29 Mart 2013 09:56

Kanserin ayak izlerini buldular

Büyük bir uluslararası araştırma, kanserin onlarca genetik izini tanımladı. Bu izler, kanserin olası varlığına işaret ediyor.Çalışma, kanser hastalarından alınan DNA örneklerinin görünümleri ile sağlıklı kişilerden alınan örneklerin karşıştırılmasıyla yapıldı. Bilim insanları, prostat, rahim ya da meme kanseri olan 100 bin

Kanserin ayak izlerini buldular
Paylaş

Büyük bir uluslararası araştırma, kanserin onlarca genetik izini tanımladı. Bu izler, kanserin olası varlığına işaret ediyor.
Çalışma, kanser hastalarından alınan DNA örneklerinin görünümleri ile sağlıklı kişilerden alınan örneklerin karşıştırılmasıyla yapıldı. Bilim insanları, prostat, rahim ya da meme kanseri olan 100 bin kanser hastasının DNA’larını inceledi. İncelenen “hastalıklı” DNA görünümleri ile hasta olmayan başka bir gruptan alınan DNA görünümleri ile karşılaştırıldı.
İngiltere merkezli Kanser Araştırmaları merkezinden Profesör Ros Eeles, bu sayede tedavi yöntemlerinin köklü bir değişime uğrayabileceğini söylüyor. Eeles, “Hastaya göre tedavi dönemine gireceğimizi söylemek hayalcilik olmaz. Bu kişilerin taşıdığı riske göre izleme ve tedavi programları uygulanabilecek” diyor.
Yapılan bir analize göre, aile geçmişlerine bakılarak yüzde 20 oranında risk taşıdığı düşünülen kişilerin DNA görünümleri “gerçekten” kanser olup olmayacaklarını yüzde 60 isabetle belirliyor.
Çalışma ile bağlantısı olmayan kimi uzmanlar varılan sonuçların cesaret verici olduğunu, ancak verilerin hastaların bakımına nasıl kılavuzluk edeceğini görmek istediklerini söylüyor. Prostat ve meme kanseri riskini belirlemenin daha muhtemel olduğu söyleniyor.

EN ÇOK AKCİĞER KANSERİ GÖRÜLÜYOR

Erkeklerde en yaygın görülen kanser cinsi akciğer kanseri, sonra da prostat kanseri geliyor; her yıl 900 bin erkek akciğer kanserine yakalanıyor.

Kadınlarda ise en çok meme kanseri, öne çıkıyor; her yıl bir milyon kişi bu kanser türüne yakalanıyor. Çalışmaya ABD, Avrupa ve diğer ülkelerden 130 kadar kuruluş katıldı. Araştırmanın maliyetini ise, İngiltere merkezli Kanser Araştırmaları üstlendi.

(DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Nakliyat-İş WFTU üyesi oldu

SONRAKİ HABER

İspanya vatandaşlığı için dil şartı geliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...