Ardahan’da kültür ve sanat buluşması: Dursun Akçam Etkinlikleri sürüyor
Ardahan’da 20. kez düzenlenen Dursun Akçam Kültür ve Sanat Günleri, tarih, eğitim, sanat ve müzik alanlarında zengin içeriklerle devam ediyor.

Fotoğraf: Evrensel
Elif Ekin Saltık
[email protected]
Ardahan’da bu yıl 20’ncisi düzenlenen Dursun Akçam Kültür ve Sanat Günleri, yoğun katılımla devam ediyor.
14 Haziran Cumartesi günü, program Kars’tan katılan, Dursun Akçam Kültür ve Sanat Vakfı üyesi tarihçi Sezai Yazıcı’nın sunumuyla başladı. Yazıcı, “David Moser’in ‘Nadir’ Sözleşmesi Üzerinden 1907’de Sarzep’te (Sulakyurt) Süt ve Peynir Üretimi” başlıklı bildirisini sundu.
Ardından Ardahanlı araştırmacı yazar Kenan Karabağ, “İşgale Karşı Bir Halkın Direnişi: 1855 Kars” başlıklı sunumuyla söz aldı. Program, Ardahan Üniversitesi öğretim üyesi ve vakıf üyesi Bünyamin Tetik’in konuşmasıyla devam etti.
Günün ikinci açık oturumunda gazeteci Deniz Zeyrek ve yazar Alper Akçam, “Köy Enstitüleri’nden Günümüze” başlığı altında Türkiye’nin kültür ve eğitim politikalarını değerlendirdiler. Zeyrek, konuşmasında Cılavuz Köy Enstitüsü geleneğini sürdüren Kazım Karabekir Öğretmen Okulu deneyimlerinden bahsetti; günümüz eğitim sisteminin sorunlarını dile getirdi. Akçam ise “Anadolu Rönesansı” kitabında ele aldığı kültürel süreci, Antonio Gramsci’nin tezleri ışığında yeniden özetledi.
Öğleden sonra ise Dursun Akçam Ormanı’nda fidan dikimi ve kır şenliği düzenlendi. Onlarca fidan toprakla buluşurken, davul-zurna eşliğinde halk oyunları oynandı. Ardahan Belediyesi’nin kurduğu çadırlarda topluca kır yemeği yenildi.
Akşam programı, Alper Akçam’ın yazdığı, Deniz Dark’ın yönettiği “Bayron’un Listesi” adlı tiyatro oyunuyla başladı. Dursun Akçam Tiyatro Topluluğu tarafından sahnelenen oyun izleyicilerden büyük beğeni topladı.
Günün son etkinliği “Şiir ve Ses Akşamı” başlığıyla düzenlendi. Kars’tan gelen sanatçı Metin Kızılkaya, önce uzun hava türünde ezgiler seslendirdi, ardından Erbay Kara’nın şiirlerine kavalıyla eşlik etti. Engin Kasap ise bir Ardahan fotoğraf gösterimi sundu.
Etkinliklerin kapanışı, Eskişehir’den gelen ve kendilerini “Anadolu Anaları” olarak tanıtan grubun sunumuyla yapıldı.
Evrensel'i Takip Et