22 Nisan 2013 13:10

Kayseri’de işçiler 'o gün’e hazırlanıyor!

Ümit Kartal

1 Mayıs öncesinde son hazırlık toplantılarını yapan işçiler, fabrikalarında 1 Mayıs’a yönelik nasıl bir çağrı yapacaklarını tartıştılar. Türk-İş’e bağlı Demir Yol-İş, Harb-İş, TÜMTİS, Türk Metal, DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş ve Hak-İş’e bağlı Çelik-İş, Öz İplik-İş, Öz Ağaç-İş sendikalarına üye ve sendikasız işçilerin katıldığı toplantıda işçiler, Kayseri’de sendikalı ve sendikasız işçilerin birlikte 1 Mayıs’a katılmalarını sağlama ve “Kayseri İşçileri” pankartı arkasında yürünmesi kararı aldılar. Toplantıda, üyelerini Ankara ya da İstanbul’a taşıyan Hak-İş’e de tepki gösterildi.

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’nde işçilerin, örgütsüz olmasından dolayı, fiziki şiddet de dahil olmak üzere bir çok mağduriyetle karşılaştığının vurgulandığı toplantıda, 1 Mayıs’ın işçilerin gücünü göstermesi için önemli bir gün olduğu konuşuldu. 1 Mayıs sonrasında da öncesinde olduğu gibi, işçilerin fabrika fabrika komiteler kurarak birliklerini kuvvetlendirmeleri gerektiğinin ifade edildiği toplantıda söz alan işçiler ve sendikacılar şöyle tartıştı: “Bu toplantı dışında da fabrika fabrika toplantılar yapıyoruz. Bu toplantıya fabrikalarını temsilen öne çıkan arkadaşlar katıldı. Çünkü daha verimli tartışmak istiyoruz. ‘80-100 işçi ile Kayseri işçi sınıfını ayağa kaldıramayız’ diye düşünmemeliyiz. Önemli olan kendi fabrikalarımızda arkadaşlarımızı bir araya getirebilmek ve fabrikalarımız arasında koordinasyonu yükseltmek”

Sırasıyla işçilerin sorunlarını anlattığı toplantıda, kadın işçiler de yaşadıkları sıkıntılardan bahsettiler. Metal işçisi bir kadının “Erkeklerin maaşı kadınlardan yüksek. Oysa biz de ‘erkek’ gibi çalışıyoruz” sözleri de uzunca tartışıldı. İşçilerin fabrikalarından aktardıkları sorunlardan bazıları şöyle:
* Kadın işçilere, görevi olmamasına rağmen başta temizlik olmak üzere fazladan mesai yaptırılıyor.
* Maaşlar bankaya asgari ücret üzerinden yatırılırken, asgari ücretin üstü ve mesai ücretleri elden veriliyor.
* Genç işçiler çoğunlukla sigortasız çalıştırılıyor.
* Sendikalaşma adımlarının atıldığı yerlerde işçiler yoğun bir baskıya maruz kalıyor.
* İşçinin işe gelmediği günler ücreti yevmiyeden değil, mesaiden kesiliyor. (Çünkü mesai ücretleri daha yüksek)
* Esnek çalışma yaygın. Örneğin makineler bozulsa, bunda işçinin sorumluluğu olmamasına rağmen, işçiler zorla kağıt imzalatılarak ücretsiz izne gönderiliyor.

O GÜN KENDİMİZE ÇALIŞALIM

1 Mayıs’ın verilen mücadeleler sonucunda resmi tatil ilan edilmesine rağmen hâlâ birçok fabrikada işçilerin zorla mesaiye bırakıldığı belirtilen toplantıda işçiler, “En azından o gün kendimize çalışalım. Zorunlu mesai diye bir uygulama yasal değildir. Tüm dünyada işçilerin örgütlü kesimleri o gün çalışmayacak” dediler.

Toplantıda işçiler, İşçinin Gündemi gazetesinin son sayısının yaygın bir şekilde dağıtılması, 1 Mayıs’a kadar fabrika fabrika toplantıların devam ettirilmesi, 1 Mayıs’a örgütlü örgütsüz işçilerin ‘Kayseri İşçileri’ pankartı arkasında katılması, üyelerini 1 Mayıs alanına çağırmayan sendikalara tabandan tepki örgütlenerek katılımlarının zorlanması, 1 Mayıs’a işçilerin eşleri ve çocukları ile katılımının yaygınlaştırılması gibi kararlar aldılar.

Bu yıl 1 Mayıs başvurusu KESK öncülüğünde DİSK ve Türk-İş’ten sendikacıların da içinde olduğu bir komite ile yapılacak. Ancak birçok sendikanın Kayseri işçisine yönelik ciddi bir çağrısının olduğu söylenemez. Bu yıl 1 Mayıs saat 16.00’da Mimar Sinan Parkı’nda yapılacak.


Toplantı sonrasında gazetemize konuşan Umut Erişir, genç işçilerin 1 Mayıs’a katılımının önemli olduğunu söyledi. 20 yaşında olmasına rağmen 6 yıldır, birçok işte çalıştığını ancak şimdiye kadar sadece 1 aylık sigortasının yattığını anlatan Erişir şöyle dedi: “En az 9 saat çalışıyordum. Sevkiyatta genç yaşıma rağmen 18-19 saat çalıştığım oldu. Son çalıştığım yerden de hâlâ maaşımı tam olarak alamadım. Bir aydır ise işsizim. Düşük ücret, düzensiz maaş ve sigortasız çalıştırılma işçilerin en önemli sorunları.”

EŞLERİ VE ÇOCUKLARIYLA BERABER

Türk-İş’e bağlı TÜMTİS’in Kayseri İl Temsilcisi Yaşar Alicanoğlu ise, taşeron ve örgütsüz çalışan işçilerin sendikalı olması için mücadele ettiklerini vurguladı. “Bu mücadelemizi büyütemesek de, sürekliliğini sağlayarak üyelerimizin çalışma koşullarını koruyoruz” diyen Alicanoğlu; “Her yıl 1 Mayıs’a katılarak bugünlere geldik. Az üyemiz olmasına rağmen, üyelerimizin eşleri ve çocukları ile 1 Mayıs alanında yerini almasını önemsiyoruz. Bu yıl da en çok bunun üzerinde duracağız” dedi.


Emin Altunbaş (Eski CEHA işçisi): CEHA’da 30-35 işçi patron tarafından işten atıldı. 50-60 işçi ise baskılardan ötürü anlaşmalı olarak işten ayrıldı. Patron sendikalı işçileri tabiri caizse temizlemeye çalıştı. İşten atılan işçilerin işe iade davaları sürüyor. ‘CEHA’ya sendika giremedi’ değil. CEHA’da DİSK’in üyeleri olduğu müddetçe sendika da, sendikal mücadelemiz de sürecek. Şu an yetki konusunda mahkememiz devam ediyor. Umuyoruz ki o da olumlu sonuçlanacak ve CEHA patronuna da gereken cevabı vermiş olacağız. CEHA’da yaşananlar Kayseri işçisi için bir umut oldu. Geçen yıl da 1 Mayıs alanında gücümüzü gösterdik. Belki bu yıl CEHA işçilerinde aynı coşku olmayabilir ama Kayseri işçisi CEHA sürecinden sonra çok deneyim biriktirdi. Bu da 1 Mayıs alanına yansıyacaktır. (Kayseri/EVRENSEL)