08 Mayıs 2024 09:33
Son Güncellenme Tarihi: 08 Mayıs 2024 13:25

Birecik'te DEM Parti binasına silahlı saldırı: "Sonuç alamayacaksınız"

Urfa'nın Birecik ilçesinde DEM Parti İlçe Örgütü binasına silahlı saldırı gerçekleştirildi. DEM Parti’den belediye başkanı seçilen Mehmet Begit’in kardeşi Halil Begit, gözaltına alındı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Urfa'nın Birecik ilçesi Meydan Mahallesi’nde bulunan DEM Parti İlçe Başkanlığına gece 03.00 sularında silahlı saldırı düzenlendi. Çevredekilerin ihbarıyla olay yerine polis ekipleri ve sağlık görevlileri sevk edildi. Ekipler yaptıkları incelemede, parti binasına 14 merminin isabet ettiğini belirlerken, vakada ölen veya yaralanan olmadığı tespit edildi.

DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, X (eski adıyla Twitter) hesabından yaptığı paylaşımda, DEM Parti Birecik ilçe binasına yapılan silahlı saldırıyla ilgili DEM Partiden seçildikten sonra partiden istifa eden Belediye Başkanı Mehmet Begit’i kastederek, “Bu saldırı çürümüşlüğün, tükenmişliğin göstergesidir. Günlerdir Birecik halkı iradesine sahip çıkıyor. Bu çeteler kendilerince Birecik halkını tehdit ediyor” dedi.

BEGİT’İN KARDEŞİ GÖZALTINA ALINDA

Şanlıurfa Valiliği de saldırıya ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada “Birecik ilçemizde 08.07.2024 tarihinde gece 03.00 sıralarında Meydan Mahallesi Dr. Abdulkadir Erdil Caddesi üzerinde bulunan Birecik DEM Parti ilçe binasına kurşun isabet ettiği belirlenmiş olup failin tespit edilmesine ve yakalanmasına yönelik emekler devam etmektedir. Gerekli tahkikata başlanılmış olup konu Valiliğimiz tarafınca yakından takip edilmektedir” dendi. Valilik daha sonra failin yakalandığı bilgisini verdi. Gözaltına alınan kişinin Birecik Belediye Eş Başkanı seçildikten sonra DEM Partiden istifa eden Mehmet Begit’in kardeşi Halil Begit olduğu öğrenildi. Halil Begit'in önceki akşam DEM Parti ilçe yöneticilerini de tehdit ettiği öğrenildi. Tehdit edilen ilçe yöneticileri Halil Begit hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.

"BEGİT, RANTA İZİN VERMEDİĞİMİZ İÇİN İSTİFA ETTİ"

Birecik'te Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisinden (DEM Parti) seçildikten sonra 29 Nisan’da istifa eden Mehmet Begit'e dair tepkiler sürerken, Begit’in "istifa etti" iddiasında bulunduğu DEM Partili Belediye Meclis üyesi Ahmet Arar’ın istifa etmediği ortaya çıktı. Belediye hizmet binasından 29 Nisan’da yaptığı basın toplantısında, Begit, “Bayrak, Atatürk posteri ve AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın posterine” müdahale edilmek istendiğini ileri sürerek, DEM Partili Belediye Meclis Üyeleri Mahmut Dirier, Sakıp Yaşar, Reşit Çelikhan ve Ahmet Arar ile birlikte partiden istifa ettiklerini duyurdu. Basın toplantısında bulunan ve istifa etmediğini söyleyen Ahmet Arar basın toplantısının içeriğinden haberdar olmadığı dile getirdi. Arar, “Basın toplantısı yapacağız yanımızda dur” denilerek toplantıya alındığını belirterek şöyle devam etti: “Bayrak ve posterlere müdahale iddiaları doğru değil, istifa nedeni asıl gerçekleştirmek istediği imar değişikliği planlarına izin vermememiz. Meclis üyeleri yetkileri kendisine vermediği için istifa etti. Bana maddi ve manevi her türlü yardımcı olacağını söyledi ama ben kabul etmedim. Benim dışımda 4 farklı arkadaşa da teklifte bulunmuş, onlar da kabul etmemiş. Kabul eden 3 kişi kendi ile birlikte istifa etti. İstifa etmemiz durumunda belediyede en iyi görevi vereceğini söyledi. İkna edemedi.”

SALDIRI PROTESTO EDİLDİ

Öte yandan saldırı, ilçede kitlesel bir şekilde protesto edildi. Parti binası önünde yapılan açıklamaya DEM Parti Belediye Eş Başkanı Berivan İlkaya Manas'ın yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. "Onurumuzla varız, direnişle büyüyoruz, korkmuyoruz, buradayız" pankartının açıldığı açıklamada konuşan DEM Parti İlçe Eş Başkanı Hasan Yıldız, "Dün akşam çeteci zihniyete sahip olan gaspçı Mehmet Begit'in abisi Halil Begit tarafından ilçe binamız taranmıştır. Buna cesaret eden alçaklar partimizin mücadele tarihini bilmiyorlar. Demokratik siyaset mücadele geleneğimiz bu tarz çetelere asla müsamaha göstermemiş bundan sonra da göstermeyecektir" dedi.

"BURADAYIZ, KORKMUYORUZ"

Daha önce partilerine dönük saldırıları hatırlatan Yıldız, "Dönün bu partinin tarihine bakın; sizler gibi nicelerini bu halk tarihin çöp sepetine attı. Her biri utançla anılıyor. Biz buradayız, halk burada, sizlerden korkmuyoruz” diye kaydetti. Yıldız, "İhanet ve gaspa karşı ortaya koyduğumuz demokratik direnişimizi, mücadelemizi hazmedemeyen çeteci zihniyet, bu halkın emeğine ve mücadelesine kurşun sıkmıştır. Halk olarak bu ihanetçi, gaspçı, çeteci zihniyete karşı mücadelemizi devam ettireceğiz" ifadelerini kullandı.

"SONUÇ ALAMAYACAKSINIZ"

DEM Parti İl Eş Başkanı Bekir Karakeçili ise, "Bayrak siyaseti yapanların altında çeteci bir zihniyet olduğunu daha önce söyledik. Bugün bu ortaya çıktı. Begit ve ailesi bunu günlerdir yapıyordu ve dün gece kendilerini ele verdiler. Birecik halkı dikkat etmeli; amaçları provokasyon yaratmak. DEM Parti bu provokasyonlara gelmez. Biz demokratik tepkilerimizi dile getirmeye devam edeceğiz. Sonuç alamayacaksınız. Mehmet Begit ve ailesi, bir kez daha bu provokasyonları devam ettirirse halk onlara gereken cezayı verecektir. Kimsenin bu halkın huzurunu bozmaya hakkı yok. Bir an önce istifa et" şeklinde konuştu.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Yerlikaya: Umut Öken’in suç örgütü çökertildi, 33 kişi yakalandı

SONRAKİ HABER

Zorunlu görevler sona ersin, personel eksiklikleri giderilsin!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...