09.06.2025 20:25

Urfa’da sanayi işçisi sayısı 35 bini geçti

Urfa'da sanayi istihdamı arttı. 2008 yılında 2 bin 500 olan sanayi işçisi sayısı 35 bini aştı.

Urfa’da sanayi işçisi sayısı 35 bini geçti

Urfa OSB'deki tekstil işçileri | Fotoğraf: Eşber Ayaydın/AA

Kent merkezine 17 kilometre mesafedeki 220 hektarlık alanda 1991 yılında kurulan Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi (OSB), bölgeye artan ilgi sonrasında 2 bin 145 hektarlık alana ulaştı. 2008'de 2 bin 500 sanayi işçisi olan Urfa'da bu rakam şu an 35 bini aşmış durumda.

Kente Şanlıurfa Gıda İhtisas OSB ile Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Bölgesi kuruldu. Bunun yanı sıra Siverek, Birecik ve Viranşehir'de oluşturulan OSB'lerle birlikte kentte üretim yapan işletme sayısı 943'e ulaştı. Patronların artan talebi üzerine, yeni alanların parselasyonu için çalışma başlatıldı.

AA'da yer alan habere göre Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, “Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi, etaplar halinde gelişmiş ve artık sınıra ulaşmış durumdayken bir genişleme alanı çalışmasıyla inşallah çok yakın bir süreçte burada tekrar yeni fabrikaların kurulduğunu, bacaların tütmeye başladığını göreceğiz. Genişleme alanımızın yeni parselasyon planından sonra 96 parseli satışa hazır hale getiriyoruz ve haziran ayı başından itibaren ön tahsis sürecini başlatacağız yani burada 70'in üzerinde sanayicimiz, fabrika kuracak alanlarına kavuşmuş olacak” diye konuştu.

2008'de 2 bin 500 sanayi işçisi vardı

Şıldak, aldıkları kararla sanayicilere arsa tahsisi noktasında kolaylık sağladıklarını, altyapı katılım bedelini yüzde 40'tan yüzde 20'ye düşürdüklerini, taksit sayısını da 6'ya yükselttiklerini ifade etti. Şıldak, artan sanayileşme oranının istihdamı da arttırdığına dikkat çekerek, şöyle konuştu: “15 yıl öncesinde ilimizde sadece Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi mevcutken şu an 6 OSB alanına ulaştık. 2008'de 2 bin 500 sanayi işçimiz mevcutken bu rakam şu an 35 bini aşmış durumda. Özellikle şunu vurgulamak isterim. Şanlıurfa, bir tarım şehri ancak son gelişmelerle birlikte hem sanayi hem de turizm alanında da 'Artık ben varım' deyip gerçekten güçlenen ayaklarının üzerinde durabilen bir il haline geldi. Bir de biliyorsunuz, gıda organize sanayi bölgemiz var. Tarıma dayalı ihtisas OSB olarak kuruldu. Burası da zaten doğal sınırlarına ulaştı. Şu an boş parsel bulunmuyor. Orada yine bir genişleme çalışması yürütüyoruz.”

Sanayide istihdamın 50 bine ulaşması bekleniyor

Fabrikaların üretimi noktasında çeşitlilik bulunduğunu söyleyen Şıldak, kentte pamuk işleme tesisleri, tekstil ve ayakkabıcılık noktasında kümelenmelerin olduğunu ifade etti. Şıldak, istihdamın yakın zamanda 50 bine ulaşmasını beklediklerini söyledi.

{{553090}}

(Ekonomi Servisi)

Dayanışmaya çağrı!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!