22 Mayıs 2013 07:19

Eller çöpe ‘birlikte’ uzanacak

Birkan Bulut

Yıllardır birbirini rakip olarak gören geri dönüşüm işçileri dernekleşti. Biz de konuyu Geri Dönüşüm Derneği Başkanı Dinçer Mendillioğlu’yla sohbet ettik.

Mendillioğlu, geri dönüşüm toplama işinin 1990’larda Kürt illerindeki köy yakmalar ve boşaltmalarla başladığını ifade ediyor. Batıya, büyük şehirlere göç eden insanların maddi sıkıntılar yaşadıklarını anlatan Mendillioğlu, “Burada ise yapacakları iş yok. Yapacakları en zor şey olan, çöp toplayarak geçinen bir insanlar topluluğundan söz ediyoruz” diyor.

Geri dönüşüm işçilerinin sorunlarından da söz eden Mendillioğlu, ilk sorunun sigortasızlık olduğunu söylüyor. Mendillioğlu, kimisinin cebinden ödeyip BAĞ-KUR’lu olduğunu, bazılarının ise yeşil kartta çözüm aradığını ifade ediyor.

Diğer bir önemli meselenin ise toplumdan dışlanmak olduğunu vurgulayan Mendillioğlu, bunun nedenini ise atık toplarken giydikleri kıyafetlere bağlıyor: “Bugün her mesleğin üniforması var, kağıt işçisinin de yırtık pırtık kıyafeti olacak. Kravatla kağıt toplayan insanlar beklemeyin” diyen Mendillioğlu, üstü yırtık olanların tinerci olduğu yönündeki algıya dikkat çekiyor.

Çöpün içerisinde solunan gazın ve yutulan kirin işçileri yıprattığına dikkat çeken Mendillioğlu, çalışma şartları yüzünden 20 yaşında bir gencin 40 yaşında zannedilebileceğini söylüyor. Birçok meslek hastalığının da yaşandığını belirten Mendillioğlu, “Tükendiğin bir mesleği yapıyorsun” diyor.

İşçilerin çok cüzi ücretler karşılığında çalıştığını söyleyen Mendillioğlu, toplanılan geri dönüşüm maddelerinin depoculara kilosu 16 kuruştan satıldığını, bir ton toplanılsa ancak 160 lira edeceğini anlatıyor. Mendillioğlu, “Bir ton toplayacak insan varsa gelsin” diyor.


Geri dönüşüm işçilerinin bir araya gelişinin 2002 yılına denk geldiğini ifade eden Mendillioğlu,  işçilerin yeri geldiğinde dövüldüğünü, hakaretlere maruz kaldığını dile getiriyor. Kağıt işçilerinin oldukça içine kapalı olduğuna dikkat çeken Mendillioğlu, o dönemden beri örgütlenmenin her meslek için ne kadar önemli olduğunu, birleşmenin insanları nasıl ileriye götürdüğünü anlattıklarını aktarıyor.

Bir araya gelindiğinde birçok sorunun el birliğiyle çözülebildiğini gördüklerini söyleyen Mendillioğlu, eskiden çalışma bölgeleri nedeniyle kendi arasında kavga eden işçilerin şimdi bu işi arkadaşça çözdüğünü ifade ediyor. İşçilerin birbirleriyle anlaşarak çalışacakları bölgeleri belirlediklerini belirten Mendillioğlu, belediyelerle yaşanan sıkıntıların da bir araya gelinerek çözülebildiğini söylüyor. “Çünkü bu işi kendi çabalarıyla, mücadeleleriyle meslekleştirdiler” diyen Mendillioğlu, ulaşmak istedikleri noktanın ise sendikalaşmak olduğunu vurguluyor. Polislerin bile sendika kurduğunu belirten Mendillioğlu,  “Kimi ‘Nasıl dövdüm’ diye sendika kuruyor, kimi ise ‘Nasıl dövüldüm’ diye” diyor. (Ankara/EVRENSEL)