Tahir Canan'a özgürlük yolu gözüktü
Meclis Genel Kurulu'nda, kamuoyunda "4. Yargı Paketi" olarak bilinen İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Bağlamında Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın 1-14 maddelerini içeren birinci bölüm üzerindeki görüşmeler tamamlandı. Tasarıda, AKP'nin kabul edilen değişiklik önergesiyle, TCK'de değişiklik yapıldı. Buna göre, "Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişinin, ayrıca örgüte üye olmak suçundan da cezalandırılması ve örgüte üye olmak suçundan dolayı verilecek cezanın yarısına kadar indirilebilmesi" hükmü, sadece silahlı örgütler hakkında uygulanacak. Böylece silahlı olmayan örgütler hakkında söz konusu hüküm uygulanmayacak.
Tasarının ihaleye fesat karıştırma suçu ile ilgili maddesinde de değişiklik yapıldı. Buna göre, kamu kurum veya kuruluşları adına yapılan mal veya hizmet alım veya satımlarına ya da kiralamalara ilişkin ihaleler ile yapım ihalelerine fesat karıştıran kişi, 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak.
İhaleye fesat karıştırma suçunun cebir veya tehdit kullanmak suretiyle işlenmesi halinde temel cezanın alt sınırı 5 yıldan az olamayacak. Ancak, kasten yaralama ya da tehdit suçundan veya tehdit suçunun daha ağır cezayı gerektiren nitelikli hallerin gerçekleşmesi durumunda, ayrıca bu suçlar dolayısıyla cezaya hükmolunacak.
İhaleye fesat karıştırma suçu işlenmesi sonucunda ilgili kamu kurumu veya kuruluşu açısından bir zarar meydana gelmemişse fail hakkında bir yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Meclis kulisinde gazetecilerin sorularını yanıtlarken, "KCK tutukluları bundan yararlanamıyorlar mı?" sorusu üzerine, "Onlar TCK 314. (Silahlı örgüt kurmak ve silahlı örgüte üyeliği düzenleyen) maddeden yargılanıyorlar. KCK dosyalarındaki iddialar, TCK 314'ten. Silahlı örgütten onlar. Bu düzenlemenin kapsamında değil" demişti.
TAHİR CANAN'A TAHLİYE YOLU
Yasayı Bianet'e değerlendiren Canan’ın avukatı Yıldız İmrek Koluaçık, kendilerine gelen duyumlar çerçevesinde 1982’ye kadar işlenen suçlarda infaz yakmanın geçerli olmadığı yönünde düzenleme yapıldığını ifade etti.
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da düzenlemenin altında dört partinin de imzasının olduğunu ve Tahir Canan’ın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün imzasının ardından serbest kalacağını söyledi.
Avukat Yıldız İmrek Koluaçık da Canan’ın serbest kalması için Cumhurbaşkanı Gül’ün onayının bekleneceğini ama savcının söz konusu mağduriyeti göz önünde bulundurarak Tahir Canan’ı yarın da serbest bırakabileceğini söyledi.
TAHİR CANAN KİMDİR?
Adıyaman doğumlu, evli, dört çocuklu Tahir Canan, “Örgüt üyeliği, siyasi amaçlı adam öldürme” suçlamalarıyla 1979 yılında cezaevine konuldu.
1991-93 arasındaki iki yıl hariç 79'dan bu yana cezaevinde olan Canan, “Siyasi amaçla adam öldürdüğü” iddiasıyla 36 yıla hüküm giydi. 1991’de çıkarılan “Şartlı Tahliye Yasası” ile 12 yıl sonra özgürlüğüne kavuştu.
Hayatını yeniden kurmaya çalışan Canan, bir kimlik kontrolü sırasında 1993’te Türkiye Devrimci Komünist Partisi (TDKP) üyesi olduğu iddiasıyla Malatya’da gözaltına alındı; 12.5 yıl cezaya çarptırıldı. Ama asıl ceza, bu ceza nedeniyle şartlı tahliye hakkının yanması oldu. (HABER MERKEZİ)
Evrensel'i Takip Et