07.06.2025 18:51

Polonya, ABD’den helikopter alımını askıya aldı

Polonya, ABD’li şirketle imzaladıkları 32 adet 'S-70i Black Hawk' helikopteri satın alımını, kamu yararına olmayacağı için askıya aldıklarını bildirdi.

Polonya, ABD’den helikopter alımını askıya aldı

S-70i Black Hawk | Fotoğraf: Julian Herzog CC BY 4.0

Polonya, ABD yapımı 32 adet 'S-70i Black Hawk' helikopteri satın alımını askıya aldı. Polonya Savunma Bakan Yardımcısı Pawel Bejda ile Genelkurmay Başkanı Wieslaw Kukula konuyla ilgili dün basın toplantısı düzenledi.

AA'nın haberine göre, sürecin askıya alındığını söyleyen Bejda, görüşmelerin önceki hükümet döneminde başlatıldığını ancak hiçbir zaman nihai bir anlaşmaya varılmadığını vurgulayarak, "Herhangi bir sözleşmeyi feshetmiş değiliz. S-70i Black Hawk helikopterlerinin alımına ilişkin yürütülen süreci kapattık. Bu karar, mevcut jeopolitik durumun ve Ukrayna’daki savaşın gidişatının analizine dayanmaktadır" dedi. "İmzalanmamış bir şeyi iptal edemezsiniz" diyen Bejda, bunun sadece "yeni öncelikler doğrultusunda bir sürecin kapatılması" olduğunu ifade etti.

Genelkurmay Başkanı Kukula da helikopter programlarının önceliklerini değiştirmeye karar verdiklerini dile getirdi. Polonya ordusunun artık eğitim, taarruz, deniz ve ağır nakliye helikopterinin tedarikine öncelik vermeyi hedeflediğini kaydetti.

DHA'nın haberine göre Polonya ordusuna askeri teçhizat satın almaktan sorumlu Silahlanma Ajansının Sözcüsü Yarbay Grzegorz Polak da satın alma işleminin kamu yararına olmayacağını belirtti. Polak, "En yüksek önceliklere sahip görevleri yerine getirmeliyiz" diye konuştu.

Planlanan alım, Polonyalı havacılık firması PZL Mielec’in tesisinde üretilecek ABD yapımı 32 adet S-70i Black Hawk helikopterini kapsıyordu.

Seçimlerde NATO'nun istediği olmamıştı

37 milyon nüfusuyla Avrupa’nın büyük ülkeleri arasında yer alan Polonya’da geçen pazar günü yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunu küçük bir farkla muhafazakar Hukuk ve Adalet Partisi’nin (PiS) desteklediği 42 yaşındaki aşırı sağcı tarihçi Karol Nawrocki kazanmıştı.

Avrupa Birliği ve NATO ise Yurttaşlar Koalisyonu (KO) ve Başbakan Donald Tusk’ın desteklediği Varşova Belediye Başkanı Rafal Trzaskowski’nin kazanmasını istiyordu. Nawrocki, Polonya’nın komşusu Ukrayna’nın NATO üyesi olmasına açıktan karşı çıkarak Rusya’nın “kırmızı çizgisi”nin tanınmasını ve savaşın bitirilmesini istiyor.

%%97066%%

{{555993}}

(Dış Haberler)

Evrensel seninle güçlü!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
03.02.2026 01:28

ABD ve İranlı yetkililerin İstanbul'da bir araya gelmesi bekleniyor

ABD Başkanı Donald Trump'ın Özel Temsilcisi Steve Witkoff'un, İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi ile olası bir nükleer anlaşmayı görüşmek üzere 6 Şubat'ta Türkiye'de bir araya geleceği iddia edildi.

ABD ve İranlı yetkililerin İstanbul'da bir araya gelmesi bekleniyor

Fotoğraf: ANKA

03.02.2026 11:48

DEM Parti'den gözaltı tepkisi: ‘Bu baskılara son verilmelidir’

DEM Parti, ESP Eş Genel Başkanı Murat Çepni’nin ve gazetecilerin de aralarında olduğu çok sayıda kişinin sabah saatlerinde gözaltına alınmasına tepki gösterdi; "Demokratik tepkilerini dile getirenlere yönelik bu baskılara son verilmelidir" dedi.

DEM Parti'den gözaltı tepkisi: ‘Bu baskılara son verilmelidir’

DEM Parti

03.02.2026 13:57

Milyonluk saatler, milyonluk teşvikler: AKP’li Hatipoğlu’nun meclis karnesi ‘sermaye’ diyor

Lüks saatleriyle gündeme gelen AKP’li Hatipoğlu, 3 yılda Meclis’te sadece 6 dakika konuştu. Dakikası 855 bin liraya gelen 5 milyonluk maaş alırken, şirketi ise 50 milyon dolar teşvikle büyüdü.

Milyonluk saatler, milyonluk teşvikler: AKP’li Hatipoğlu’nun meclis karnesi ‘sermaye’ diyor

AKP Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu

03.02.2026 03:18

Çevre örgütlerinden Edremit Tarıma Dayalı İhtisas OSB şantiyesi önünde açıklama: Sulak alan rant alanı değildir

Balıkesir’de çevre örgütleri tarafından, Dünya Sulak Alanlar Günü kapsamında, Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı'nı yok eden “Edremit Tarıma Dayalı İhtisas OSB” projesi şantiye önünde yapılan açıklamada “Sulak alan rant alanı değildir” denildi.

Çevre örgütlerinden Edremit Tarıma Dayalı İhtisas OSB şantiyesi önünde açıklama: Sulak alan rant alanı değildir

Fotoğraf: Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!