15.04.2025 02:33 / Güncelleme: 06:56

Meningokok aşısında ilginç detay: Çocuklara ücretli hacca gidene ücretsiz!

Sağlık Bakanlığı’nın çocuklara ücretsiz uygulamadığı meningokok menejit aşısı Suudi Arabistan mecbur tuttuğu için hac ve umreye gidenlere ücretsiz uygulanıyor. Altılı karma aşı ise birçok ASM’de yok.

Meningokok aşısında ilginç detay: Çocuklara ücretli hacca gidene ücretsiz!

Görsel: Sağlık Bakanlığı sitesinden alınmıştır

Vural Nasuhbeyoğlu 
[email protected] 


İstanbul – Sağlık Bakanlığı’nın ‘Çocukluk Dönemi Aşı Takviminde Yeni Dönem Başlıyor’ diye duyurduğu ‘Altı Bileşenli Karma Aşı’ uygulamasını Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Ankara’da Çayyolu Eğitim Aile Sağlığı Merkezinde tanıttı. Altı bileşenli karma aşının ilk uygulaması bakanın katıldığı reklam gibi toplantıda uygulanırken yurt genelinde birçok aile sağlığı merkezi (ASM)’ye bırakın altılı aşıyı eskiden uygulanan beşli karma aşı bile gelmemişti. 

Reklamı var aşısı yok 

""

İstanbul Tabip Odası yöneticisi aynı zamanda aile hekimi olan Dr. Emrah Kırımlı, Sağlık Bakanlığı’nın yeni gibi sunduğu altılı karma aşının aslında yeni olmadığını eskiden yapılan beşli karma aşıya ayrıca yapılan Hepatit B aşısının eklendiğini dile getirerek “Yani iki enjeksiyonda yapılan aşı bir enjeksiyona indirildi, yeni olan tek şey budur. Biz zaten Hepatit B’yi ayrı olarak yapıyorduk” dedi. Öte yandan bakan altılı karma aşının reklamını yapıp 14 Nisan’da bunun uygulanmaya başlanacağını söylerken birçok ASM’de bırakın altılı karma aşıyı eskiden uygulanan beşli karma aşının da olmadığını dile getiren Kırımlı “Her Cuma günü ASM’lere aşı gelir. Bize geçen Cuma aşı gelmedi. Tanıtım yapılırken ASM’ler kendi aralarında aşı arıyorlar. 14’de uygulanacağı söylenen aşılar bizde halen yok. Tanıtımı, reklamı var ama aşısı ortada yok” dedi. 

Suudi Arabistan isteyince oluyormuş! 

Geçtiğimiz hafta Kocaeli'de 8 yaşındaki İrem Aslan’ın Sağlık Bakanlığı’nın aşı takviminde olmayan aşıyı olamadığı için menenjit nedeniyle hayatını kaybettiğini hatırlattığımız Kırımlı, hacca ve umreye gidenlere Suudi Arabistan mecburi tuttuğu için Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz olarak meningokok menenjit aşısının yapıldığını söyleyerek “Buraya kaynak ayıran Sağlık Bakanlığı bu aşıyı çocuklar için de ücretsiz yapabilir ve de yapmalı” dedi. 

‘Birçok vaka haberi alıyoruz’ 

""

İrem’in Kocaeli’de menejitten hayatını kaybettiği ama İstanbul'da da çok sayıda okuldan menenjit vakaları olduğu haberinin aldıklarını dile getiren Kırımlı “Menenjit çok hızlı ilerliyor ve bulaşıyor. Ölümün yanı sıra kalıcı hasar bırakma riski de yüksek. Normalde bir çocuk öldüyse o okulda yakınında, temasta olanlar takibe alınmalı. Biz de İstanbul’da sağdan soldan menenjit vakası haberi duyuyoruz. Ama bize yakın temas takibi yapın denildiği yok”

Evrensel 31 yaşında!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
02.02.2026 12:08

Karanlık ağlar, cezasızlık ve tahakküm: Epstein belgelerinin hatırlattığı iki film

Jeffrey Epstein’a ilişkin yeni belgeler, elit ağlar ve cezasızlık kültürünü bir kez daha gözler önüne sererken, Pasolini ve Kubrick filmleri “kurgu ile gerçek” arasındaki ürpertici benzerliklerle yeniden tartışılmaya başlandı.

Karanlık ağlar, cezasızlık ve tahakküm: Epstein belgelerinin hatırlattığı iki film

Salò ya da Sodom’un 120 Günü adlı filmden bir sahne.

03.02.2026 12:35

Oval Ofis’te Epstein gerilimi: Trump sorular yükselince basını kovdu

Trump, Epstein dosyalarının kendisini akladığını savundu; ancak ısrarlı sorular Oval Ofis’te krize yol açtı. Gazeteciler salondan apar topar çıkarıldı.

Oval Ofis’te Epstein gerilimi: Trump sorular yükselince basını kovdu

Kolaj: Evrensel

03.02.2026 16:43

DİSK Basın-İş: Gözaltına alınan gazeteci ve sendikacılar derhal serbest bırakılsın

İstanbul’da sabah saatlerinde Etkin Haber Ajansı’na düzenlenen baskında ETHA muhabirleri ile çok sayıda kişinin gözaltına alınmasına DİSK Basın-İş tepki gösterdi

DİSK Basın-İş: Gözaltına alınan gazeteci ve sendikacılar derhal serbest bırakılsın

Fotoğraf: Damla Kırmızıtaş/Evrensel

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!