Antalyalı çiftçiler üretimden kopma noktasına geldi
Antalya'da uzun yıllardır narenciye ve nar üretimi yapan Çiftçi Nail Avcı, artan maliyetler ve yetersiz devlet destekleri nedeniyle üreticilerin zor bir dönemden geçtiğini söyledi.
Fotoğraf: ANKA
Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde üreticiler, artan girdi maliyetleri, yetersiz devlet destekleri ve sulama sorunları nedeniyle üretimden kopma noktasına geldi. 72 yaşındaki Narenciye Üreticisi Şadi Avcı, "İktidar kendi işine bakıyor, çiftçiyi görmüyor, hor görüyor. Çiftçi para kazanmış ya da kazanmamış, onların işine gelmiyor. Ankara'nın işine gelmiyor. Burada çiftçi rezil olmuş, ne yaparsa yapsın. Uçaklara gemilere akaryakıtta ÖTV'yi kaldırılıyor, çiftçiye geldi mi o yok. Çiftçiye verilen mazotta ÖTV kalksın" dedi.
Antalya'da uzun yıllardır narenciye ve nar üretimi yapan Çiftçi Nail Avcı, artan maliyetler ve yetersiz devlet destekleri nedeniyle üreticilerin zor bir dönemden geçtiğini söyledi. Sulama, enerji ve pazarlama konularında ciddi sorunlar yaşadıklarını dile getiren Avcı, yer altından 80-100 metre derinlikten çıkarılan suyun enerjiyle temin edildiğini ve bunun ciddi maliyet oluşturduğunu söyledi.
"Destek gülünç bir rakam"
Devlet desteklerinin yetersiz kaldığını belirten Avcı, kendisine verilen desteğin bir depo mazot ya da birkaç çuval gübreye ancak yettiğini söyledi. Avcı, "80 dönüm arazim var ama verilen destek beş çuval gübre ya da bir depo mazot parası kadar. Gülünç bir rakam. Hiç bir faydası olmayan bir rakam. Hiç memnun değiliz" diye konuştu.
Hollanda ve İsrail gibi ülkelerde çiftçilere tohumdan teknolojiye kadar birçok alanda destek sağlandığını, bu sayede hem kaliteli üretim yapıldığını hem de dünya pazarında söz sahibi olunduğunu dile getiren Avcı, Türkiye'de de benzer desteklerin verilmesi gerektiğini vurguladı.
"Biz de protesto edebiliriz"
Gelirlerin yetersizliği nedeniyle traktör ve tarım makinelerini yenileyemediklerini, bu nedenle teknolojiden yeterince faydalanamadıklarını dile getiren Avcı, üreticilerin yaşadıkları sorunları duyurmak için protestoya hazır olduklarını da söyledi. Avcı, "Vallahi biz, dünyanın çeşitli ülkelerinde köylülerin, üreticilerin ayaklandığını, protestolar yaptığını görüyoruz. En sonunda Yozgat’ta buna benzer bir protesto oldu, çok memnun olduk. Biz de bu tür protestoları yapabiliriz, hükümete sorunlarımızı yansıtabiliriz. Biz de hazırız bu tür şeylere, bu tür protestolara. Bunu da yapabiliriz. Sonuçta, biraz önce bahsettiğim gibi maliyetler yüksek, gelirimiz düşük. Dolayısıyla pazarımız az" diye konuştu.
"ÖTV'ye kalksın"
Yozgatlı Çiftçi Abdullah Ceylan'ın "Turpunan, şalgamınan devlet idare edilmez. Adaletle hukukla idare edilir" sözünü hatırlatan Çiftçi Avcı, "Adaletle yönetilse emekliye verdiği maaş 3 bin lira, 4 bin lira neye yeter ya? Bir işçinin yevmiyesi bin 500-2 bin lira. Hükümetin bir kere çiftçiye el atması lazım, gübreyi ucuzlatması lazım. Uçaklara, gemilere akaryakıtta ÖTV kaldırılıyor, çiftçiye geldi mi o yok. Çiftçiye verilen mazotta ÖTV kalksın" çağrısında bulundu.
{{556242}}
(ANKA)Evrensel'e Abone Ol
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et