20.12.2024 20:16 / Güncelleme: 21.12.2024 09:05

Kitle örgütlerinin bütçe açıklamasına polis müdahale etti: 1 kişi gözaltına alındı

DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve Tüm Emeklilerin Sendikasının Meclis önünde 2025 bütçesine dair açıklama yapması polis tarafından engellendi. 1 kişi gözaltına alındı.

Kitle örgütlerinin bütçe açıklamasına polis müdahale etti: 1 kişi gözaltına alındı

Fotoğraf: Evrensel 

Tüm Emeklilerin Sendikası, KESK, DİSK, TMMOB ve TTB'nin 2025 Bütçe görüşmelerinin devam ettiği TBMM Çankaya Kapısı önünde yapmak istediği açıklamaya izin vermeyen polis kitleye müdahale etti. BES üyesi Deniz Keleş'in gözaltına alındığı eylemde, polis gazetecileri de alandan uzaklaştırmak istedi.

DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve Tüm Emeklilerin Sendikasının Meclis Çankaya Kapısı önünde 2025 bütçesine dair açıklama yapması engellendi. Meclis kapısına ulaşmaya çalışan kitleye Olgunlar Caddesi'nde müdahale edildi pic.twitter.com/KY0cvpaHnK

— Evrensel Gazetesi (@evrenselgzt) December 20, 2024

Kitle sık sık, “Yürüyüş hakkı engellenemez”, “Hak hukuk adalet direnerek gelecek”, “Emekçiye değil çetelere barikat”, “Saraya değil emekçiye bütçe” sloganları attı. 

Müdahale ardından kitle Sakarya Caddesi'ne yürüdü. Çankaya Belediyesi önünde açıklamaya izin verildi. Kitle adına açıklamayı TMMMOB üyesi Özgür Topçu okudu.

Topçu, "Bugün Meclis'te geleceğimiz için hayati önem taşıyan Bütçe görüşmeleri gerçekleştiriliyor. Bizler, emeğiyle geçinenler, yaşam mücadelesi verenler meydanlarda haklarımızı talep ederken, onlar, rant bütçesini, sermaye bütçesini oylatmaya çalışıyorlar. Bizler bu bozuk düzene, emekçiyi, halkı dışlayan bu sermaye düzenine karşı durmak için buradayız. Israrla bizi duymazlıktan gelen iktidar temsilcilerine buradan bir kez daha sesleniyoruz: Halk için bütçe istiyoruz. İnsan onuruna yaraşır bir yaşam istiyoruz. Çünkü yüksek enflasyon karşısında her gün ama her gün yoksullaşırken yaşam mücadelesi veriyoruz" dedi.

"GEÇİM HER GEÇEN GÜN LÜKS HALİNE GELİYOR"

Sadece ekonomik olarak değil, siyasi ve toplumsal bir krizin de içinden geçtiğimizi ifade eden Topçu, "22 yıldır uygulanan usulsüzlük, kuralsızlık ve yolsuzluklar üzerine oturtulmuş neoliberal ve rantçı politikalar, bizleri yoksulluğun pençesine sürüklemiş, bizleri temel ihtiyaçlarımızı karşılayamaz koşullara sürüklemiştir. Öyle bir ülkede yaşıyoruz ki doğduğunuz an aldığımız nefese dahi göz dikiyorlar. Emekçinin boğazından geçen tek bir lokmaya, emeklerimize, haklarımıza, geleceğimize saldırıyorlar. Her gece yarın nelere zam gelecek, eriyen ücretlerimizle nasıl geçineceğiz, kara kışı nasıl atlatacağız endişesiyle yatıyoruz. Başta temel gıda maddeleri olmak üzere bütün harcama kalemlerindeki yıllık fiyat artışı yüzde 50'yi geçti. Akaryakıta, doğalgaza, elektriğe birbiri ardına fahiş zamlar yapılıyor. Ev kiraları, ulaşım ücretleri, haberleşme giderleri akıl almayacak kadar yükseliyor. En temel haklarımız olan sağlık, barınma, eğitim, sosyal güvenlik, emeğiyle geçinenler için neredeyse birer lüks haline getiriliyor" diye konuştu.

“HAYATLARIMIZI NE UĞRUNA FEDA EDİYORUZ?”

