13 Nisan 2013 13:04

Bu yasa işçilerin lehine değil!

Cumali Akkaş

ADANA Barosu, kuruluşunun 90. yılı nedeniyle ‘Uluslararası sözleşmeler ışığında 6356 sayılı Sendikalar Yasası ve uygulamada yaşanan sorunlar’ başlıklı  panel düzenledi. Panelin moderatörlüğünü yapan Prof Dr. Fazıl Sağlam, işçi sınıfı iktidar olmadığı veya iktidara etki etmediği sürece işçi sınıfı lehine yasalar yapılamayacağını dile getirdi.

Seyhan Oteli Balo Salonunda düzenlenen panelde konuşan Adana Barosu Başkanı Av. Mengücek Gazi Çıtırık, 6356 sayılı Sendikalar Yasası’nın her aşamasının ciddi eleştiriler aldığını belirtti. Yasanın sendikal hak ve özgürlükleri Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) normları kapsamında güvenceye alarak genişletmek yerine daha da daralttığını Söyleyen Çıtrık “Eski yasada olduğu gibi iş kolu sendikacılığı esas alınmış ve işyeri, işletme ve meslek esaslı sendika kurulmasına izin verilmemektedir” dedi.

Böylelikle emekliler ve çiftçiler gibi Türkiye’nin çok önemli kesimlerinin örgütlenme yönünden dışarıda bırakıldığını anlatan Çıtrık, yasayla emekçilerin en temel haklarından olan grev hakkı da ellerinden alınmaktadır diye konuştu.

‘OLUMLU GÖZÜKENLER’ YANILTICI

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi ve Tüm Öğretim Elemanları Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Alparslan Işıklı, “12 Eylül 2010 referandumu ile işçi ve emekçilerin haklarına saldırıldı. Hak grevi yasaklandı. Yüzde 10 barajı kaldırılıyor gibi görünmesine rağmen sendikaların yarısı yetki alamaz duruma getirildi. Noter şartının kaldırılması ise işçilerin sendikalara üye olmasını kolaylaştırır gibi görünse de yandaş sendikaların palazlanmasına neden olacak’ diye konuştu.

YASA İŞ GÜVENCESİNİ SINIRLANDIRIYOR

Yakın Doğu Üniversitesi Anayasa Hukuku Öğretim Üyesi, Anayasa Mahkemesi emekli yargıcı Prof. Dr. Fazıl Sağlam, işçi sınıfının iktidarda olmadığı veya iktidara etki edemediği sürece lehine yasaların yapılamayacağına dikkat çekti.  Sağlam, yapılan yasaların hükümetlerin taraf olduğu veya etkilendikleri kesimlerin istekleri doğrultusunda yapıldığını belirterek “Siyasal iktidarlardan bağımsız bir sendikal anlayışa ihtiyaç var. Sendikaların bağlı olmaları gereken tek nokta işçi hakları olmalıdır” dedi.  Çıkartılan iş yasası ile iş güvencesinin sınırlandırıldığını söyleyen Sağlam, yeni yasa ile çalışanların sadece yarısının iş güvencesinden yararlanabileceğini belirtti.


YANDAŞ SENDİKALARI İHYA EDECEK

EMEKLİ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Kutal ise İLO sözleşmesinin Türkiye tarafından 45 yıl sonra kabul edildiğini, 6356 sayılı Yasa’nın İLO baskısıyla şekillendiğini ifade etti. Kutal, yasa ile iş kolları tüzüğünün yönetmelik haline çevrildiğini ve her siyasal iktidarın yönetmeliği yandaş sendikasını ihya etme adına değiştirebileceğini belirtti. Bireysel sendikal güvencesinin de ortadan kaldırıldığını söyleyen Kutal, sendikalı olan bir işçinin sendikalı olduğu için işten atılmasının önünün açıldığını dile getirdi. (Adana/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et