14.09.2025 17:39

Tödürge Gölü: Bozkırın ortasında bir yaşam kaynağı

Çepeçevre Yaşam bu hafta Tödürge Gölü’nün güzelliklerini gösterirken bozkırın ortasındaki bir başka gölü, kurutulan Seyfe’nin de kurutulma öyküsünü ekranlara taşıyor.

Özer Akdemir
[email protected]


Sivas’ın Zara ve Hafik ilçeleri arasında yer alan Tödürge Gölü, yüzyıllardır bozkırın ortasında bir yaşam kaynağı olmaya devam ediyor.  Hafik ilçesine 17 km, Zara'ya ise 12 km uzaklıkta yer alan gölün yüzeyi 350 hektarlık bir alanı kaplıyor. En derin yeri 44.5 metre ve ortalama derinlik 2-3 metre olan göl, dibindeki su kaynaklarından besleniyor. Suyu kireçli ve tuzlu olan gölde 17 çeşit balık yaşıyor. Hemen yanıbaşına iki katlı bir kuş gözlem kulesi yapılan gölde izlenebilen kuşlardan bazıları şunlar; Tepeli Batağan, Kızıl Boyunlu Batağan, Leylek, Angut, Kılördek, Karaçaylak, Deniz Kartalı, Saz Delicesi, Turna, Uzunbacak, Kızılbacak, Sumru, Macar Ördeği, Sarı Başlı Kuyruksallayan.

""

Gölün efsanesi

Zara ve Hafik ilçele merkezinde ve köylerde yaşayan yurttaşların piknik yapmak, yüzmek için sıkça ziyaret ettikleri göl adını 1 km güneyinde yer alan Tödürge Köyü'nden almış. Efsaneye göre yolunu kaybeden bir adam bu köye gelmiş. Aç susuz yardım istediği evlerin hepsinden kapı yüzüne kapanınca “ocağınızdan su çıksın” diye beddua ederek köyden uzaklaşmış. Bir süre sonra da köyün evlerinin içinden, ocaklardan, sokaklardan sular çıkmaya başlamış ve köy sular altında kalmış.

""

“Bizim en büyük derdimiz insanlar”

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün sorumluluğunda olan gölü, Sivas Cumhuriyet Üniversite’sinden 16 yıl önce 49 yıllığına kiralayan Lütfi Yıldız, göl çevresinde kamp, piknik alanı ve restoran işletmeciliği yapıyor. Göle piknik yapmak içing gelenlerin yarattığı kirlilikten yakınan Lütfü Yücel; “bizim en büyük derdimiz insanlarla. Piknik yaptıktan sonra etrafta birçok çöp tenekesi olmasına rağmen çöplerini geride bırakanlar var. Ahşap masalar, sıralar, yaptık. Bu masaların üzerinde semaver yakanı mı, yerde mangal yapanı mı ararsın neler var neler! Biz yine de her akşam piknikçiler gittikten sonra temizlik yaparak göl çevresini temiz tutumaya çalışışoruz” diye konuşuyor.

Çepeçevre Yaşam bu hafta Tödürge Gölü’nün güzelliklerini gösterirken bozkırın ortasındaki bir başka gölü, kurutulan Seyfe’nin de kurutulma öyküsünü ekranlara taşıyor.

""

Dayanışmaya çağrı!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!