Her şey pahalanırken, her şeyin fiyatı yükselirken artmayan tek şey emeğiyle geçinenlerin gelirleri olduğuna dikkat çeken Topçu, "Hepimiz giderek daha zor koşullarda yaşıyoruz. Artık sadece kendi hayatımızdan değil, gelecek kuşaklarımızın, çocuklarımızın hayatlarından da feragat ederek yaşıyoruz. Ne için? İktidar sahipleri koltuklarını koruyabilsin, onların etrafındaki bir avuç sermayedar daha da zenginleşebilsin daha da lüks içerisinde yaşayabilsin diye. İşte, bu koşullar altında kabul edilecek 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi, halkın hiçbir sorununa çözüm olmayacaktır. Bizler, bu dünyayı döndürenler, ülkenin tüm değer ve güzelliklerini üretenler, işçiler, emekçiler, emekliler, işsizler, güvencesiz bir geleceğe hapsolan milyonlar olarak, bu oldubittiyi kabul etmiyoruz!" dedi.

“YOKSULLAŞMAYA HEP BİRLİKTE KARŞI DURALIM”

Tüm ekonomik yükü ve vergi yükünü halkın sırtına yükleyen rantçı bütçeyi kabul etmediklerini ifade eden Topçu, "Toplumsal cinsiyet eşitliğinin yok sayılmasını, kadın istihdamındaki adaletsizlikleri, işyerinde şiddet ve tacize karşı ILO sözleşmesinin dahi onaylanmamasını, kadınların kamusal hizmetlere eşitsiz erişimini, bakım ve ev içi emeğinin yok sayılmasını kabul etmiyoruz. Eğitime, sağlığa, sosyal güvenliğe harcanması gereken bütçenin, yandaşlara, tarikat ve cemaatlere, silah tüccarlarına aktarılmasını kabul etmiyoruz. Bizler halk için bütçe istiyoruz. Eşit, özgür, adil ve demokratik bir Türkiye için bütçe istiyoruz" dedi.

Vergide adalet talebini yineleyen Topçu konuşmanın devamında şunları söyledi; "Biliyoruz ki bu sömürü düzeni kendiliğinden değişmeyecek. Halk için bütçe ve demokratik bir Türkiye toplumsal mücadelelerle elde edilebilecek bir kazanım olacaktır. Bizlere her geçen gün daha fazla yoksulluk, sefalet, güvencesizlik dayatılan bu pespaye sistemi değiştirmek ve dönüştürmek elimizde! Tüm emekçileri ve halkımızı ağırlaşan yaşam koşullarına, hayat pahalılığına, insafsız vergi düzenine ve yoksullaşmaya karşı demokratik ve adil bir ülke için birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz. Ekmek ve emek mücadelesi gelecek mücadelesidir. Demokratik bir Türkiye'yi hep birlikte kuralım. Hep birlikte yoksullaşmaya hayır diyelim." (Ankara/EVRENSEL)

Evrensel 31 yaşında!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
02.02.2026 16:05

Saldırının ardından ilk defa: Venezuela, ABD'ye LPG ihraç etti

Venezuela geçici lideri Delcy Rodriguez, ABD’nin müdahalesi ve Maduro’nun alıkonulmasının ardından ilk kez Washington’a LPG sevkiyatı yapıldığını duyurdu.

Saldırının ardından ilk defa: Venezuela, ABD'ye LPG ihraç etti

Fotoğraf: Evrensel

02.02.2026 14:32

Çeşme Belediye Meclisinde 2.5 milyar liralık devir

Çeşme Belediye Meclisi, Alaçatı’da belediyeye ait 17 dönümlük, yaklaşık 2,5 milyar TL değerindeki arsanın Alataş şirketine devrini oylayacak. Devir kararı, rant ve kamu yararı tartışmalarını beraberinde getirdi.

Çeşme Belediye Meclisinde 2.5 milyar liralık devir

Fotoğraf: Mustafa Ünsal

02.02.2026 11:41

Döviz kurları haftaya nasıl başladı? Dolar/TL ve avro ne kadar? (02.02.2026)

Döviz kurlarında hareketlilik devam ediyor. Dolar yeni günde 43,50 liradan, avro 51,61 TL seviyelerinden işlem görüyor.

Döviz kurları haftaya nasıl başladı? Dolar/TL ve avro ne kadar? (02.02.2026)

Fotoğraf: JustStartInvesting/Unsplash

02.02.2026 09:35

ABD’nin İran’a saldırı hazırlıkları ve bölgesel yeniden dizayn: Ortadoğu’da harlanan ateş topu

İran’a yönelik saldırı hazırlıkları, bölgesel gerilimin ana eksenini oluşturuyor. Ortadoğu, ABD’nin İran merkezli harladığı ateş topunu ne zaman tutuşturacağına kilitlenmiş durumda

ABD’nin İran’a saldırı hazırlıkları ve bölgesel yeniden dizayn: Ortadoğu’da harlanan ateş topu

İran'da rejim yanlısı eylemler

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!