08.09.2025 09:52

'Çiftlerde psikiyatrik bozukluk paylaşımı yaygın': Araştırmacılar sebeplerini açıkladı

Tayvan, Danimarka ve İsveç’te 6 milyondan fazla çift üzerinde yapılan araştırma, eşlerin psikiyatrik bozuklukları paylaşma olasılığının beklenenden yüksek olduğunu ortaya koydu.

"Çiftlerde psikiyatrik bozukluk paylaşımı yaygın": Araştırmacılar sebeplerini açıkladı

Fotoğraf: Aykut Aktaş/Unsplash

Hasan Can Bilici
[email protected]


Yeni yapılan uluslararası bir araştırma, uzun süreli ilişkilerde eşlerin psikiyatrik bozuklukları paylaşma olasılığının beklenenden daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Tayvan, Danimarka ve İsveç’te 6 milyondan fazla çiftin incelendiği çalışma, depresyon, anksiyete, şizofreni, bipolar bozukluk, DEHB, OKB, madde bağımlılığı, otizm ve anoreksiya gibi psikiyatrik bozuklukları kapsıyor.

Araştırmacılar, eşler arasındaki benzerliği üç faktöre bağlıyor: kendine benzer partner seçimi, çevresel ve sosyal kısıtlamalar, ve uzun süreli birlikte yaşamanın etkisi. Çalışmada, bu üç etkinin her birinin rol oynadığı ve özellikle partner seçiminin etkisinin büyük olduğu vurgulandı.

Araştırma, farklı kültür ve sağlık sistemlerine sahip ülkelerde benzer sonuçlar verdi. Ancak OKB, bipolar bozukluk ve anoreksiya gibi bazı bozukluklarda ülkeler arasında küçük farklılıklar gözlemlendi. Ayrıca, araştırmacılar, aynı psikiyatrik bozukluğa sahip ebeveynlerin çocuklarda bu koşulların ortaya çıkma riskini artırabileceğine dikkat çekti.

Eş korelasyonunun nesiller boyunca tutarlı bulunması, genetik araştırmalar ve tedavi yaklaşımları için önemli çıkarımlar sağlıyor. Araştırma, Nature Human Behavior dergisinde yayımlandı.

Evrensel'e Abone Ol

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
30.01.2026 18:56

Chaplin Dörtlüsü 20 Mart’ta sinemalarda: Gazeteciler de kadroda

Tufan Taştan’ın ikinci filmi Chaplin Dörtlüsü, 20 Mart’ta vizyona giriyor. Filmde aralarında Fikret Bila, Çiğdem Toker ve Murat Yetkin’in de olduğu çok sayıda gazeteci konuk oyuncu olarak filmde yer alıyor.

Chaplin Dörtlüsü 20 Mart’ta sinemalarda: Gazeteciler de kadroda

Fotoğraf: ANKA

01.02.2026 05:30

Çocukların kahvaltı menüsü tek kaleme düşüyor: ‘Patates kızartması, belki zeytin’

Okullarda yeni dönem başlarken ailelerin en büyük kaygısı beslenme çantaları oldu. Görüştüğümüz kadınlar, öğünlerin ikiye düştüğünü, 15 tatil boyunca çocukların karbonhidrat ağırlıklı ve patates kızartmasıyla beslendiğini anlattı.

Çocukların kahvaltı menüsü tek kaleme düşüyor: ‘Patates kızartması, belki zeytin’

Fotoğraf: Evrensel

01.02.2026 20:50

Eskişehir’de Filistin açıklaması: Halkların iradesine dayanmayan barış kalıcı değildir

Eskişehir Filistin ile Dayanışma Platformu, Gazze’de “barış” adı altında işgalin kalıcılaştırılmak istendiğini belirterek, halkların iradesine dayanmayan hiçbir barışın kalıcı olmayacağını vurguladı.

Eskişehir’de Filistin açıklaması: Halkların iradesine dayanmayan barış kalıcı değildir

Fotoğraf: Evrensel

01.02.2026 15:27

Günaydın’dan Epstein belgeleri çağrısı: Türkiye bağlantıları için derhal soruşturma başlatılmalı

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, ABD Adalet Bakanlığı’nın yayımladığı Epstein belgelerinde Türkiye bağlantılarının bulunduğunu belirterek savcılara soruşturma başlatılması çağrısı yaptı.

Günaydın’dan Epstein belgeleri çağrısı: Türkiye bağlantıları için derhal soruşturma başlatılmalı

Gökhan Günaydın

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!