05 Nisan 2013 13:22

Gardiyanlara değil tutuklulara soruşturma açıldı

İNSAN Hakları Derneğinin (İHD)’nin Çankırı E Tipi Kapalı Cezaevinde tutuklulara yönelik 22 Martta gerçekleşen saldırıya ilişkin hazırladığı raporda, Cezaevi Müdürü Mahmut Çaça ve gardiyanların tutukluları darp etmesine rağmen, Cumhuriyet Savcısının ise cezaevi müdürü ve gardiyanlar hakkında açması

Gardiyanlara değil tutuklulara soruşturma açıldı
Paylaş

İNSAN Hakları Derneğinin (İHD)’nin Çankırı E Tipi Kapalı Cezaevinde tutuklulara yönelik 22 Martta gerçekleşen saldırıya ilişkin hazırladığı raporda, Cezaevi Müdürü Mahmut Çaça ve gardiyanların tutukluları darp etmesine rağmen, Cumhuriyet Savcısının ise cezaevi müdürü ve gardiyanlar hakkında açması gereken soruşturmayı tutuklulara açtığına işaret edildi.
İHD, Çankırı E Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu ve hükümlülere yapılan saldırılara ilişkin araştırma ve inceleme raporu hazırladı. İHD Genel Sekreteri İsmail Boyraz, İHD Ankara Şube Başkanı Halil İbrahim Vargün, İHD Ankara Şube Sekreteri Fatma Güneş ve İHD Hukuk Komisyonu Üyesi Hürmüz Biçer’in aralarında bulunduğu İHD heyetinin hazırladığı araştırma ve inceleme raporunda, tutuklu yakınlarının yaptıkları başvuru üzerine oluşturulan heyetin 28 Martta Çankırı E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna yerinde tespit yapılmak üzere gidildiği aktarıldı.

TUTUKLULARLA GÖRÜŞÜLDÜ

Raporda, Çankırı E Tipi Cezaevi yerleşkesinde bulunan mahkum koğuşlarından D-2, D-3, D-4, D-5’te kalan Hakan Karayel, Mehmet Koç, Fadıl Aydemir, Abdullah Arslan, Feyzi Ayzit, Rojhat Özkan, Sait Demir ve Tamer Tanrıkulu ile görüşmeler yapıldığı belirtildi. Raporda, görüşmeler neticesinde 22 Mart 2013 tarihinde, Newroz kutlamalarından bir gün sonra cezaevi yönetiminin arama yapmak üzere koğuşlarına geldiğini ve darp olaylarının yaşandığı kaydedildi. Raporda, Cezaevi Müdürü Mahmut Çaça’yı tanıyan hükümlülerden Feyzi Ayzit’in Mahmut Çaça’ya, “Diyarbakır Cezaevinde 1996’da Müdür Aziz Güler yönetiminde gerçekleştirilen 10 kişinin katlinde, dönemin ikinci müdürü olarak kendisinin de parmağı olduğunu, kendisini tanıdığını, o tarihte arkadaşlarını katledenin bugün de bunları yaptığını” söylemesi üzerine, Çaça’nın gardiyanlara talimat vererek, tutukluları darp ettiğine vurgu yapıldı.


SALDIRIYA SAVCI İZNİ

Raporda cezaevinden sorumlu Cumhuriyet Savcısı Mustafa Koç ile görüşme yapıldığına dikkat çekilerek, “Koç görüşmede; olayların gerçekleştiği tarihte nöbetçi olan cumhuriyet savcısının da arama esnasında cezaevinde hazır bulunduğunu ifade etmiştir. Oysa tutuklu ve hükümlüler olaylar sırasında savcının orada olmadığını beyan etmişlerdir. Koç, olaylardan ötürü kendisinin cezaevine bir ziyaret gerçekleştirmediğini, ancak olaylara ilişkin soruşturma yapıldığını ifade etmiştir. Ancak kaygı verici olan, dosyada şiddete maruz kaldıklarını ifade eden hükümlülerin güvenlik görevlilerine mukavemetten soruşturuluyor olmalarıdır. Ayrıca cezaevinden sorumlu savcı heyetimize müdahalenin orada hazır bulunan savcının talimatıyla gerçekleştiğini ifade etmiştir” denildi. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Mısır hükümeti IMF ile uzlaşma peşinde

SONRAKİ HABER

Kadın cinayetine örnek karar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...