri, 2026 sermaye gelirleri kısmındaki taşınmaz satışından elde edilecek gelirin 3 milyar 575 bin lira tahmin edildiğini, bunun da, AKP'li Menemen Belediyesi'nin önümüzdeki yılda taşınmaz satışına devam edeceği olarak yorumlandığını belirtti.
SGK borçları duruyor, kamu zararı oluşuyor
Seçim öncesi Belediye Başkanı Pehlivan, Menemen Belediyesi'nin ve bağlı kuruluşlarının SGK'ya hiç borcu kalmadığını açıklamış yine AKP İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı ise bunun doğru olmadığını açıklamıştı.
2026 yılı gider bütçesinde personel giderleri, 966 milyon 501 bin lira olarak kayıtlara geçerken, SGK primi 153 milyon 786 bin lira olarak tahmin edildi. Bütçenin 4 milyar 373 milyon 462 bin liralık büyük bölümünü hizmet alım giderleri oluşturacak.
Satış gelirleri nereye kullanıldı
CHP'li Belediye Meclis üyelerinin taşınmaz satışları ve satış gelirleriyle ilgili verdikleri soru önergeleri, Belediye yönetimi tarafından yanıtlanmazken taşınmaz satışları hız kesmeden devam etti. Harcamaların, şehrin makyajına gittiği, süs bitkisi olmadığı halde yollara dikilen zeytin ağaçlarının göz boyama aracı olarak kullanıldığı defalarca kez ifade edildi.
2025 yılında gerçekleştirilen projelerin finans kaynağı olarak satılan taşınmazlar gösterilirken, yapılan projelerin önemli bölümünün ödemesinin yapılmadığı ortaya çıktı. Taşınmaz satışına çıkarılan arazilerin bir kısmı alacaklı firmaların alacaklarından mahsup edilirken, yapılan satışlar neticesinde belediyenin kasasına giren para satış miktarının çok altında kaldı.
Büyük Ova Koruma Alanı ve SİT alanları satışta
Menemen Belediyesi Ekim ayında da içlerinde 1. Derece Doğal SİT ve tarım arazisi olan 36 taşınmazı satışa çıkararak, 577 milyon 995 lira gelir hedefledi. Menemen'in Süzbeyli, Tuzçullu, Maltepe, Belen, Çavuş, Emiralem, Göktepe, Günerli, Kesik, Seyrek ve Ulucak mahallerinde 1. Derece Doğal SİT alanlarındaki tarlalar ile konut ve ticaret imarlı arsaları yer alırken, Seyrek Mahallesindeki konut imarlı arsalar ön plana çıktı.
Satışa çıkarılan taşınmazlar içinde Seyrek Mahallesi'ndeki 9 bin 924 metrekare büyüklüğündeki, konut imarlı arsa için belirlenen bedel 72 milyon 445 bin 200 lira oldu. Seyrek bölgesinde satışa sunulan diğer arsaların toplam muhammen bedelli 130 milyon lirayı buldu.
Evrensel seninle güçlü!
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et