5 Mayıs 2024 04:46

Sendikacılar 1 Mayıs’ı 20-30 işçiyle kutlamayı tercih etti

Eskişehir’de Türk-İş’e bağlı sendikalara üye farklı birçok iş kolundan işçi, yerel kutlamaların zayıflığından yakındı, sendikacıların hazırlıksızlığını eleştirdi.

Sendikacılar 1 Mayıs’ı 20-30 işçiyle kutlamayı tercih etti

Fotoğraf: Evrensel

Çağlar KAZAK
Eskişehir

1 Mayıs İşçi Sınıfının Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü geçti ancak tartışmaları bitmedi. Başta İstanbul 1 Mayıs’ı olmak üzere, işçiler kutlanan 1 Mayısların zayıflığından şikayetçi, Eskişehir’de Türk-İş’e bağlı sendikalarda örgütlü birçok iş kolundan işçi, sendikacıların 1 Mayıs için yeterince hazırlık yapmadığını söyleyerek, "İşçinin ateşi bir kordu, alevlenmesi için sendikaların çağrı yapması yeterli olacaktı. Ancak bu koru görmezden geldiler 1 Mayıs’ı 20-30 işçiyle kutlamayı tercih ettiler” dedi.

Yaklaşık 10 yıldır Eskişehir’de bulunan Arçelik fabrikasında çalışan bir metal işçisi, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durum ve iktidarın takındığı tavır göz önünde bulundurulduğunda 1 Mayıs kutlaması için Taksim’e izin verilmeyeceğinin belli olduğunu buna rağmen Taksim’e yürüme kararı alanların aldıkları kararın arkasında durması gerektiğini söyledi. Eskişehir’de kutlanan 1 Mayıs’ı değerlendiren işçi, Türk Metal’in 1 Mayıs öncesinde 1 Mayıs’a yönelik herhangi bir hazırlığının olmadığını söyleyerek, “1 Mayıs alanında da ‘İşte sendika işte Türk Metal, işte başkan, işte Türk Metal’ sloganları atıp durdular. Metal işçilerinin ne bir tane sorununu ne talebini dile getirmediler” diye konuştu. Hisarlar Fabrikasında çalışan Türk Metal üyesi bir işçi, Taksim Meydanı’nın işçilere neden yasaklandığını anlamadığını söyleyerek, “Bu yasak artık kalkmalıdır. İşçiler istedikleri yerde bayramlarını kutlamalıdır” dedi. 1 Mayısların sönük geçtiğini söyleyen işçi, “Hem Türk-İş’in Hem de DİSK’in işçi haklarında, işçi örgütlenmesinde samimi tavırlarının olmaması 1 Mayısların sönük geçmesine neden oluyor” dedi.

"YASAKLAR İKTİDARIN İŞÇİ KORKUSUNDAN GELİYOR"

Taksim Meydanı’nın yasaklanmasına ilişkin metal işçileriyle aynı görüşte olan bir TÜRASAŞ işçisi, bu yasakların AKP iktidarının işçilerden korkusunu gösterdiğini dile getirerek, “Korkmasalar insanların en temel hakkı olan protesto etme hakkına bu kadar açıktan saldırmazlardı. 1 Mayıs biz işçilerin bayramı istediğimiz yerde kutlamamız lazım” dedi. Üyesi olduğu Demiryol-İş’in 1 Mayıs’taki tavrını ve Eskişehir 1 Mayıs’ını değerlendiren işçi, “2 bin üyesi olan sendikanın meydana 20 işçi getirememesi sorumsuzluktur, acizliktir. Kamu işçileri bu kadar gündemdeyken işçi de bir şeyler yapma, bir araya gelme duygusu hakimken bunu köreltmeye çalışıyorlar. Sendika başkanını işçiler değil AKP il teşkilatı atarsa ortaya bu sonucun çıkması da normal. Kamu işçisi, açlık sınırının biraz üstünde ücret alırken meydanların bu denli boş kalması kamu işçilerinin de sahipsiz kaldığının gösteriyor” diye konuştu.

"1 MAYIS’A 20-30 İŞÇİYLE GİTMEYİ TERCİH ETTİLER"

Hava İkmal Fabrikasında çalışan Harb-İş üyesi bir kamu işçisi örgütlü olduğu sendikanın 1 Mayıs hazırlıkları ve kamu işçilerinin taleplerinden söz ederek, “Enflasyonun altında ezilen ve alım güçleri gün geçtikçe kötüye giden kamu işçileri 2023 yılının son aylarında meydanlara çıkmaya başlamıştı. Tabanın sesi önce şubeleri, sonra merkezleri harekete geçirince devreye Türk-İş Genel Merkezi girdi. Başlayan ek zam eylemlerinin yayılmasını durdurmak için kabaca işçinin de gazını alacak bir iki eylem yaparak süreci sonlandırdılar. Türk-İş görüşmelerin sonunda skandal bir ek çerçeve protokolüne imza attı” diye konuştu. İşçilerin sesine kulak vermeyen sendikaların işçilerin örgütlü bir şekilde katıldığı coşkulu 1 Mayıslar örgütlemesinin mümkün olmadığını söyleyen işçi, “Sendika sadece sosyal medyadan duyuru yapmakla yetindi. İşçinin ateşi bir kordu, alevlenmesi için sendikaların çağrı yapması yeterli olacaktı. Fakat bu koru görmezden gelenler 1 Mayıs’ı 20-30 kişi ile kutlamayı tercih etmişlerdir” dedi. Hava İkmal’de çalışan bir başka kamu işçisi ise, “Harb-İş’in Eskişehir’de 1800 civarı üyesi olduğunu belirten işçi ama alana sadece 20-30 kişiyle çıkılıyor. Bu da 1 Mayıs’a gerekli önemin verilmediğini gösteriyor” dedi.

Şişecam’da çalışan Kristal-İş üyesi bir cam işçisi, Kristal İş Eskişehir Şubesinin 1 Mayıs’ta Bursa’ya gitme kararını eleştirerek, “Kendi şehrimizde daha güçlü katılıp taleplerimizi daha net ifade ederdik” şeklinde konuştu.

"KÜRSÜ İŞÇİLERİNDİR SÖZ İŞÇİLERE VERİLİR"

Eskişehir Büyükşehir Belediyesinde çalışan Belediye-İş üyesi bir işçi de Eskişehir 1 Mayıs’ında Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce’nin konuşturulmasını eleştirdi. “Ayşe Ünlüce’ye kürsüden söz verilmesini doğru bulmuyorum. Neticede o bir işveren ve ben haklarım için onunla müzakere ediyorum. Kürsü işçilerindir, söz işçilere verilmelidir. Tertip komitesi bir daha bunlara umarım dikkat eder ve 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda bir işverene söz vermez” dedi.

Evrensel'i Takip Et