15 Mayıs 2013 10:36

Riyakarlık samimiyetsizlik

Mecliste yapılan yeni düzenlemeyle milletvekillerine ayrıcalıklar- süper kıyak- tanıyacak teklif, Meclis’te grubu bulunan dört siyasi partinin12 grup başkanvekilinin ortak imzasıyla Meclis’e sunuldu.Her ne kadar ben bu yazıyı yazarken MHP ardından da CHP ve BDP tekliften imzalarını çekmiş olsalar da bu onları paklamaz. Zira 12 grup başkanvek

Riyakarlık samimiyetsizlik
Paylaş
Musa Ataç

Her ne kadar ben bu yazıyı yazarken MHP ardından da CHP ve BDP tekliften imzalarını çekmiş olsalar da bu onları paklamaz. Zira 12 grup başkanvekilinin ortak imzası olmadan o teklif sunulamazdı.

Ben değerlendirmemi sunulan teklifte yer alan ayrıcalıklardan ziyade bu teklif karşısında milletvekillerinin takındığı tutumla ilgili yapacağım.

NEYİN ÜSTÜNLÜĞÜ?

Teklifte sunulan maddeler tam bir facia. Örneğin vekil araçlarına ambulans, itfaiye ve takipteki polis araçları gibi geçiş üstünlüğü tanınacak maddesi. Bu vekil yangın söndürmeye mi gidecek, can kurtarmaya mı? Yoksa bir suçlunun peşinden koşmaya mı? Bu saydıklarımın hiçbirini yapmayacaksa o halde neyin üstünlüğü?

Bunun dışında milletvekili, vekilliğini yaptığı halktan kopuk düşünülebilir mi? Düşünün, İstanbul, Ankara,  İzmir ya da trafiğin yoğun olduğu bir yerde yaşıyorsunuz. Trafiğin ortasında sıkışmışsınız, emniyet şeridine kimsenin geçmemesi gerekiyor ama vekiller geçebilecek.

Vatandaş orada ıstırap çekerken vekil yandan sıyrılıp geçebilecek. Vekil de vatandaşın o tıkışmış şekilde çektiği ıstırabı çekmeli ki vatandaşın halini görebilmeli. Öbür taraftan vatandaştan kopuk bir vekil olunur. Bu da ne kadar vekillik olur ayrı mesele.

DOKUNULMAZLIKLAR KALDIRILMALI

Bunların dışında önümüzde ‘dokunulmazlıkların kaldırılması’ gibi muğlak bir konu var. Çünkü bizim ülkemizde dokunulmazlıkların kaldırılması sadece siyasi konular söz konusu olduğunda işliyor. Öbür türlü suçlar için işlemiyor.

Yolsuzluk, ihaleye fesat karıştırma, ihale takibi gibi suçları işleyene hiçbir şey olmuyor. Bir ceza dahi almıyor. Ama siyasi meseleler olunca kanunlar hemen işliyor. Çok değil bundan birkaç ay önce BDP’li vekiller hakkında fezlekeler hazırlandı.
Yıllar önce Leyla Zana, Hatip Dicle, Selim Sadak Meclis’ten apar topar alınıp cezaevine konuldu. Orhan Doğan’ın kafasına bastırılarak araca bindirildiği görüntüler hafızalarda hala tazeliğini koruyor. Dokunulmazlıkların kaldırılması konusu belirginleştirilmeli, sadece siyasi suçlar da değil, diğerlerinde de işlemeli. Daha doğrusu dokunulmazlıklar kaldırılmalı.

Şimdi de vekillerin ayrıcalıklar tanıyan teklif karşısında takındığı tutum hakkında değerlendirmelerimi yapacağım.

Ülke sorunlarının çözümü için uzlaşamayanlar, demokratik bir anayasa yapmak için aylardır uzlaşamayanlar, mevzu kendi hakları olunca bir anda uzlaşabildiler.

Bazı siyasi partiler arasında bayramlaşmaların bile olmadığı, aralarında kin ve nefretin tavan yaptığı, milletvekillerinin Meclis’te birbirlerine küfrettiği gerçeği unutuldu ve kendi çıkarları için hemen bir çırpıda uzlaştılar.


SÜPER KIYAK TEKLİFİ

TEKLİFTE milletvekillerine tanınacak yeni haklar şöyle;

*Milletvekillerinin “temsil niteliği bulunan programları için yapmış oldukları giderler” TBMM bütçesinden karşılanacak.

*Bir kez seçilen milletvekili, TBMM üyeliğinin tüm haklarından ölünceye kadar faydalanabilecek.

*Başkent protokol listesinde 22’nci sıradan 9 basamak yükselecek.

*Vekillerin resmi ziyaret ve programlarında araçlarına, ambulans, itfaiye ve takipteki polis araçları gibi geçiş üstünlüğü tanınacak.
*Sadece görev sırasında kırmızı pasaport kullanan milletvekilleri ve aileleri, teklifle ömür boyu bu haktan yararlanabilecek.

*Silah ruhsatlarında süre kaydı aranmayacak. Bu belgeler için vergi ve harç alınmayacak

*Ancak ölüm, Cumhurbaşkanı seçilme ve genel seçimler halinde önceden verilen üç aylık ödenek ve yolluklar geri alınmayacak.

* Milletvekillerinin yasak olmayan işleri yaparken “TBMM üyeliği” ünvanını kullanayamayacakları öngörüldü.

ÖNCEKİ HABER

Cüce

SONRAKİ HABER

Emeğimiz kime emanet

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa